22 Haziran 2016 05:58

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk: Tabuta son çivi

Yargıtay Onursal Başkanı Selçuk, Cumhuriyet için yazdığı yazıda son yargı tasarısının hukukun varlık nedenini tartışılır hale getirdiğini söyledi.

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk: Tabuta son çivi

Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Sami Selçuk, yüksek yargı ile ilgili son yasa tasarısının "yargı mesleğini yıkıp hukukun varlık nedenini tartışılır hale getirdiğini" söyledi. "Muhalefetin direnişini göreceğiz" diyen Selçuk, "Ama umutsuzum. Yasama organı dilerim hastalığa çare bulur, tabuta son çiviyi çakmaz. Sistem artık ne Anglosakson sistemi, ne de Kara Avrupa sistemi. Kendine özgü ve saçma. Sakıncalı. Dolayısıyla her şey altüst olacak" dedi.

"Tasarının kendisini çok üzdüğünü" söyleyen Selçuk “Bir öğrenci bana gelip, bu ortamda yargıç olmak için sınava girmemi önerir misiniz? diye sormuştu. Ben de yaşananlar geçici, kesinlikle gir, demiştim. Acaba şimdi bu öğrencim ne düşünüyor? Bir yere atanır yargıçlık yaparsa, acaba bana rahmet okur mu? Hiç sanmam” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet için bir yazı kaleme alan Sami Selçuk'un "Tabuta son çivi" başlıklı yazısı şöyle:

“Bir iki küçük karşı çıkış arasında ülkemizde çok önemli bir olay yaşandı. Yargıtay ve Danıştay ile ilgili tasarı komisyondan geçti. Yargıtay’ın Sayın Başkanı da taş atıldıktan, Basra yerle bir olduktan sonra dostlar alışverişte görsünler diye konuştu. Keşke hiç konuşmasaydı. Anglosakson sistemiyle ve yüksek mahkeme kavramıyla Yargıtay kavramlarını birbirine karıştırdı. Bir bakıma tasarıyı destekledi. Anglosakson sistemindeki yüksek mahkeme ve diğer mahkemeler ile Kara Avrupası’ndaki Yargıtay Danıştay Anayasa Mahkemesi ve öbür mahkemeler arasında çok büyük başkalıklar vardır. Bunları karıştırırsanız sistemi çökertirsiniz.

Anglosakson sisteminde yüksek mahkeme yargıçlarının nasıl seçildiği bellidir. Öbür mahkemelerin yargıçlarını ise halk seçer. Süresi biten tekrar seçilebilir. Seçilemezse yargıçlıktan ayrılır. Kara Avrupası sisteminde ise yargıçlar seçimle gelmez, bürokrasinin içinde başarı derecelerine göre yükselerek belli yerlere gelirler. Bu ikisini karıştırırsanız her şey altüst olur. Tasarıda bu iki sistem birbirine karıştırılmıştır. Getirilen sistem ikisi de değildir. Sistem artık ne Anglosakson sistemi, ne de Kara Avrupa sistemi. Kendine özgü ve saçma. Sakıncalı. Dolayısıyla her şey alt üst olacak. Yapanlar da zamanla yanlışı görecekler, ama iş işten geçmiş olacak.

Yetersiz bilgiyle ve kopyalarla sistem değiştirilemez. Buna benzer değişiklikler ancak ihtilal dönemlerinde görülebilir; sağlıksız sonuçlar yaşandığında da herkes kendine gelir, ama artık çok geçtir. Her şey yitirilmiştir. Olağan hukuk düzeninde bunlara hiç kimse cüret edemez, düşünmez bile. Bizde oldu. Yargının güvencesi çoğunluk iktidarınca örselendi. Bu alışkanlık sürerse korkarım hiçbirimiz sığınacak liman bulamayacağız.

Elli yıldan bu yana yargıya bu denli el atıldığı bir dönemi yaşamadık. Çok yazık ve çok acı. Bugünler eski bir yargıç olarak benim için yas ve utanç günleridir. Ülkem, ülkemdeki hukuk fakülteleri, hukukçular, özellikle de TBMM’deki hukukçular ve öğrencilerim adına bu denli utandığımı hiç mi hiç anımsamıyorum. İmdat çığlıklarını duyup değerlendirenler de ortalıkta yok. Komisyonun kabulüyle çoğunluk iktidarı, esasen güven bunalımı ve hastalığı çeken yargının ve onun bağımsızlığının tabutunu hazırlamış bulunuyor. İş TBMM’ye kaldı.

Muhalefetin direnişini göreceğiz. Ama umutsuzum. Yasama organı dilerim hastalığa çare bulur, tabuta son çiviyi çakmaz.” (HABER MERKEZİ)

9 Temmuz 2025 20:00

Kriz Notları | Rejim değişimi nereye varır?

Kriz Notları'nda bu hafta Doç. Dr. Ümit Akçay ve Dr. Ali Rıza Güngen, Türkiye’nin gündemindeki rejim tartışmaları, ekonomik istikrar arayışları ve muhalefetin konumunu değerlendirdi.

İçerik yükleniyor...

(Evrensel)
10 Temmuz 2025 07:35

Beykoz sahillerinde denize girmek yasaklandı

Beykoz sahillerinde dalga yüksekliği nedeniyle bugün denize girmenin yasaklandığı duyuruldu.

Beykoz sahillerinde denize girmek yasaklandı

Fotoğraf: AA/ Arşiv

10 Temmuz 2025 06:47

Şile Belediyesi'ne operasyon: Başkan Kabadayı gözaltına alındı

Sabah saatlerinde Şile Belediyesi'ne yönelik operasyonda belediye başkanı Özgür Kabadayı ve belediyeden bazı kişiler gözaltına alındı.

Şile Belediyesi'ne operasyon: Başkan Kabadayı gözaltına alındı

Fotoğraf: DHA

İçerik yükleniyor...

(DHA)
10 Temmuz 2025 04:00

PKK nasıl silah bırakacak, süreç nasıl devam edecek?

PKK, 11 Temmuz’da törenle silah bırakacak. Abdullah Öcalan, tören öncesi çağrısını yineledi. Silah bırakma sonrası TBMM’de kurulacak komisyon çalışmaları ise hız kazanacak.

PKK nasıl silah bırakacak, süreç nasıl devam edecek?

Fotoğraf: ANF News

Dilan Temiz
[email protected]


İçerik yükleniyor...

10 Temmuz 2025 07:04

Meteoroloji: Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesindeki bazı illerde sağanak

Düzce, Bolu, Zonguldak, Bartın, Ardahan, Kars ve Iğdır çevreleri ile Van’ın doğu, Artvin, Trabzon ve Rize’nin iç kesimlerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji: Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesindeki bazı illerde sağanak

Fotoğraf: DHA

İçerik yükleniyor...

(Haber Merkezi)
10 Temmuz 2025 04:13

Kuyu tipi cezaevleri yaygınlaşıyor | Kuyu tipi işkence

Türkiye'de 13 Y, 7S tipi ve 22 tane yüksek güvenlikli cezaevlerinde tutulan mahpuslar havalandırma bulunmayan hücrelerde tutuluyor, havalandırmaya tek tek çıkarılıyor.

Kuyu tipi cezaevleri yaygınlaşıyor | Kuyu tipi işkence

Fotoğraf:Pixabay

Nisa Sude Demirel
[email protected]


İçerik yükleniyor...

Evrensel'i Takip Et