03 Mayıs 2012 12:24

Doğurunca inanıyorsun da ölünce mi inanmıyorsun?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin, Türkiye’nin kredi notunu pozitiften ‘durağan’a çevirmesine sert tepki gösterdi. Türkiye’nin notunu yükseltince S&P’yi yere göğe sığdıramayan hükümet yetkililerinin topyekün  tepkisi dikkat çekti.S&P’ni

Doğurunca inanıyorsun da ölünce mi inanmıyorsun?
Paylaş

S&P’nin tamamen ideolojik davrandığını belirten Erdoğan, “Bunu Tayyip Erdoğan’a yutturamazsın. Bunun bedelini, ‘artık ben seni bir kredi kuruluşu olarak tanımıyorum’ demek suretiyle açıklarız. Bu çok basit” diye konuştu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Çok geriden gelen, yani 9 ay önceki birtakım sorunlara takılmış bir rapor.” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise “S&P'nin kendi standardının kaydığı kanaatindeyim. Kendi standardını kontrol etmesini tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının tarafsızlığı dünyada önemli tartışma gündemlerinden birisi. Tarafsız olmadığı da giderek kabul görmekte. Ancak uluslararası sermayenin ülkelere kredi verme ve yatırım yapmada bu endeksleri göz önünde bulundurduğu ifade ediliyor.

‘KİMSE YUTMAZ’

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin düzenlediği konferansta konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye’ye yönelik not indiriminin gerçek ekonomik durumu yansıtmadığını söyledi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Böyle saçmalık olur mu? Tamamiyle ideolojik bir yaklaşım ama bunu kimse yutmaz. Yani, bunu sen Tayyip Erdoğan’a yutturamazsın. Yani bu hesabı-kitabı, az-çok biliyoruz ve şu anda ‘alan el’ olmayan, ‘veren el’ olan bir Türkiye var. Sen bu Türkiye’ye kalkıpta eğer, ‘durağan’a indirirsen kredi notunu, bunu yemezler. Bunun bedelini, ‘artık ben seni bir kredi kuruluşu olarak tanımıyorum’ demek suretiyle açıklarız. Bu çok basit. Kaldık ki böyle birşeyi yapmak, etmekle bunu inandıramazsın. Çünkü, halep oradaysa, arşın burada. Herşeyimiz çok açık net ortada. Çalışma, üretim ortada. İşte ihracat ortada. Büyüme oranın bakıyorsun. Dünyada Çin’den sonra ikinci sırada yüzde 8.5 büyüme oranı ile bir Türkiye var ve bu daha yeni olmuş birşey. Sen kalkıp da Türkiye’ye böyle bir not vermeye kalkarsan, bunu kimse yutmaz.” (HABER MERKEZİ)


NOT YÜKSELİNCE ‘İYİ’YDİ

2011 Eylülünde Türkiye’nin yerel para birimi cinsinden kredi notunu BB+’ya yükselten ve kredi notunun görünümünü ‘pozitif’ olarak belirleyen S&P’nin kararı hükümet çevresinde büyük bir coşkuyla karşılanmıştı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Bunların daha fazla artacağını hep birlikte göreceğiz. Çünkü biz, işimizi biliyoruz, ne yaptığımızı biliyoruz” demişti.

ÖNCEKİ HABER

Tokat’ta gözaltına alınan öğrenciler için gizlilik kararı

SONRAKİ HABER

AKP ile orman rantının ‘ABC’si!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...