03 Mayıs 2012 11:54

Hepimiz şüpheliyiz özgürlük istiyoruz

7. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali önceki gün, Tünel’den başlayıp Taksim Meydanı’nda sonlanan geleneksel yürüyüşle başladı. Bu yıl ‘Özgürlük Emek İster’ temasıyla yola çıkan festival, emeğe ve Türkiye halklarına yapılan baskılara sinemayla tepki gösteriyor. Festival temasının alt

Hepimiz şüpheliyiz özgürlük istiyoruz
Paylaş
İsmail Afacan

Ritimart’ın melodileri eşliğinde gerçekleşen yürüyüşte önceki yıllardaki film festivallerinin afişleri de taşındı. Emekçilerin yaşantısını beyaz perdeye yansıtmayı hedefleyen festivalin yürüyüşünde, tiyatro emekçilerinin mücadelesini destekleyen sloganlar da atıldı. Yıkılmak istenen Emek Sineması ve kaçak katlarıyla yaşamını sürdüren Demirören AVM’nin önüne gelince tepkiler yükseldi. Emek Sinemasını “Emek Bizim İstanbul Bizim” sloganıyla selamlayan festival korteji Demirören binasına, “Demirören Yıkılsın Tayyip altında kalsın” sloganıyla tepki gösterdi.

Taksim Meydan’ında 7. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin basın açıklamasını okuyan Haşmet Camcı “Sanatın bürokratlara teslim edilmesine sessiz kalmayacağız, İşçi Filmleri Festivali özgürlük için yürüyor” dedi. Camcı, yaşam alanlarına, derelere, tutuklu gazetecilere, Kürt halkına, kadınlara, tiyatroculara özgürlük talebinde bulundu.  

TAŞERON CUMHURİYETİ

Festivalin açılış etkinliği ise İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Amfisinde yapıldı. Gece, Ritimart’ın Türkiye İşçi Sınıfına Selam’ı ve Enternasyonel’i seslendirmesiyle başladı. Sarıyer Halkevleri Korosu ve Nejat Yavaşoğulları birlikte sahne aldılar. Festival komitesi adına konuşma yapan Dev Sağlık İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İşçi Filmleri Festivalini emeğin değersizleştirildiği, örgütsüzleştirildiği dönemde yaptıklarını belirtti. Nisan ayında 79 işçinin hayatını kaybettiği hatırlatan Çerkezoğlu, “Türkiye iş cinayetlerine önlem almak yerine taşeron cumhuriyetine dönüştürülüyor”dedi.

TEPKİMİZ SAYHNEYLE SINIRLI OLMAYACAK

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali açılış etkinliğinde Oyuncu Serdar Orçin ve Ozan Gözel, Şehir Tiyatrolarının yönetmelik değişikliğine karşı yaptıkları eylemlerden bahsetti. Serdar Orçin Şehir Tiyatrolarının sivil bir darbeyle yok edilmeye çalışıldığını vurguladı. Ozan Gözel ise bundan sonra tepkilerinin sadece sahneyle sınırlı kalmayacağını belirtti. Festival ilk gününde Bolivya’daki su mücadelesini anlatan ‘Yağmuru Bile’ filmi gösterildi.  

DİYARBAKIR DA FESTİVALE EKLENDİ

Yedi gün sürecek, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nde yerli yabancı 57 film izleyiciyle buluşuyor. Altı yıldır İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş güdümlü olarak başlayan festivale bu sene Diyarbakır da eklendi. Festivalde Kürt halkının yaşamını anlatan, Kürt işçilerin sorunlarını beyaz perdeye yansıtan filmlerin seçilmesine özen gösterilmiş. İspanya, Bolivya, İngiltere, Fransa, Japonya, Malezya, Filistin, Güney Kore, Çin, Hindistan, Almanya, Avustralya, Nikaragua, ABD ve Kıbrıs’tan 7’si kurmaca uzun metraj, 10’u kısa kurmaca, 13 belgesel, 20 adet uluslararası film; Türkiye’den ise 62’si uzun metraj, 10’u kısa kurmaca, 21 belgesel olmak üzere 37 film bulunuyor. Festival yetkilileri yerli işçi filmleri bulmakta zorluk çektiklerini de vurguluyor. Festivalin arkasında Sine Sen, Dev Sağlık İş, Birleşik Metal İş, Hava İş, Petrol İş, Tez Koop-İş, Ses, Sendika. Org, Halkevleri ve Türk Tabipleri Birliği gibi kurumlar bulunuyor. Emek örgütleri dışında hiçbir destek kabul etmeyen festivalin gösterimleri halka açık ve ücretsiz. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cüneyt Türel son kez sahnedeydi

SONRAKİ HABER

Dersim'de gözaltına alınan 6 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...