03 Mayıs 2012 12:34

Bir yargı skandalı daha

Sık sık hukukçuların ‘skandal’ olarak nitelendirdiği ağır hapis cezaları vermekle gündeme gelen Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kez de ‘Gizli tanık olduğumu mahkemede öğrendim’, ‘Emniyetteki ifademi polis baskısıyla verdim’ diyen, gizli tanık olduğundan habersiz ‘gizli tanığın’ beyanlarına rağmen, BDP&r

Bir yargı skandalı daha
Paylaş

Sık sık hukukçuların ‘skandal’ olarak nitelendirdiği ağır hapis cezaları vermekle gündeme gelen Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kez de ‘Gizli tanık olduğumu mahkemede öğrendim’, ‘Emniyetteki ifademi polis baskısıyla verdim’ diyen, gizli tanık olduğundan habersiz ‘gizli tanığın’ beyanlarına rağmen, BDP’li Muhammed Bazancir’e 21 yıl hapis cezası verdi. Mahkemenin tek delili ise ‘korktum ve yalan söyledim’ diyerek poliste verdiği ifadeyi reddeden ‘gizli tanık.’  

BDP Bingöl İl Örgütü tarafından 2010 yılında yürütülen seçim faaliyetleri kapsamında yapılan bir etkinliğin ardından gerçekleşen bir gösteriye katıldığı iddia edilerek, 15 Nisan 2011’de gözaltına alınıp tutuklanan Muhammed Bazancir’in yargılandığı davanın karar duruşmasında bir hukuk skandalı daha yaşandı. Mahkeme, dosyanın tek delili olarak gösterdiği gizli tanığın ifadelerini polis zoruyla verdiğini açıklamasına rağmen sanık M.B.’ye. 21 yıl hapis ile 10 bin TL para cezası verildi.

GİZLİ TANIK İFADESİNİ GERİ ÇEKMİŞTİ

‘Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’, ‘Tehlikeli maddeleri izinsiz taşımak, bulundurmak’, ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’, ‘Kamu malına zarar vermek’ ve ‘etkin direnme’ iddiaları ile suçlanan M.B.’ye ilişkin dosyada mevcut tek delil gizli tanık beyanı. Önceki celse duruşmaya katılarak polis zoru ile ifade verdiğini ve gizli tanık olduğunu ise getirildiği Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığında öğrendiğini belirten ‘Duman’ kod isimli kişi, Muhammed Bazancir hakkındaki iddiaların da polis tarafından hazırlanıp kendisine okutulmadan imzalatıldığını, gizli tanık olduğunu savcılıkta, ‘gizli tanık’ olarak kod isminin ‘Duman’ olduğunu da mahkemede öğrendiğini söylemişti.

‘BEYANLARI POLİS HAZIRLADI’

Gizli tanığın beyanını geri çekmesine rağmen iddia makamı esas hakkında önceki celselerde okuduğu mütalaası doğrultusunda sanığın cezalandırılmasını talep etti. Hakkında iddia edilen hususları kabul etmeyen Muhammed Bazancir, “Benim bu iddialarla ilgim bulunmamaktadır. Öğrenciyim, suçsuzum” dedi. Avukat Fethi Gümüş ise, müvekkiline isnat edilen suçlamaların ‘Duman’ isimli gizli tanık beyanlarına dayandırıldığını belirterek, önceki celsede beyanı alınan gizli tanığın müvekkili aleyhine verdiği beyanların kendisine ait olmadığını söylediğini hatırlattı. Gümüş, “A.B’nin gizli tanık olarak vermiş olduğu beyanların kendisine ait olmadığını, beyanların emniyet güçleri tarafından hazırlandığını ve değerlendirilmemesi gerektiği kanaatindeyiz” dedi.

YİNE DE CEZA YAĞDI

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, ‘gizli tanığın’ beyanlarına rağmen, sanık Muhammed Bazancir’e ‘Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’, ‘örgüt propagandası yapmak’, ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’, ‘Mala zarar vermek’, ‘İzinsiz olarak tehlikeli madde bulundurmak’, iddialarıyla 21 yıl hapis ve 10 bin lira para cezası verdi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'68 ortak mücadelenin de adı

SONRAKİ HABER

Günboyu 1 Mayıs

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...