23 Haziran 2016 09:38

Solar Impulse Atlas Okyanusu'nu aşarak İspanya'ya vardı

Güneş enerjisiyle çalışan Solar Impulse isimli uçak yaklaşık 70 saatlik uçuşun ardından Sevilla kentine indi. (Fotoğraf: AP)

Paylaş

BBC'de yer alan habere göre hiç yakıt kullanmadan sadece güneş enerjisiyle çalışan Solar Impulse isimli uçak yaklaşık 70 saatlik uçuşun ardından İspanya'nın Sevilla kentine indi. Solar Impulse böylelikle dünya çervesinde yakıtsız uçma hedefinde Atlas Okyanusu ayağını tamamlamış oldu. 

Sevilla'ya iniş Solar Impulse'ın rotasında 15. etabın sonunu oluşturuyordu.  

Uçağın pilotu Bertrand Piccard Pazartesi günü New York'tan yola çıkmıştı.

Uçak ekibi Mart 2015'te Abu Dhabi'de başlayan projeyi tamamlamak için Abu Dhabi'ye geri dönecek.

Yolculuğun Atlantik Okyanusu ayağının başta Paris'te son bulacağı planlanmıştı ancak Paris'teki kötü hava koşulları yüzünden varış noktası Sevilla'ya çevrildi. 

2015'te uçak Abu Dhabi'den Kalaeloa'ya 8 etapta uçmuştu. Solar Impulse batı Pasifik'te 21 saatlik bir uçuş yaparak zaman olarak en uzun solo uçuş olarak tarihe geçmişti. Ancak bu etapta uçağın güneş bataryaları zarar görmüş ve Solar Impulse 10 ay boyunca tamir ve kuzey yarımkürede en uygun güneş ışığı için beklemek zorunda kalmıştı.

Boeing 747 uçağının kanat boyuna sahip Solar Impulse uçağında, güneş ışınları yakalamak için 17 bin adet fotovolatik hücre bulunuyor. 

Bu hücreler aracın elektrik motorlarını doğrudan ateşleyebildiği gibi lityum-ion pillerini de şarj ederek uçağın gece de uçmasına olanak sağlıyor. Proje havacılık endüstrisi için bir örnek olmaktan çok günei enerjisinin gücünü gösterme hedefi taşıyor. 

Piccard ortağı Andre Borschberg ile yolculuk ediyor. Eski İsviçre hava kuvvetleri pilotu Borschberg Akdeniz üzerindeki bir sonraki etapta uçağı uçuracak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

City, Vardy'nin sözleşmesini 2020 yılına kadar uzattı

SONRAKİ HABER

Özgür Gündem'in nöbetçi yayın yönetmeni Ergun Babahan oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...