21 Haziran 2016 19:15

Bakanlık Sur için savunma verdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘acele kamulaştırma’ kararına karşı Danıştay’a açılan dava kapsamında savunmasını verdi.

Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bakanlar Kurulu’nun Diyarbakır’ın Sur ilçesi için aldığı ‘acele kamulaştırma’ kararına karşı yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a açılan dava kapsamında savunmasını verdi.

Bakanlık savunmasında, ‘riskli alan’ ilan edilerek, kamulaştırmaya gerekçe gösterilen tarihi ilçedeki 8 bin 818 yapıdan sadece yüzde 6,03’ünün “deprem riski yüksek yapı” olduğunu belirtti. Bakanlık yapıların “kaçak ve deprem riski” taşıdığı için yıkılması gerektiğini savundu. 

Evleri kamulaştırılan 77 yurttaşın Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla Danıştay 6. Dairesi’ne yaptığı başvurunun ardından, ilgili daire kamulaştırma kararı isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 15 gün süre vererek acele savunma istenmişti. Davacıların kamulaştırılan parseller için toplu olarak, her parsel için ayrı ayrı dilekçe vermesi gerektiğini iddia eden bakanlık, itirazın iptalini istedi. 

Bakanlar Kurulu kararının “Hukuka, yasaya ve kamu yararına aykırı” olmadığını savunan bakanlık, kamulaştırılan Suriçi bölgesinin “Tarihi özelliğini kaybederek, çöküntü alanı haline gelmesi ve yapılaşma nedeniyle can ve mal kaybı riski taşıdığı”nı ileri sürüldü. Bakanlık, “Sur için alınan riskli alan kararı ile kamulaştırma kararlarının bölgenin dünya mirasına kazandırılmasına olumlu katkıda bulunacağı ve buradaki taşınmaz kültür varlıklarının tahribatını engelleyeceğini savundu. İlçedeki bir çok yapının zarar gördüğünü söyleyen Bakanlık, “Özellikle bölücü terör örgütü tarafından yapılan eylemler nedeniyle bölgede pek çok yapı hasar görmüş ve kültür miras niteliğindeki birçok tarihi yapı tahrip olmuş. Hatta yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış ve bu durum tarihi doku olumsuz etkileri yanı sıra can mal kaybına yol açma riskini daha da arttırmıştır”dedi. Bakanlar Kurulu karanının hukuka uygun olduğunu savunan Bakanlık, iptaline ilişkin yapılan başvuruların reddedilmesini istedi. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Ardahan’da DBP’li yöneticiler tutuklandı

SONRAKİ HABER

Euro 2016'da Türkiye, Çekleri 2-0 yenerek grup üçüncüsü oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...