23 Haziran 2016 06:22

Kuzgun Acar'ın Kuşlar heykeli İMÇ’ye dönüyor

Kuzgun Acar’ın İMÇ Çarşısı’ndaki Kuşlar Heykeli yeniden yerine dönüyor.

Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
İstanbul

Kuzgun Acar’ın 1967 yılında tamamladığı Kuşlar isimiyle bilinen Soyut Kompozisyon heykeli, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı tarafından yürütülen bir çalışmayla restore edildi. Heykel, önümüzdeki cuma günü Sakıp Sabancı Müzesi’nde düzenlenecek panelle İstanbullularla buluşacak.

İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ) 1. Blok dış cephesinde 46 yıl asılı duran ve İMÇ’nin sembolü haline gelen Soyut Kompozisyon (Kuşlar) heykeli, olumsuz dış mekan koşulları altında yıpranmış, bazı parçaları kopmuştu. 2008 yılında İMÇ içindeki duvar mozaiklerinin temizlik ve bakımlarını gerçekleştiren, eserler ve sanatçıları hakkında bilgilendirme levhaları hazırlayan Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı (KBGV), 2013 yılında İMÇ Yönetimi ve Fatih Belediyesi’nin de desteğiyle eserin restorasyon ve konservasyon işlerini üstlendi. Kuşlar, 2013 yılında duvardan indirildi.

Prof. Dr. Üzlifat Özgümüş, Restoratör Serra Kanyak, Sanat Tarihçisi Halenur Katipoğlu, Tasarımcı Serkan Ağırgöl, Sanat Tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz ve Sanatçı Sibel Horada’dan oluşan Bilim ve Danışma Kurulu ile MSGSÜ Konservasyon Bölümü’nden Yrd. Doç. Özer Aktimur tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonunda eserin ilk günkü hali kadar güçlü ve ihtişamlı göründüğü belirtildi. Çağdaş sanatın kamusal alanda yeri bakımından önem taşıyan bu heykel restorasyonu ve konservasyonu Op. Dr. Oya Bayrı, Sanatçı Canan Bozbağ, KBGV Onursal Başkanı Faruk Pekin ve İMÇ Yönetimi’nin mali desteği sayesinde hayat buldu.

Soyut Kompozisyon yenilenmiş yüzüyle İMÇ’ye dönmeden önce, 24 Haziran Cuma günü saat 14.30’da açılışı yapılacak bir sergiyle Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenecek. Sergiyle beraber düzenlenecek panelde, Kuzgun Acar’ın hayatı, kent yaşamında çağdaş sanat eserlerinin yeri, somut kültür varlıklarının korunması, alışveriş merkezleri ve kamusal alanlar ile sanat eserlerinin özdeşliği gibi konuların masaya yatırılacak, panelde Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer, KBGV Onursal Başkanı Faruk Pekin, İMÇ Mimarı Yüksek Mimar Doğan Tekeli, Metin Deniz ve Restoratör Yrd. Doç Özer Aktimur konuşacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 1 ölü,28 yaralı

SONRAKİ HABER

Adana'da akıma kapılan kadın öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...