22 Haziran 2016 15:06

'Bizim üzerimizden güç gösterisinde bulunmayın'

Fincancı, Önderoğlu ve Nesin'in tutuklanması Ankara'da insan hakları örgütleri, sendikalar, siyasi partiler ve meslek odaları tarafından kınandı.

Paylaş

Özgür Gündem Gazetesi'ne destek amacıyla nöbetçi eş genel yayın yönetmenliği yapan Prof. Dr. Şebnem Konur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin'in tutuklanmasına tepkiler sürüyor. Ankara'da bir araya gelen insan hakları örgütleri, sendikalar, siyasi partiler ve meslek odaları tutuklamaların sona ermesini istediler. 

Yüksel Caddesi'nde yapılan eylemde konuşan Öztürk Türkdoğan, iktidara seslenerek; “Bizlerin, insan hakları savunucuları, akademisyenler, avukatlar üzerinden güç gösterisinde bulunmayın. Bizler sizin her türlü baskı yöntemlerinize karşı dirençli insanlarız. Tarihimiz bunun örnekleriyle doludur. Arkadaşlarımızın tutuklanmasıyla korkacağımızı, geri atacağımızı, savunduğumuz değerlerden vazgeçeceğimizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz” dedi. 

İnsanları özgürlüklerinden alıkoyarak toplumlara korku salmanın ancak otoriter yönetimlerde olabileceğini belirten Türkdoğan, Türkiye'de Anayasa'nın askıya alındığı defacto bir durum yaratılarak fiili başkanlık döneminin yaşandığını ifade etti. Yasama, yürütme ve yargı erklerinin bir kişi veya iktidarda toplandığını kaydeden Türkdoğan, “Bizim mücadelemiz hapisanedeki tüm arkadaşlarımızın dışarı çıkmasına yetecek güçtedir” dedi. 

TİHV eski Genel Başkanı Yavuz Önen de Saray ve AKP pervasızlığının yeni bir örneğinin yaşandığını söyledi. İnsan hakları savuncuları, barışseverleri hukuka aykırı gerekçelerle tutuklamanın bütün topluma korku salma amacı güttüğünü ifade eden Önen, Türkiye'de temel hak ve özgürlükleri savunan tüm demokratların bu korku duvarını aşmaya kararlı olduğunu dile getirdi. Şebnem, Korur Fincancı'nın tüm yaşamını işkenceye karşı mücadeleyle geçirdiğini kaydeden Önen, onun 30 yılı aşkın bir düredir Birleşmiş Milletler'in işkence kılavuzu haline gelmiş doküman çerçevesinde işkencenin soruşturulması eğitimini veren bir kişi olduğunu söyledi. 

İNSAN HAKKI İHLALLERİ GİZLENMEK İSTENİYOR

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, iktidarın kendine kapı kulu bir yargı, siysetçi, gazeteci oluşturmaya çalıştığını ve bunu büyük oranda başardığını söyledi. Bunun ne ilk ne son olacağını belirten Emir, kormadıklarını ve iktidarın korkuyla bu saldırılara başvurduğunu ifade etti. Emir bu saldırılara karşı ortaklaşılması ve daha yüksek ses çıkarılması gerektiğini dile getirdi. 

TTB Merkez Konseyi'nden Selma Güngör, “İnsan Hakları savunucuları tutuklanıyorsa orada çok fazla insan hakkı ihlalleri vardır. Basın çalışanları susturulmak isteniyorsa halkın duyduklarından daha çok suç işleniyordur” dedi. Fincancı'nın adli tıp uzmanlığını insan hakları savunucuğuyla birleştirerek hep mağdurların yanında olduğunu kaydeden Güngör, cezaevlerinde hiçbir gerekçe olmadan tutuklu olanların serbest bırakılmasını istedi. 

SALDIRILAR FAYDA ETMEYECEK

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan da “3 arkadaşımızın tutuklanması işkencenin önlenmesine, Cizre'de vahşet bodrumlarının açığa çıkmasına, basın özgürlüğüne, insan haklarına ve barışa yönelik bir tutuklamadır. Ancak tarih bu saldırılar hiçbir fayda etmediğini ve etmeyeceğini gösterdi” diye konuştu. 

Halkevleri yöneticisi Dilşat Aktaş da basın ve ifade özgürlüğüne yönelik doğrudan bir saldırı olduğunu belirterek, halkın haber alma özgürlüğüne sahip çıkmanın suç olmadığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Esad’dan hükümet talimatı 

SONRAKİ HABER

Yaşar Nuri Öztürk hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...