23 Haziran 2016 10:39

Nestle'de grev kararlılıkla sürüyor: İşçiler grev nöbetinde

Nestle işçilerinin grevi 3. gününe girerken, işçiler sorunlar çözülene kadar grevi sürdürme konusunda kararlı.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Can KAYLAN
Bursa


Nestle işçileri grevlerini 3. gününde kararlılıkla sürdürüyor. İşçiler kiralık işçilik uygulaması, ağır çalışma koşulları, zorunlu fazla mesailer ve düşük ücret sorunları çözülene kadar grevi sürdürmekte kararlı. Taleplerinin gerçekleşmesi ve grevlerinin kırılmaması için önlem alan Nestle işçileri, fabrika girişinde servis araçlarını kontrol ediyor. Bir yandan da işçilerle dayanışma büyüyor. TOFAŞ işçileri Nestle işçileriyle dayanışma içinde olduklarını bildirirken, Birleşik Metal-İş Bursa Şubesi de fabrika önüne gelerek destek ziyaretinde bulundu.

11 yıldır Nestle fabrikasında çalışan ve CPT (Üretim Ortaklığı Türkiye) bölümünde İşyeri Temsilcisi olan Nihat Allak; “2014 yılında işten atılan arkadaşlarımızın işe geri dönmesi bizlere çok fazla umut verdi. O arkadaşlarımız atıldığında işveren içeride bize çok fazla baskı uyguluyordu. Fakat arkadaşlarımız işe geri dönünce o hava bir anda değişti ve bizlere daha fazla güven geldi. Sendikamızla işveren arasında yapılan görüşmelerde sonuç çıkmayınca greve gideceğimizi duyurduk ve bütün işçi arkadaşlarımız bu durumu olumlu karşıladı” dedi. Bütün işçilerin “Acaba direnebilir miyiz, yapabilecek miyiz?” gibi sorular sormadan kararlılıkla greve çıktığını dile getiren Allak, grev sürecini ise şöyle anlattı: “İçeride çalışma şartları gittikçe kötüleşti. Çünkü iş güvenliği altında şapka üzerine baret kalın kıyafetler gibi uygulamalar vardı. Tamam bunlar iş güvenliği için alınıyor ama çalışma ortamının sıcaklığı da ona göre ayarlansın. 50 derece sıcakta kalın iş kıyafetleriyle nasıl çalışalım. Zaten ücretlerde sıkıntı yaşıyoruz. Zorunlu mesaiye kalıyorduk. Kalacak mısın, kalmayacak mısın diye sormadan kafalarına göre yazıyorlardı. Kalmam deyince de yaptırım uyguluyorlardı. Bütün bunlara bir çözüm bulunması gerekiyordu. Oturup konuştuk ama işverenle anlaşamadık ve sonuç ortada.”

KİRALIK İŞÇİLİK UYGULAMASI ÖNCEDEN BERİ VAR

Nestle’de kiralık işçilik uygulamasının önceden beri var olduğunu söyleyen Allak; “Birçok arkadaşımız çağrı üzerine işe geliyor. İş olduğunda çağrılıyorlar ve 4 günden fazla çağrılmıyorlardı. Bu arkadaşlarımız çalıştığı gün üzerinden ücret alıp sigortaları ona göre yatırılıyordu. Bu adaletsizliğin değiştirilmesi gerek. Bu arkadaşlarımız ya kadroya alınsın ya da bunun bir adı olsun bu böyle olmaz. İşverenin çağrılarına göre bu insanlar nasıl geçimini sağlayacak, evine ekmek bir gün götürürken diğer gün ne yapacak. İşte çalışırken acaba yarın çağıracaklar mı beni sorusunu aklından silmesi için görüşme taslağına ekledik bu durumu. Bu arkadaşlarımızın mağduriyeti giderilmeli” diye konuştu.

BU MÜCADELEDE YALNIZ DEĞİLSİNİZ

Nestle işçilerine destek ziyaretinde bulunan Birleşik Metal-İş Bursa Şubesi Başkanı Ayhan Ekinci; “Bu direniş tüm işçi sınıfı için hayırlı uğurlu olsun. Onurlu mücadelenizde sizlerin sonuna kadar yanındayız ve bu grevi hep birlikte başarıyla sonuçlandıracağımızdan eminim. Burada göstermiş olduğumuz dayanışmayı kiralık işçilik içinde göstermeliyiz. Kıdem tazminatımıza yapılacak olan saldırılara karşı da hangi sendikadan olursak olalım hiç fark etmeden hep birlikte omuz omuza karşı duralım” dedi.
Nestle işçilerine bir destek de TOFAŞ işçilerinden geldi. TOFAŞ işçilerinin yaptığı açıklamada “Biz TOFAŞ işçileri olarak Nestle çalışanlarını canı gönülden destekliyoruz. Hazırlamış oldukları taslağın sonuna kadar arkasında dursunlar. Asla en ufak taviz vermesinler ve bu kararlı duruşlarını sonuna kadar sürdürsünler. Nestle’de çalışan işçi kardeşlerimiz unutmasınlar ki bir kere taviz verirlerse, tavizlerin devamı gelir. Arkadaşlık, dostluk, sınıf kardeşliği böyle günlerde belli oluyor. Tüm Nestle işçileri birbirine kenetlensin ve sonuna kadar mücadele etsinler. Bu onurlu mücadelelerinde yalnız değiller. Zafer direnen emekçinin olacak” dendi.
 

ÖNCEKİ HABER

Çiğli’de Barış Kütüphanesi açılıyor

SONRAKİ HABER

Hurşit Külter’in araştırılması için müfettiş görevlendirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...