21 Haziran 2016 13:10

Dink davasında Zenit’ten ‘komplo’ savunması

Hrant Dink'in öldürülmesinde kamu görevlilerinin yargılanmasına Trabzon Emniyet Müdürlüğü amiri Muhittin Zenit'in çarpraz sorgusu ile devam edildi.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde adı geçen kamu görevlilerinin yargılanmasına Trabzon Emniyet Müdürlüğü polis amiri Muhittin Zenit'in çarpraz sorgusu ile devam edildi. 

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin adı geçen kamu görevlilerinin yargılandığı dava ile Dink'in öldürülmesine ilişkin açılan ana davanın birleştirilmesi ardından 6'sı tutuklu, 27'si kamu görevlisi 37 kişinin yargılandığı davasına  İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Duruşmaya tutuklu sanıklar, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve eski Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi Ercan Demir ile tutuksuz sanıklar tutuksuz sanıklardan dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü polis amiri Muhittin Zenit, dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nde görevli Onur Karakaya, Emniyet İstihbarat Dairesi eski başkanı Sabri Uzun, İstanbul Emniyeti eski Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler  ile avukatları katıldı. Duruşmayı HDP Milletvekili Garo Paylan ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da izledi.

'AYAKKABISININ ALTI DELİK OLMASINA ÜZÜLDÜM'

Duruşma, savcının Zenit’e yönelik soruları ile başladı. Savcı, “Sana komplo kurulduğunu söylüyorsun sana kimse dinlendiğin için komplo kurdu mu?” diye sordu. Zenit de, “Hayır, ancak dinlemelerden rahatsızım” dedi. Savcı Zenit’e sürekli olarak, “Sizin savunmanızda savrulma var” dedi. Zenit’in avukatı söz aldı ve müvekkilinin psikolojik baskı altına alındığını söyledi. Zenit de psikolojik baskı altına alınamadığını ve bildiği tüm doğruları anlattığını belirtti. Soruşturma kapsamında beyan etmediği bir şey olmadığını hiçbirşeyi saklamadığını belirten Zenit, “Herkese raporları gönderdim. Şube müdürüne, büro amirine götürdüm. Yazımı da yazdım. Bildirdim. Sorularınız varsa samimiyetle yanıt vereyim” dedim.

Sanık eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek söz aldı. Akyürek, Trabzon’a bölge toplantısı için gittiğini ve Zenit’in tayinine yardım ettiğini belirtti. Akyürek, farklı ifade vermesi için baskı yapmadığını söyledi. Avukatlar, “Dink öldürüldüğünde ne hissettiniz?” diye sorunca, Zenit, “Dink’in öldürülmesine üzüldüm, ayakkabısının altı delik olan biri yerde yatıyor, sebebi ne olursa olsun üzüldüm” diye yanıt verdi. Daha önce Ogün Samast’ın adını hiç duymadığını söyleyen Zenit, O’nu tanımadığını belirtti. Zenit'e salonda bulunan diğer sanıklar da soru sordu. Dinleme kayıtlarına dair kimin sızdırdığına dair net bir bilgisi ve iddiası olmadığını söyleyen Zenit'e Ali Fuat Yilmazer de soru sordu. “Delilleri kaybet diye benden talimat aldın mı?” diye sordu. Yılmazer, “Savcının iddiasında şu var. 2009’da telefonların dinlemiş. Net olarak soruyorum. Seninle ilgili basına bilgi gönderilmesinde, yıpratılmanda benle ilgili iddianame var mı?” diye sordu. Zenit de olmadığını söyledi.  Samast'ın adı ortaya çıktıktan sonra Zenit'in Trabzon'a neden gittiğini soran bir kısım avukatları Zenit'in avukatı tepki gösterdi. F5 raporunun (Yasin Hayal'e dair bilgiler) resmi olarak kayıt altına alınmadığını söyleyen Zenit bu raporu tuttuğunu ancak resmi olarak kayıt altına alınmasının şube müdürünün işi olduğunu söyledi.  Zenit yirmi tane F5 raporu tuttuğunu ve şube müdürünün de bu yönlü ifade verdiğini belirtti.

GERÇEK KATİLLER SAKLANIYOR'

Zenit'in çarpraz sorgulasundan sonra Trabzon İstihbarat Şube Müdürü görevlisi Ercan Demir savunma yaptı. Demir, iddianamedeki kanıtların yetersiz olduğunu belirterek, gerçek katillerin saklandığını söyledi. Demir, savunmasında, raporlar yazılırken uygulanan sistemi anlattı. Amirlerin ajanlarla yapılan görüşmelere dair rapor hazırlamadığını, ya da “şunu çıkar”, “şunu ekle” demediğini söyleyen Demir, görüşmeyi kim yapıyorsa raporu onun hazırladığını söyledi. Kendisinin de mağdur olduğu başka bir davada da Dink davasında birlikte yargılandığı sanıkların yine sanık olduğunu hatırlatan Demir, “Hem beni FETÖ üyesi olarak yargılıyorsunuz hem de beni Hizbullahçı olarak dinliyorsunuz. Sonra beni mağdur ilan ediyorsunuz” dedi.

TUNCEL HAZIR EDİLECEK

Erhan Tuncel’i çalıştıran 3 kişi olduğunu söyleyen Demir, bu kişilerin  polis amirleri Muhittin Zenit, Özkan Mumcu ve Mehmet Ayhan olduklarını söyledi. Demir, Erhan Tuncel’in işine Mehmet Ayhan’ın son verdiğini ve istihbarat şubenin Tuncel’e çok para verdiğini belirtti. Demir, Tuncel ile bir örgüt kapsamında görüşmediğini belirterek, iddianamenın gerçeği yansıtmadığını savundu. 

Duruşmada son olarak Dink Ailesi avukatlarından Bahri Belen söz aldı. Belen, Erhan Tuncel’in duruşmalarda hazır bulundurulması yönündeki talebini iletti. Tuncel’in avukatı ise "Hazır olsun demeniz yeterli Perşembe günü gelebilir” dedi. Duruşmaya, perşembe günü devam edilecek.
 

ÖNCEKİ HABER

AFAD’ın ücretsiz konut sözü uçtu

SONRAKİ HABER

ÖHD’li avukatlar yarın hakim karşısına çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa