22 Haziran 2016 08:32

İşçi mitingini yasaklayan Fransa hükümeti geri adım attı

Fransa Hükümeti sendikaların yeni iş yasasına karşı yarın yapılacağını duyurduğu mitingi yasakladı, tepkiler üzerine geri adım attı.

Paylaş

Deniz UZTOPAL
Paris

Fransa Hükümeti sendikaların yeni iş yasasına karşı yarın yapılacağını duyurduğu mitingi önce yasakladı. Sendikalar, aydın ve akademisyenlerin yanı sıra birçok siyasi partinin tepki göstermesi ve sosyal medyada binlerce kişinin yasağı tanımayacağını açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı geri adım attı. Öğle saatlerinde yapılan açıklamada ise “1.6 kilometrelik bir yürüyüşe” izin verileceği belirtildi.

HÜKÜMET KÖŞEYE SIKIŞIYOR

Dört aydır başta işçiler olmak üzere birçok toplumsal kesimin yeni iş yasasına karşı yürüttüğü mücadele Fransa hükümetini giderek korkutuyor. Hükümet yarın yapılacağı duyurulan yasa karşıtı işçi mitinginin önce yasaklandığını duyurdu. Açıklama sabah saatlerinde Paris Valiliği tarafından yapıldı.

1962’den bu yana Fransa’da ilk defa sendikaların bir yürüyüşü siyasi nedenlerle yasaklanmış oldu. Yaklaşık 4 aydır sendikalar işçi haklarını tahrip eden ve işyerinde hakları patrona teslim eden yeni iş yasasına karşı yoğun bir mücadele yürütüyordu.

Art arda yaşanan dev gösteriler, ülkenin en stratejik alanlarında hayata geçirilen grevler, kamuoyu yoklamalarında bu mücadeleye verilen destek, Manuel Valls hükümetini zora sokmuş ve her geçen gün daha da köşeye sıkıştırmıştı.

SENDİKALAR: YASAĞI TANIMAYACAĞIZ

Sendikalar hükümetin anayasal bir hak olan gösteri hakkına yönelik saldırı anlamına gelen yasağı tanımayacağını açıkladı. FO Konfederasyonu Genel Sekreteri Jean Jean-Claude Mailly yasağı tanımayacaklarını belirterek “Bu duruma sessiz kalınmaması gerektiği” çağrısında bulundu. CGT (Genel İş Konfederasyonu) Sendikası Ticaret işçileri Federasyonu Karl Ghazi de “Yürüyüşe çağrıyı yeniledikleri”ni ifade etti.

Siyasi partilerden de yasağa yoğun tepkiler geldi. Fransa Komünist Partisi tüm militanlarını yürüyüşe çağırırken, Yeşiller Partisi içerisinde birçok milletvekili yasak kararının antidemokratik bir viraj olduğuna vurgu yaptı. İktidardaki Sosyalist Parti içerisindeki muhalif kanat da yasağa karşı çıktı.

Sosyal medya üzerinden ise on binlerce sendikacı binlerce yürüyüşe ev sahipliği yapmış Bastille ile Nation meydanları arasında yapılması planlanan yürüyüşe katılacaklarını ilan etti.

TEPKİLER GERİ ADIM ATTIRDI

Tepkilerin ardından İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve basın toplantısı düzenleyerek “kısa” bir yürüyüşe izin vereceklerini duyurdu.
CGT ve FO Genel Sekreterleriyle görüştükten sonra açıklama yapan bakan, Bastille Meydanı’ndan başlayacak 1.6 kilometrelik uzunluğunda bir gösteriye izin verdiği açıklandı.

ÖNCEKİ HABER

Özgür Gündem için dayanışmayı büyütme çağrısı

SONRAKİ HABER

'Bu davayı boşa çıkaracağız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa