21 Haziran 2016 15:16

Göç bağlamında mimarlık ve kimlik: Göçebe Mekanlar

Almanya’dan 'kesin dönüş' yapmış işçilerin Türkiye’de inşa ettiği evlerdeki Alman konut mimarisi ögelerini inceleyen sergi SALT Galata’da açıldı.

Paylaş

Almanya’dan yurda “kesin dönüş” yapmış misafir işçilerin Türkiye’de inşa ettiği evlerdeki Alman konut mimarisi ögelerini inceleyen sergi SALT Galata’da açıldı.

Taşınma süreçlerinde insanlar kadar imgeler, kültür pratikleri ve yaşam biçimleriyle birlikte mekanlar da taşınır. Göçebe Mekânlar, Almanya’dan “kesin dönüş” yapmış misafir işçilerin Türkiye’de inşa ettiği evlerdeki Alman konut mimarisi ögelerini ve bu bağlamda, anılar ile kültürel deneyimlerin mekan kimliklerine etkilerini araştırıyor. Sahiplerinin tasarladığı ve genellikle inşa ettiği örneklerin yakından incelendiği sergide, bu sosyo mekansal uygulamalar üzerinden mimari bir tipoloji oluşturulması amaçlanıyor. Çocukluk anılarına tercüman olabilecek nitelikteki evler, aynı zamanda, Almanya’dan izlenimler aktarmakta ve Türkiye’deki gelecekten beklentilerin izlerini taşıyor. 

ÜÇ YILDA 130 MEKAN İNCELENDİ

Sanatçı Stefanie Bürkle, ekibi ve TU Berlin Mimarlık Enstitüsündeki öğrencileri eşliğinde, Türkiye’ye dönüş yapmış ailelerin inşa ettiği veya yenilediği ev ve apartman dairelerinden oluşan 132 örneği belgeleyip katalogladı. Araştırmanın sonunda, konut inşasında belirgin üç tip tanımlandı: Örnek ev, çifte ev ve katmanlı ev. Araştırmaya göre, “örnek ev” yoruma kapalı, ideal bir Kuzey Avrupa evi imgesine dayanırken “çifte ev” Almanya’daki konut mimarisi ile Türkiye’deki yerel geleneği eşit şekilde bir araya getiriyor; “katmanlı ev” ise, bir başlangıç birimi üzerine çeşitli üslup ve malzemelerde yapılan eklerle uzun dönemde inşa edilir. 

Serginin odaklandığı tipolojinin, Türkiye’de bir Deutschlander (Almanyalı) olarak yaşama bağlamında temelleniyor. Üç yıllık araştırmanın sonuçları, Türkiye’ye dönüş yapanların yaşamlarıyla ürettikleri mekanlar hakkında ipuçları veren video, harita ve görselleri içeren bir enstalasyon olarak sunuluyor. 

AYLİN B. YILDIRIM TSCHOEPE İLE ELEŞTİREL SERGİ TURU 

Göçebe Mekânlar sergisinin ilk eleştirel turu Akademisyen, Mimar ve Antropolog Aylin B. Yıldırım Tschoepe ile 24 Haziran, saat 19.00’da SALT Galata yapılacak. Almanya’da misafir işçi olarak çalışıp yıllar sonra Türkiye’ye yeniden yerleşen ailelerin yaşam alanları bağlamında, göç ve asimilasyonun mimarlık ve kültüre etkileri incelenecek. Tura katılmak isteyenler, ad, soyadı ve iletişim bilgilerini yorumlama@saltonline.org adresine göndererek kayıt yaptırabilirler. 

Aylin B. Yıldırım Tschoepe Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde ders veriyor. İnsan-mekan ilişkisi, biyopolitika, eğitim sistemleri, uluslararası göç ve çevrecilik ile kentsel dönüşüm çerçevesinde kültürel ve mekansal uygulamalar üzerine araştırmalar yürütüyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak'ta yürüyen 3000 madenci, TTK'ye sahip çıktı

SONRAKİ HABER

En eski sicim Neandertallerin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...