22 Haziran 2016 11:39

Türkiye Barolar Birliğinden Meclis ve hükümete çağrı

Türkiye Barolar Birliği, Yargıtay ve Danıştay'ın üye yapısı ile görev sürelerini değiştirmeyi öngören yargı paketinin çekilmesini istedi.

Paylaş

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri,  Yargıtay ve Danıştay'ın üye yapısı ile görev sürelerini değiştirmeyi öngören yargı paketine ilişkin TBMM ve siyasi iktidara çağrıda bulundu:

‘TBMM’Yİ HUKUKA UYGUN VE SAĞDUYULU DAVRANMAYA, DAVET EDİYORUZ’

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri, düzenledikleri basın toplantısıyla Yargıtay ve Danıştay'ın üye yapısı ile görev sürelerini değiştirmeyi öngören yargı paketine ilişkin TBMM ve siyasi iktidara çağrıda bulundu: TBMM’yi hukuka uygun ve sağduyulu davranmaya, siyasi iktidarı da tasarıyı geri çekmeye davet ediyoruz.

‘YARGIDA CEMAATÇİ BİR YAPILANMA İSTEMİYORUZ’

Yönetim Kurulu adına konuşan TBB Başkanı Feyzioğlu, endişelerinin üst düzeyde olduğunu belirterek Türkiye'de ilk kez demokrasi adı altında Yargıtay ve Danıştay hakimlerinin kanunla azledildiğini ve bunun da emsalinin olmadığını söyledi. Türkiye Barolar Birliği’nin sadece hukukun üstünlüğünden yana taraf olduğunu aktaran Feyzioğlu, “Biz yargıda cemaatçi bir yapılanma istemiyoruz. Biz yargıda reisçi bir yapılanma istemiyoruz. Biz yargıda şucu ya da bucu bir yapılanma istemiyoruz" dedi.

Türkiye'nin iç ve dış güvenlik konusunda tarihinin en sorunlu günlerini yaşadığına işaret eden Feyzioğlu, vatandaşların kendilerini hukuki güvenlik içinde hissetmedikleri, adalet paydasında buluşamadıkları bir ülkede milli birlik ve beraberliğin sağlanamayacağını söyledi.

‘YAPILACAK İLK ŞEY, HSYK’NIN YAPISINI DEĞİŞTİRMEK’

Türkiye'de yargının bağımsızlığının, tarafsızlığının, adil yargılama yapılmasının, yargının güven vermesinin sağlanmasının beka meselesi haline geldiğini kaydeden Feyzioğlu, "Kaygımız, cemaatçi yapılanmayı temizliyoruz iddiasıyla siyasi iktidara tamamen bağlı hale gelecek yeni bir yüksek yargının oluşturulacağıdır. Bu kaygımızın giderilmesinin yolu, HSYK'nın uzlaşma ile değiştirilerek 78 milyona güvence verir hale getirilmesidir" değerlendirmesinde bulundu.

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Feyzioğlu, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'in tasarıya ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

Doğruya doğru, yanlışa yanlış demek bize bu makamlarda bulunmanın verdiği bir sorumluluktur. Sayın Başkan’ın bu tasarıdaki tek sıkıntıyı, Yargıtay hakimliklerinin göre sürelerinin 12 yılla sınırlanmasında bulmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Keşke hiçbir şey demeseydi. Çünkü kalan kısmı, doğrulamış olmaktadır. Yüksek hakimlerin ilk derece hakimliğine düşürülmesi, onların yüksek hakimlikten kaynaklanan kürsü güvencesini ellerinden almaktadır. Hakimin güvencesi, bu ülkede nefes alan ve ilerde doğacak olan herkesin, vatandaş olmanın güvencesidir. Bu sebeple, bir yüksek hakimin ensesinde, “seni yasa yoluyla azlederim” kılıcını sallandırmak, o hakimini emir-komuta zincirine bağlamaktır. Konu sistem konusudur, sistemi kurmamız lazım. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

23 yıl önce 6 köylü, şimdi Hurşit Külter!

SONRAKİ HABER

ÖHD ve TUHAD FED davası: Hakim sahte delilden mimli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...