22 Haziran 2016 10:58

Demirtaş: Dibe vurmadan düzelme olmayacak

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklanan Şebnem Korur Fincancı'nın başkanı olduğu TİHV'e ziyarette bulundu.

Paylaş

Tutuklanan Şebnem Korur Fincancı'nın başkanı olduğu TİHV'e ziyarette bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Saray'daki zat başta olmak üzere AKP'nin çekirdek takımı bir kara listeyle tutuklanması gereken belediye başkanları, milletvekilleri, akademisyenleri ve gazetecileri tek tek tespit ediyorlar” dedi. 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklanan Şebnem Korur Fincancı’nın genel başkanı olduğu Türkiye İnsan Hakları Vakfı'na (TİHV) dayanışma ziyareti gerçekleştirdi. Burada konuşan Demirtaş, “Zannediyorum ki Türkiye tam dibe vurmadan düzelme olmayacak. Bütün bu tutuklamalar, insan haklarına aykırı tüm uygulamalar gösteriyor ki Türkiye, Saray ve AKP iktidarı dibe vurmak üzere AKP ve Saray şahsında dibe vurmak üzere” dedi. 

'TEK TEK KARA LİSTE BELİRLİYORLAR'

Çılgınlık düzeyindeki uygulamaların, Türkiye'nin bir çıkışa ihtiyacı olduğuna işaret ettiğini belirten Demirtaş, son tutuklamaların akıl dışı, vicdan dışı uygulamalar olarak değerlendirdi. Bu kararları savcı ve yargıçların değil siyasetçilerin verdiğini vurgulayan Demirtaş, “Saray'daki zat başta olmak üzere AKP'nin çekirdek takımı bir kara listeyle tutuklanması gereken belediye başkanları, milletvekilleri, akademisyenleri ve gazetecileri tek tek tespit ediyorlar. Lise öğrencilerine ve sosyal medya hesaplarına kadar birçok kesimi bu kara listeye almaya çalışıyorlar. Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin'i pratikleriyle yaşamlarıyla kendi demokratik tutumlarını ispatlamış kişilere kadar varması artık Türkiye'nin bir çıkış noktasına geldiğini gösteriyor” dedi.

'TURKİYE'DE HUKUK İLK DEFA KATLEDİLMİYOR'

Hukukun Türkiye'de ilk defa katledilmediğini belirten Demirtaş, 3 ismin tutukluluğunun uzamayacacağını düşündüğünü söyledi. Ancak bir günlük bir tutuklamanın bile büyük bir tehdit olduğuna dikkat çeken Demirtaş, korku politikalarına karşı halkı cesarete ve dayanışmaya davet etti. “Saray'daki zat artık vicdanını, siyasi etiği, adalet duygusunu yitirmiş, elidne benzin ve kibritle tüm ülkeyi yıkma tehdidinde bulunuyor olabilir ama biz barışa inanarak dayanışma göstermek zorundayız” diyen Demirtaş, insan hakları mücadelesine inanan insanların el ele verdikçe bu karanlığın aşılabileceğini söyledi. 

Öte yandan HDP Muş Milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan’ın savcılık tarafından ifadeye çağrılmasına ilişkin Selahattin Demirtaş "Muş milletvekilerimiz Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan ifadeye çağrıldı. Ama tabi arkadaşlarımız ifade vermeye gitmeyecek" şeklinde konuştu.

'BU KARARI KİMLER ALDI?'

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, Demirtaş ve Osman Baydemir'in de TİHV kurucuları arasında olduğunu aktardı. Elindeki Özgür Gündem Gazetesi'ni gösteren Bakkalcı, “Yayın politikasını beğenirsiniz veya beğenmezsiniz. Neticede bir yayın organı. Bu yayın organı ve benzeri yayın organlarına yönelik olağanüstü baskılar nedeniyle başkanımız bir dayanışma anlamında eş genel yayın yönetmeliği kampanyasına 30 Mayıs'ta katıldı. Bu kampanyaya katılan 37 insan hakkında soruşturma açıldı. 37 insan ile ilgili savcılıklar bir tutuklama talebinde bulunmadı, yargıçlar karar vermedi. Ne oldu da 20 Haziran Pazartesi günü başkanımız dahil olmak üzere 3 arkadaşımız tutuklandı. Ne oldu, bu kararı kimler aldı?” diye konuştu. Cizre'deki vahşet bodrumlarına değinen Bakkalcı, "O çocukların yakılması sonucunda ölümünü ortaya çıkartan, bilimsel görüşü ortaya koyan Şebnem arkadaşımızdır. Şebnem bütün dünya ve Türkiye'de yakından bilinen bir insandır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

DEDAŞ işçisi akıma kapıldı

SONRAKİ HABER

Kekik toplamaya çıktığı kayalıktan düşen garson öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...