23 Haziran 2016 08:05

Meksikalı öğretmenlere destek genişliyor: Yalnız değilsiniz

Meksika’nın güneyindeki Oaxaca'da eğitim emekçilerinin eylemleri devam ediyor. Zapatistalar, doktorlar ve öğrenciler eyleme destek veriyor.

Paylaş

Meksika’nın güneyindeki Oaxaca Öğretmen Sendikası’na bağlı eğitim emekçilerinin eylemleri devam ediyor. Zapatistalar ve sağlık emekçilerinin desteklediği eylemler devam ederken, öğretmenlerin eylemlerine destekler büyüyor. Hafta sonu yapılan eylemlede Öğretmenler Sendikası üyelerine polis ateş açmış 6 kişi hayatını kaybetmişti. Ancak hükümet çok sayıda kişinin de yaralandığı saldırıda, ateşin polis tarafından açılmadığını iddia ediyor. 

Yetkililer ölümlerden polisin sorumlu olmadığını savunsa da ülkede polis şiddetine yönelik öfke giderek yükseliyor. Tepki çeken yasa tasarısı öğretmenlerin periyodik olarak yeterlilik sınavına girmesini öngörüyor. Başarı gösteremeyenlerin ise işin kaybetmesini kolaylaştırıyor

‘ONUR BAŞLICA SİLAHIMIZDIR’

Meksika’da Ulusal Yerli Kongresi ve Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN), Oaxaca eyaletinde hükümet karşıtı gösteriler düzenleyen öğretmenlere yönelik polis şiddetine karşı ortak açıklama yayımladı. Sputnik’in haberine göre, yapılan açıklamada, “Öğretmenler ve Oaxaca halkı, korkakça saldırı karşısında yalnız olmadıklarını bilmelidir. Direnişlerinin temelindeki kolektif onur başlıca silahımızdır” denildi. Hükümet güçlerinin sadece Oaxaca’da değil ülkenin birçok bölgesinde halka baskı uyguladığı kaydedilen açıklamada, gözaltına alınan öğretmenlerin biran önce serbest bırakılması çağrısı da yer aldı.

ÖĞRENCİLER DE GÖSTERİLERE KATILDI

Birçok öğrencinin de ülkenin farklı bölgelerinde öğretmenlere destek amacıyla gösteriler düzenlemeye başladığı belirtilirken, başkent Mexico City’de Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi yakınlarında öğrenciler otobüsleri durdurarak yolları kapattı. 

DOKTORLARDAN GREVLE DESTEK

Meksika’da öğretmenlerin eylemeleri sürerken, Eğitim Emekçileri Ulusal Koordinasyonu’nun çağrısıyla (CNTE) yüz binlerce sağlık emekçisi de ulusal çapta iş bıraktı. Telesur’un haberine göre #YoSoyMedico17 grubundan 200.000 sağlık çalışanı hükümetin Evrensel Sağlık Sistemi reform planına karşı genel greve katıldı. Greve giden doktorlar öğretmenlere yönelik saldırıyı protesto ettiler. Sağlık emekçileri aynı zamanda hastanelerde yetersizlikleri eleştirdiler. 

Başkan Pena Nieto göreve başlamasının ardından, ilk 20 ayda enerji, sağlık ve eğitim alanlarında 11 neoliberal yapısal reformu onayladı. On binlerce eğitim emekçisi hükümetle bu reformları görüşmek üzere Mayıs ayından beri grevdeydi. Hükümet öğretmenlerle görüşmeyi reddediyordu. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi mezuniyetinde pankartlar dikkat çekti

SONRAKİ HABER

Euro 2016 grup aşamasından akılda kalanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...