23 Haziran 2016 09:02

Bursa’da Ankara Katliamı protesto davası başladı

Ankara Katilamını protesto edenlere Cumhurbaşkanına hakaretten açılan dava bugün görülmeye başlandı.

Paylaş

10 Ekim Ankara katliamını protesto etmek için Bursa’da yapılan yürüyüşler sonrası açılan Cumhurbaşkanına hakaret davası bugün Bursa 6. Adliye Ceza Mahkemesinde  görülmeye başlandı.

Aralarında sendika yöneticileri, meslek oda yöneticileri, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın da olduğu 26 kişini yargılanması başlamadan ertelendi. Hakimin mazaret izninde olduğu söylenerek mahkeme ileri bir tarihe ertelendi.

Emek ve meslek örgütlerinin çağrısıyla çok sayıda Bursa lı yargılamayı protesto etmek için Bursa Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya TMMOB Genel Başkanı Emin Korkmaz, KESK Eşgenel Başkanı Şaziye Köse, Yapı Yol-Sen Genel Başkanı Haydar Arslan ve Eğitim-Sen MYK üyesi Fikret Aslan’la birlikte çok sayıda sendika yöneticisi ve siyasi parti temsilcileri de katıldı. “Barış İçin Gittik Katledeldik, Şimdi Yargılanıyoruz” pankartı açılırken sık sık; “ Baskılar bizi yıldıramaz, Ankara’yı unutma unutturma, Savaş’a hayır barış hemen şimdi, Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları atıldı.

'KATLİAMIN MAĞDURLARI YARGILANMAK İSTENİYOR'

Adliye önünde açıklama yapam TMMOB Bursa İKK Sekreteri Fikri Düşünceli; “ Türkiye’nin her yerinden gelen ve barış çığlığına katılmak ve ses vermek isteyen on binlerce insan iki ayrı bombalı saldırıyla büyük bir katliam yaşadı. Bugün hala, ülkemizin başkentinde canlı yayında gerçekleşen ve devlet erkanının neredeyse tümünün açıklama yaptığı bu katliamla ilgili soruşturma üzerinde gizlilik kararı devam ederken, katliamda yaşamını yitiren, yaralanan canlarımızın sayıları henüz kesinleştirilemedi. Katliamın aydınlatılmasında sorumluların tesbit edilip yargılanmasında ağırdan alanlar her nedense protesto gösterilerine katılan insanlar hakkında çeşitli gerekçelerle soruşturma açmada geçikmediler. Bursa da 26 arkadaşımız hakim karşısına çıkacak. Bugün burada emek, barış ve demokrasi  güçleri yani katliamın mağdurları yargılanmak isteniyor. Bugün burada katliamın siyasi sorumluları değil katledilenler yargılanmaktadır. Bizler emek ve meslek örgütleri olarak Emek, Barış ve Demokrasi düşmanlarının çokça ve hertürlü saldırısına maruz kaldık. Ancak bu saldırılar karşısında teslim olmadık, boyun eğmedik, hesap gününün bir gün geleceğini hiç aklımızdan çıkarmadık” denildi.

'BÜTÜN BU SALDIRILARIN HESABINI SORACAĞIZ'

AKP gericiliğine karşı baskı ve sindirme politikalarının bizleri sindiremeyeceğini söyleyen TMMOB Genel Başkanı Emin Korkmaz; “ Bunu dosta düşmana göstermek için burada toplandık. Siyasi iktidar 10 Ekim katliamının sorumlularını yargılayacağı yerde barış isteyen sendika yöneticileri, meslek oda yöneticileri ve bu ülkenin aydınlık yüzlerini yargılıyor. Bizler sadece onurlu bir gelecek istiyoruz. Çağdaş bir yaşam istiyoruz. Ekmeğimizin emeğimizin haklarının verilmesini istiyoruz. Bizleri davalarla, baskılarla, tutuklama ve sürgünlerle yıldıramayacaklar. Bütün bu saldırıların hesabını soracağız. İnşaatlarda ölen, yeraltında hayatını kaybeden tüm işçilerin hesabını soracağız” dedi.

'DAVACI OLAN BİZİZ' 

Türkiyenin içte dışta savaş politikalarına hayır demek için burada toplandık diyen KESK Eşgenel Başkanı Şaziye Köse; “ Barış çığlığını yükseltmek için Ankarada toplandık. Fakat bu savaş politikalarının sonucu olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamına uğrayan arkadaşlarımnızın yoldaşlarımızın sesiyiz. Yaptığımız iş bırakmayla öfkemizi acımızı sokağa taşıyan 26 arkadaşımız bugün yargılanmaktadır. Bu dava bize şunu gösterdi. Bu dava aslında bedenleri parçalananların, yürekleri parçalananların o gar önünde Veysel’in, İbrahim’in, Gülcan’ın, Şirin’in, Hasan’ın katledilişin davasıdır. Bu dava Can’ın Günay’ın hergün kendi bedenlerine bakarak bu vahşeti yeniden yaşamasının davasıdır. Aslında bugün huku sınanacak Bursa’da. Ne yargıçlar ne savcılar davacı olamaz, davacı olan biziz, bizim yitirdiklerimiz. Onun için ne davalarınız ne yargılarınız nede cezalarınız bizi bir adım geri attıramaz” dedi.

'HIRSIZLAR EN GÜZEL YERDE YAŞARKEN KATLEDİLENLER HESAP VERİLMEYE ÇAĞRILIYOR'

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TBMM’de dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından hakkında fezleke bulunan 'Cumhurbaşkanına hakaret' davasının ilk duruşması için diğer sanıklarla birlikte Bursa Adliyesi'ne geldi. Sarıbal’ın fezlekesinin de birleşmesi beklenen Bursa 16’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın duruşması, hakimin mazeret izininde olması nedeniyle aralık ayına ertelendi. CHP Milletvekili Orhan Sarıbal hakkında hazırlanan fezlekenin, bu dava ile birleştirilmesi bekleniyor.

Bu ülkede hırsızlar, tacizciler, istismarcılar, kamu kaynaklarını talan eden, kendi yandaşları ve mütehitleriyle ülkenin bütün kaynaklarını talan eden, tarım alanlarını başkalarına satan siyasal iktidar aslında bu ülkede yargılanması gerekendir diyen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal; “ Bu ülkede halka küfreden “Cengiz”  Cerattepe de bu ülkenin polisini, jandarmasını bu ülkenin halkına karşı kışkırtan ve ne yazık ki o Cengize vergisini ödetmeyen bağışlayan bir siyasal iktidarla karşı karşıyayız. Biz teröristleri tahmin edebiliyorduk, eylem yapacaklarını tahmin ediyorduk ama eylemi gerçekleştirmedikleri sürece müdehale edemeyiz diyen bir başbakan varsa yargılanması gerekenlerde onlardır. Cumhurbaşkanıyla çay toplamaya giden yargı toplumun huzursuzluklarını gidermek yerine çaya giden fındığa giden yargı mensupları varken kimin yargılanması gerekiyor. Zarrap Amerikada yargılanıyor, biz onu ödüllendirdik ve büyüttük. Bugün hırsızlar en muhteşem yerlerde yaşıyor ama katledilenler hesap verilmeye çağrılıyor. Bunu şiddetle kınıyoruz” dedi. (Bursa/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Chahechouhe, F.Bahçe’ye imza atacak’

SONRAKİ HABER

Norveç, Suriye’ye asker gönderiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...