03 Mayıs 2012 12:32

'68 ortak mücadelenin de adı

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde düzenlenen 1968 hareketi ve günümüz gençlik mücadelesini anlatan panelde konuşan Hayat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu, Denizler ve Mahirlerin birlikte mücadelelerinin günümüz mücadelesinde örnek alınması gerektiğini söyle

'68 ortak mücadelenin de adı
Paylaş

Çubukçu, 68’de ayrı fikirlere rağmen birçok örgütün dayanışmasının bugün Halkların Demokratik Kongresi’nde (HDK) de hayat bulduğunu dile getirdi. HDK Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, ortak mücadelenin her zaman kazandırdığını 68’lerden örneklerle anlattı.

ÖĞRENCİ EYLEMLERİNDEN İBARET DEĞİLDİ

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF)  “68 hareketi ve günümüz gençlik mücadelesi” temalı bir panel düzenlendi. Panele 68’in gençlik önderlerinden Aydın Çubukçu ve Ertuğrul Kürkçü katıldı.
Çubukçu, 68 hareketinin efsaneleştirilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. 68 hareketinin efsaneleşmesinin, etkisini de kaybetmesi anlamına geldiğini belirten Çubukçu, 68’in güncel siyasette etkileri süren bir dönemin adı olduğunu ifade etti. Çubukçu, 68’i etkili yapan nedenlerin en başında ortak mücadelenin yattığını dile getirdi. 68’in bir öğrenci hareketi olarak nitelendirilmesine ilişkin de Çubukçu, “68 öğrenci eylemlerinden ibaret değildi. Ankara’da, İstanbul’da anti-emperyalist eylemler on binlerin katılımıyla gerçekleşirdi. On binlerin bir kısmı öğrencilerse diğer kalanı öğrencilerin mücadelesinin getirdikleriydi” dedi.

Dönemin SBF ve ODTÜ boykotlarından örnekler sunan Çubukçu, 68’in bu yönüyle iyi bir öğrenci hareketi olduğunu söyledi. Çubukçu 1967 sonrası işçi hareketinin büyük bir ivme kazandığına da vurgu yaptı. İşçi sınıfının da ortak mücadele içerisinde güçlü grevler, eylemler ortaya koyduğunu belirten Çubukçu, işçi ve öğrenci hareketinin o dönemlerde birleştiğini, işçi eylemlerine öğrenciler, öğrenci eylemlerine de işçilerin büyük katkılar sağladığını kaydetti. Çubukçu, o dönem toprak işgalleriyle de şekillen köylü ayaklanmalarına da dikkat çekti.

‘HDK’DE MÜCADELE ETMEYİ 68’E BORÇLUYUZ’

Çubukçu 68’i tanımlarken büyük mücadeleler doğuran bir dönemin aralarında farklılıklar olmasına rağmen ortak mücadele tarzının öne çıkması gerektiğine vurgu yaptı. Günümüz gençlik mücadelesinin de 68’in dayanışma ve ortak mücadele kısmını örnek olması gerektiğini ifade eden Çubukçu, Ertuğrul Kürkçü ile kendisinden örnek verdi. Çubukçu, “Bugün Ertuğrul ile ben ayrı siyasi yapılardan gelmemize rağmen HDK içerisinde birlikte mücadele edebiliyorsak bunu o döneme borçluyuzdur” dedi.
Denizlerin darağacına götürülürken, Mahirlerin de kendi canlarını feda ettiklerini hatırlatan Çubukçu, bunun çok önemli bir miras olduğunu ve farklılıklara rağmen ortak ve birlikte mücadeleler ile mirası korumak gerektiğine vurgu yaptı.

‘ORTAK MÜCADELE KAZANDIRIR’

HDK Divan Kurulu Üyesi ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, 68 hareketinin daha eski direniş ve başkaldırılarla alevlendiğini, irili ufaklı, eylem, direniş, boykot ve grevlerin birleşmesiyle 68’in büyük bir hareket haline geldiğini anlattı. Özellikle ortak talepler için üniversitelerde birlikte mücadele etmenin önemli olduğuna vurgu yapan Kürkçü, 68’de üniversite gençlerinin farklı siyasi görüşlerde olsalar dahi öğrenci meclisleri aracılığıyla yoldaşlık bağlarını hep koruduklarını söyledi. Sosyalizm mücadelesinde ortak mücadelelerin her zaman kazandırdığını belirten Kürkçü, üniversite öğrencilerine ortak mücadele çağrısı yaptı. Panel, soru cevap bölümünün ardından öğrencilerin 6 Mayıs’ta Denizlerin mezarı başında yapılacak anmaya çağrı yapmalarıyla sona erdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP ile orman rantının ‘ABC’si!

SONRAKİ HABER

Bir yargı skandalı daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...