22 Haziran 2016 10:15

İHD Mersin'de özgür basına yönelik baskıları protesto etti

İHD Mersin Şubesi, Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin'in tutuklanmasını yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti.

Paylaş

Cemil Uğur
Mersin

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi Özgür Çocuk Parkı'nda, Özgür Gündem gazetesi tarafından başlatılan nöbetçi yayın yönetmenliği kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu ve yazar Ahmet Nesin 'terör örgütü propagandası'  suçlaması ile tutuklanmasına basın açıklaması yaparak tepki gösterdi. Basın açıklamasını İHD Mersin sekreteri Av. Özgür Çağlar okudu.

27 gündür kendisinden haber alınmayan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in akıbetini soran ve bu olayın takipçisi olacaklarını belirten Çağlar "Bu ülke halklarının emeğe, barışa, demokrasiye, laikliğe ve eşitliğe dair talepler ve hassasiyetleri polis şiddeti ile bastırılırken, ülkeyi yönetenler tarafından hedef gösterilirken, mahkemelerde cezalandırılırlar. Bilim ve düşünce insanlarının tutuklanması kabul edilemez. Bu ülke tacizcilerin, gericilerin,  ırkçıların, ayrımcıların, kadın düşmanlarının, emek hırsızlarının, yağmacıların, talancıların değil emekten yana bilim ve düşünce insanlarının omuzlarında yükselmektedir" dedi.

"Basın hürdür,  sansür edilemez...", "Kanuna uygun şekilde basın işletmesi olarak kurulan basımevi ve eklentileri ile basın araçları, suç aleti olduğu gerekçesiyle zapt ve müsadele edilemez veya işletilmektedir, alıkonulamaz." maddelerinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre olduğunu söyleyen Çağlar şöyle devam etti: “Ancak tüm bu yasa maddelerine rağmen, Özgür Gündem ‘nöbetçi eş genel yayın yönetmeni’ kampanyasına katıldıkları için haklarında soruşturma açılan ve savcıya ifade veren 9 isimden Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. İHD olarak yayınları engellenen gazeteler ile dayanışmak temel bir haktır. Tutuklama ve baskılar özgür haber hakkını engelliyor. Yeni bir Türkiye mücadelesinde yan yana olmaktan onur duyduğumuz Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu'nun tutuklanmasını kınıyor, kendileri ile dayanışma içerisinde olduğumuzu belirterek derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz.” 
 

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da balina ölüsü karaya vurdu

SONRAKİ HABER

Avcılar Belediyesi işçileri CHP'ye yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa