21 Haziran 2016 15:13

Pera Film sezonu Onur Haftası filmleri ile kapatıyor

Pera Film, 24. LGBTİ Onur Haftası  iş birliği ve kapsamında sunduğu film seçkisiyle sezonu kapatıyor.

Paylaş

Pera Film, 24. LGBTİ Onur Haftası iş birliği ve kapsamında sunduğu film seçkisiyle sezonu kapatıyor. 22-24 Haziran arasında gösterime girecek olan filmler, toplum ve aile yapısındaki, ülke politikasındaki cinsiyet yaklaşımlarına, ifade özgürlüğüne ve cinsel özgürlüğe odaklanıyor. 

Pera Film’in 22 Haziran’dan itibaren yer vereceği  “Onur Haftası” film seçkisi, aynı gün 19.00’da yönetmenliğini Ali Kemal Çınar’ın yaptığı “Gizli” (Veşartî) ile başlıyor. Kendi sakin hayatlarına devam ederek evlenmeyi bekleyen bir çiftin, kadının anlattıklarının ardından, kendilerini bir cinsiyet kaymasını beklerken bulmalarını konu ediniyor. Ali Kemal ve Berfin kendi sakin hayatlarına devam ederek evlenmeyi bekleyen bir çift. Bir gece Ali Kemal’in bakkalına gelen bir kadının anlattıklarının ardından, kendilerini büyülü bir cinsiyet kaymasını beklerken buluyorlar. Bu değişimi kabul edip edemeyeceklerini anlamaya çalışırken Türkiye’de ve Kürt toplumundaki geleneklerde, aile düzeninde, ülke politikasında kadının yeri ve ondan beklenenler tüm somutluklarıyla çevrelerinde. Karakterleri konuşurken duyduğumuz ama göremediğimiz Gizli, Mem û Zîn’in ‘crossdressing’ açılışına, Mem’in kadın kıyafetleri içinde, erkek kıyafetleri giymiş Zîn’i gördüğü ana selam veriyor sürekli. 

BİRKAÇ GEY ERKEĞİN HİKAYESİ

Ulrike Böhnisch yönetmenliğindeki “Çürük” (The Pink Report), askerlik üzerine farklı seçimler yapmış birkaç gey erkeğin hikayelerini anlatıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri eşcinselliği genç erkekleri askerlikten muaf kılan zihinsel bir bozukluk olarak tanımlıyor. Ama aynı zamanda psikolojik ve daha aşağılayıcı yöntemlerle tıbbi tanı gerektiriyor. Bu film askerlik üzerine tamamen farklı seçimler yapmış birkaç gey erkeğin en içten hikayelerini anlatıyor. İfade özgürlüğü eksikliğinden dolayı gençler, Türkiye’nin en büyük tabularından birini ortaya çıkarırken yüzlerini saklamaya zorlanıyor. 

“Çürük” 23 Haziran saat 16.00’da izlenebilir. 

GEZİ’DE LGBT BİREYLERİN ROLÜ

“#direnayol”(#resistayol) üç sene önce Gezi olayları ile aniden dalgalanan hayatın içindeki değişimi LGBT’lerin gözünden anlatırken, insanların yüzlerindeki umudu ve mutluluğu, yeni bir mizah anlayışının geliştiği günleri aktarıyor. Rüzgâr yakın arkadaşı trans ve LGBT aktivisti Şevval’in belgeselini yapmak isterken hayat onu 2013’ün haziran ayında İstanbul’da Gezi Parkı ve takip eden Onur Haftası’nın ortasında başka bir belgeselin içine sokar. Sonuç olarak Kanka Productions, Gezi Parkı’nda ve değişen politik havada LGBT bireylerin rolünü ve Gezi’nin onlar üzerindeki etkisini anlatan bir belgesel yapar. #direnayol’la Gezi sürecinin hemen ertesine denk gelen 2013 Onur Yürüyüşü’nde, tüm renklerle ve umutlu insanlarla yeniden karşılaşıyoruz. 

#direnayol 24 Haziran saat 20.00’de izlenebilir. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mr. Robot’un müzikleri plak formatında yayımlanıyor

SONRAKİ HABER

Zonguldak'ta yürüyen 3000 madenci, TTK'ye sahip çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...