21 Haziran 2016 11:51

Meclisin Kürtçeye ihtiyacı yokmuş!

HDP'li Adem Geveri'nin Mecliste Kürtçe tercüman bulundurulması yönünde önergesine 'İhtiyacımız yok' yanıtı verildi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Adem Geveri, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı gününde kendi ana dili de olan Kürtçe üzerindeki baskılara dikkat çekmek amacıyla Meclis Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Geveri’nin Mecliste Kürtçeye dönük yaşanan tahammülsüzlüğü ve Kürtçe konuşmalar için Mecliste tercüman bulundurulması için yönelttiği soru önergesine Meclis Başkanlığından “İhtiyacımız yok” yanıtı geldi.

DİHA’dan Hayri Demir’in haberine göre; Geveri, ana dilin insan kimliği için temel bir unsur olduğunu belirterek, demokratik toplumlarda ana dilin, kişi kimliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydetti. Kamu hizmetlerinin Kürtçe verilmesi konusunda, devlet ve hükümet cephesinin yasaklayıcı ve baskılayıcı bir tavır takındığını ifade eden Geveri, bu sorunların Meclis bünyesinde de yaşandığına dikkat çekti ve şu soruları Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a yöneltti:
*Meclisteki Kürtçe ana dil yasaklarına ilişkin herhangi bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?
* Bizi seçen halkımıza daha rahat ulaşmak ve daha iyi hizmet vermek için defalarca başvurduğumuz ama sürekli olumsuz cevap aldığımız Kürtçe kartvizit basımı için herhangi bir girişimde bulunulacak mı?
*Genel Kurulda Kürtçe yaptığımız konuşmaların sürekli kesilmesi ve tutanaklara “x” olarak geçirilmesine ilişkin herhangi bir düzenleme yapılacak mı?
* Başka dillere tercümanlık yapılırken neden Kürtçe konuşma yapanlar için tercümanlık
Aydın, “Kurumumuzda tercümanlar Meclisin dış ilişkileriyle ilgili resmi ziyarette ve kabullerle uluslararası organizasyonlarda tercüme hizmeti sunmak ve ilgili belgelerin tercümesini yapmakla görevli olup bu kapsamda Kürtçe tercüman ihtiyacı bulunmamaktadır” yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Öğretmenlere performans değerlendirmesi başladı

SONRAKİ HABER

Erdoğan’ın Almanya'da açtığı davaya bir kez daha ret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa