22 Haziran 2016 13:21

Rektör Adayı Kaçmazoğlu: Bilimsel ve laik üniversite için

Rektörlük seçimleri yaklaşıyor. İnönü Üniversitesi’nde seçimler Temmuz ayı içerisinde yapılacak. Kaçmazoğlu da demokratik üniversite talebiyle aday.

Paylaş

Malatya İnönü Üniversitesinde 2016 yılı temmuz ayında yapılacak olan rektörlük seçimi adaylarından Prof. Dr. Hacı Bayram Kaçmazoğlu, İnönü Üniversitesinin daha demokratik, daha özgürlükçü, bilimsel ve laik bir üniversite olması gerektiğini söyledi. 

Gazetemize konuşan rektör adaylarından Hacı Bayram Kaçmazoğlu üniversitelerin özerk olması gerektiğini söyleyerek "Özellikle özerk üniversite kavramı giderek altı oyulan bir kavram oldu. Özerklik demek üniversitedeki öğretim üyelerinin, öğrencilerin, akademik tüm personelin bilimsel çalışmalarını, faaliyetlerini düşünceleri doğrultusunda yapabilmeleri şeklinde algılamak lazım. Oysa gerek üniversite yönetimleri, gerekse YÖK disiplin yönetmelikleri bu özerkliğin önündeki en büyük engel. Herhangi bir faaliyette öğrencilere soruşturma açılabilmekte, öğretim üyelerinin bilimsel çalışmalarına, derslerine müdahale edilebilmektedir" dedi.

'ÖĞRENCİLERİN ALANI YETERSİZ'

Öğrencilerin kendini ortaya koyacakları, belli hobilerini gerçekleştirecekleri alanların yetersiz olduğunu belirten Kaçmazoğlu, "Kulüplerin faaliyette bulunamaması, kulüpler arası ayrımcı tavırların sergilenmesi, öğrencilerin yine düşünce özgürlükleri doğrultusundaki eylemlerinin sınıflandırılması gibi. Yine kütüphane olanaklarında kaynaklar ve mekansal açıdan belli sorunlar var. İnternet ağı, ulaşım ve yurtların yetersiz olması nedeniyle büyük sorunlar yaşandığı görülüyor. Bunlara elden geldiğince çözüm üretmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

'ÜNİVERSİTE BİLEŞENLERİ TEMSİL EDİLMELİ'

Üniversitenin iyi yönetilmesi için tüm bileşenlerin o yönetimde söz sahibi olması gerektiğini vurgulayan Kaçmazoğlu, "Bileşenlerin belli oranda temsil edilmesi lazım. Mesela yönetimde öğrenciler temsil edilmiyor, idari personel temsil edilmiyor, teknik personel temsil edilmiyor. Eğer üniversite yönetimi birçok bileşen tarafından yönetilirse çok daha demokratik ve çok daha ileriye dönük bir yönetim biçimi sergilenir. Diğer tarafta tek yönlü rektör ve rektörün ekibinin bir üniversite yönetiminde çok da çoğulcu, katılımcı yönetim sergilemeleri mümkün değil. İnönü Üniversitesinin yönetmelikleri uygulama, bilim üretme, belirli konuları yaşama geçirme ve kendi kendini yönetme konularında kurumsallaşmadığı görülüyor" dedi. (Malatya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İfade değil, bunun engellenmesi suç

SONRAKİ HABER

‘IŞİD, Trans Onur Yürüyüşü’ne saldıracaktı’ iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa