22 Haziran 2016 08:15

Özgür Gündem için dayanışmayı büyütme çağrısı

Tutuklamaların ardından dayanışma kampanyasına destek veren gazeteci, siyasetçi ve akademisyenler, dayanışmayı daha da büyütme çağrısı yaptı. 

Paylaş

Baskı ve soruşturmaların hedefinde olan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla gazeteci, yazar ve aydınların başlatmış olduğu "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına destek veren Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve yazar Ahmet Nesin'in tutuklanmasının ardından gazete ile dayanışma artarak devam ediyor. 

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ayşe Yıldırım, Gazeteci Ergun Babahan, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Araştırmacı gazeteci Fehim Işık, Gazeteci Gökhan Biçici, Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eşbaşkanı Hakkı Boltan ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç Dr. Ceren Sözeri, Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma içerisinde olmaya devam edeceklerini söyledi. 

PAYLAN: GEREKİRSE GÜNDEM'E MUHABİRLİK YAPARIM

Muhalif olan herkesin sesinin iktidar tarafından susturulmaya çalışıldığını söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, "Saray merkezli bir darbenin içindeyiz ve bu darbe ile muhalifler susturulmaya çalışılıyor. Parlamento ve yargıya bir darbe yapıldı şimdi de devletin suçlarını ortaya çıkaran özgür basına darbe yapılmak isteniyor" dedi. Tutuklanan 3 genel yayın yönetmenine ilişkin Paylan, "Medya üzerindeki darbeyi hegoman bir şekilde devam ettirmek istiyorlar. Bu noktada dayanışan insanlara da 'hat bildirme' operasyonları ile cezalandırmak istiyorlar" diyerek özgür basına destek olmaya devam edeceğini, gerekirse Özgür Gündem muhabiri olabileceğini söyledi. 

AYŞE YILDIRIM: İKTİDAR GERÇEKLERDEN KORKUYOR

İktidarın gerçeklerin ortaya çıkmasından, korktuğu için bu kadar baskı yaptığını ifade eden Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ayşe Yıldırım, "Zaten çok az sayıda muhalif yazılı ve görsel medya var. Bunların ağırlığını da Kürt medyası oluşturuyor. Bu nedenle de bu medyaya yönelik her türlü baskı yapılıyor. İşte soruşturmalar, tehditler ve her türlü baskıyı uyguluyor" dedi. Yıldırım, "İktidarın yapmak istediği baskı ve korkutma politikaları kimseyi yıldırmadı" diyerek, herkesin gönüllü olarak bu dayanışmaya katılması çağrısı yaptı. 

BABAHAN: MESLEKTAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ

Erdoğan'ın temel hedefinin halkları bölmek olduğunu dile getiren Gazeteci Ergun Babahan da, "Türkiye'nin batısından gazeteciler, Özgür Gündem ile dayanışma içerisine girdiler. Bu dayanışmanın dalgalar halinde topluma yayılabileceği ve CHP'yi bile etkileyebileceği korkusu soruşturma ve tutuklamalara sebep oldu" dedi. Nesin, Fincancı ve Önderoğlu'nun önemli kimliklerinin olduğunu ve hedef alınarak tutuklandığını aktaran Babahan, "Aslında onlara değil dışarıdakilere mesaj verilmek isteniyor. İşte bu dayanışmaya devam ederseniz hepinizin başına gelecek olan bu demek isteniyor" diyerek, sonuna kadar mesleklerine ve meslektaşlarına sahip çıkacaklarını dile getirdi. 

POLAT: KARARLARI ELLERİNDE PATLAYACAK

Cumhuriyet Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Can Dündar'ın dün nöbeti devralmasının önemli olduğunu ifade eden Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise, daha güçlü bir dayanışmanın olması gerektiğini söyledi. Tutuklamalar ile birlikte dayanışmanın her geçen gün büyüdüğünü dile getiren Polat, "Türkiye korku imparatorluğu karşısında sineceği bir ülke olmayı çoktan geçti. Dolayısıyla bu kararların ellerinde patlayacağını düşünüyorum" dedi. 

IŞIK: İKTİDAR İLE DİRENENLER ARASINDA YÜREK FARKI VAR

Kürt bölgelerinde yaşanan savaşa ve bu savaş ortamında gazetecilik yapan kişilerin durumuna dikkat çeken araştırmacı gazeteci Fehim Işık, "Gerçekleri ortaya çıkaran medya organlarına ve onlara desteğe gelenlere de yöneliyorlar. İşte televizyon kapatmalarından tutalım, muhabirlerin tutuklanmasına, Cizre'de katledilen Rohat Aktaş'a kadar birçok alanda saldırmaya devam ediyorlar. Bu şekilde başarılı olamayacaklar" diye konuştu. 

BİÇİCİ: BİZ DEĞİL ONLAR KAYBEDECEK

İktidarın Kürt medyasını itibarsızlaştırmak istediğini kaydeden Gazeteci Gökhan Biçici ise, "Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası dalga dalga büyümeye başladı. Hükümet Kürt medyasını itibarsızlaştırmak, boğmak ve zayıf düşürmek isterken, bu dayanışma daha güçlü hale gelmeye başladı. Eğer devlet bu yanlışlardan dönmezse dünya çapında hiç ummadıkları bir kampanya başlatılacaktır ve biz değil onlar kaybedecektir" dedi. 

BOLTAN: FAŞİZM KARŞISINDA DİK DURALIM

Dayanışmanın ve ortak çalışmanın iktidarın hesabına gelmediğini dile getiren Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eşbaşkanı Hakkı Boltan da, "Özgür Gündem Gazetesi şahsında bütün basını susturmak istiyorlar. Türkiye de iş yapabilecek kesimleri susturma çabası içerisindeler. Bunların bu şekilde yol alması bize de bir yol gösteriyor. Faşizm karşısında dik durmak gerekiyor" diye konuştu. 

SÖZERİ: SUÇSA BİZDE BU SUÇA ORTAĞIZ

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Doç Dr. Ceren Sözeri de, "Dayanışmanın kırılmasına yönelik olan bu karar ters tepti ve dayanışma daha da büyüdü. Bizlerde diyoruz ki eğer bu suçsa bizde arkadaşlarımızın suçuna ortak oluyoruz. Sadece dayanışma bizi kurtarır geri adım atmayacağız" diye ifade etti. Gazeteciliğin suç olmadığını söyleyen Sözeri, "Bunu bizim bütün gücümüzle anlatmamız gerekiyor. Bu sadece gazetecileri ilgilendiren bir konu değil, toplumun tüm kesimleri ve halkın haber alma özgürlüğü ile ilgili bir şeydir. Bugün Lice de ne olup bittiğini ancak bu sayede öğrene biliriz. O yüzden haber alma hakkımıza sahip çıkmamız gerekiyor" diye konuştu. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Savcı HDP'li milletvekillerini ifadeye çağırdı 

SONRAKİ HABER

İşçi mitingini yasaklayan Fransa hükümeti geri adım attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa