22 Haziran 2016 09:40

Mahkeme İdil’deki yıkıma yürütmeyi durdurma kararı verdi

İdil için Bakanlar Kurulu’nca alınan 'acele kamulaştırma' kararına Mardin Bölge İdari Mahkemesi 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

Paylaş

İdil için Bakanlar Kurulu’nca alınan “acele kamulaştırma” kararı kapsamında Şırnak Valiliği ve İdil Kaymakamlığı tarafından verilen yıkım emrine 2 ailenin yaptığı itiraz Mardin Bölge İdari Mahkemesi tarafından haklı bulunarak, “yürütmeyi durdurma” kararı verildi. Kararın ilçedeki yıkım kararı verilen tüm evler için geçerli olacağı belirtiliyor. 

Cizre, Silopi ve İdil’de Bakanlar Kurulu’nca alınan “acele kamulaştırma” kararı kapsamında yıkım sürüyor. Ancak Mardin Bölge İdare Mahkemesi yapılan itirazlar üzerine Cizre’nin ardından İdil için de yürütmeyi durdurma kararı verdi. İdil’deki evleri hakkında verilen yıkım kararını avukatları aracılığıyla mahkemeye taşıyan ailelerden Hüsnü Şen ve Ayşe Demir'in itirazı mahkemece oy birliği ile haklı bulundu. 

600 EV YIKILDI

Bakanları Kurulu’nun kararı üzerine Şırnak Valiliği ve İdil Kaymakamlığı tarafından alınan yıkım kararları neticesinde 600 ev yıkılırken, 150 ev ise yıkım kararlarına itiraz etmişti. Evleri yıkılmak istenen yurttaşların lehine çıkan karar ile birlikte İdil’de itiraz eden 150 hanenin yıkımları da durmuş oldu. Ailelerin avukatı Mazlum Doğan'ın itirazı sonucu Atakent Mahallesi ve Yenimahalle’deki evlerle ilgili gerekçeli kararda, “2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 6352 sayılı Kanunla değişik 27’nci Maddesi’nin 2’nci bendinde; Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilecekleri hüküm altına alınmıştır” denildi.

‘YIKIM KARARLARININ HUKUKİ DAYANAĞI YOK’

Kararı değerlendiren Avukat Mazlum Doğan, Şırnak Valiliği Zarar Tespit Komisyonu ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden oluşan Zarar Tespit Komisyonu’nun yaptığı hasar tespit çalışmalarından sonra birçok eve ağır hasar raporu verildiğini belirterek, 22 Nisan’da İdil Kaymakamlığı tarafından yurttaşlara evlerin boşaltılması ve bir yıkılması kararı tebliğ edildiğini anımsattı.

Alınan yıkım kararının tamamen hukuksuz olduğunu ifade eden Doğan, Şırnak Valiliği tarafından yapılan tespite atıfta bulunarak, “İdil Kaymakamlığı tarafından alınan bir karar. İdil Kaymakamlığı’nın yasal olarak böyle bir karar alma yetkisi yoktur. Alınan kararda herhangi bir mevzuata atıfta bulunmuyor. Herhangi bir yasal dayanağı yoktur” diyerek, alınan kararda herhangi bir itiraz merci ve süresinin belirtilmemiş olduğuna dikkat çekti.

‘KARAR BÜTÜN İDİL İÇİN GEÇERLİ’

İptal mahkemesi devam ederken, ilk aşamada kararın yürütmesinin durdurulduğuna işaret eden Doğan, “Bu kararın durdurulması sadece müvekkil açısından değil, Valilik ve kaymakamlık kararları da dava konusu olduğu için İdil ilçesinin bütün yıkım işlemlerinin tamamının durdurulması anlamına geliyor” dedi. Alınan kararın ardından Şırnak Valiliği ve İdil Kaymakamlığı’na karşı açtıkları davada idarenin savunmasının beklendiğini kaydetti.

"Yürütmenin durdurulması" kararını veren Mardin Bölge İdari Mahkemesi, yıkım kararını veren Şırnak Valiliği ve İdil Kaymakamlığı'na savunma ve ara kararına cevap verilebilmesi için 15 gün süre tanıdı. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

IŞİD’in arşivi tercüme edilmeden savcılığa gönderilmiş

SONRAKİ HABER

Twitter, video yükleme sınırını 30 saniyeden 140'a çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa