21 Haziran 2016 10:34

‘Kadını işte değil evde görmek istiyorlar’

Avukat Aslı Evke Yetkin: Kadını işte değil de evde çocuk bakan bir şekilde görmek isteyenler her gün bir başka açıklama yapıyor.

Paylaş

Bursa Panayır Kadın Dayanışma Derneği, çalışma yaşamına ilişkin son dönemde yapılan yasal değişikliklerle ilgili panel gerçekleştirdi. Dernek bahçesinde yapılan panele Sendika Uzmanı Onur Bakır ve Avukat Aslı Evke Yetkin katıldı.
Kiralık işçilikle işçilerin elindeki son haklarının da alınacağını söyleyen Onur Bakır, “İşverenle kiralık işçi bulma büroları aralarında anlaşma yaparak işçileri daha fazla nasıl sömürürüzü organize edecekler. Devlet uyguladığı bu sisteme kendisi bile güvenmiyor. Çünkü kiralık işçilik uygulaması kamu kurum ve kuruluşlarında olmayacak diyor. Sebebini de bu uygulama sayesinde suistimal çok olabilir diyor. Bir de yer altı madenlerinde kiralık işçilik olmayacak diyorlar. Onun sebebi de tehlike iş kolu buralarda kaza riski daha fazla olur diyorlar. Peki buralarda bu riskler oluyor da, suistimal oluyor da ağır metal sanayiinde ve diğer iş kollarında olmaz mı?” diye konuştu. Kiralık işçilik uygulamasıyla sendikal faaliyetlerin ve işçi haklarının yok olacağına dikkat çeken Bakır, “İşveren bir işçiyi işten attıktan sonra o işçiyi 6 ay sonra kiralık işçi bürosundan geri alabilecek bu durumda işçinin ne sendikal durumu kalacak ne de diğer hakları” dedi.

KİRALIK İŞÇİ BÜROSUNDA HİÇ BİR HAKKIN YOK

Yasada patronlarla özel istihdam bürosu arasında nasıl bir sözleşme yapılacağının net olmadığını dile getiren Bakır; “İşçi kiralanmadığı dönemlerde ne ücret alacak ne de sigortası olacak. Kiralık işçi büroları bir işçiyi gönderdiği işyerine gitmemesi durumunda kiralık işçi bürosuna tazminat ödemekle yükümlü hale getiriyor. Ayrıca kiralık işçi bürosunun izni olmadan işçi başka bir yerde çalışamayacak. Kiralandığı işyerinde sendikaya üye olamayacak ve oradaki hiçbir haktan yararlanamayacak” diye konuştu. İşçinin primi düzenli yatmadığı için emekli olamayacağını, bireysel emeklilik sistemiyle (BES) de fakirden alınan kaynağın zengine aktarılacağını anlatan Bakır, şöyle devam etti: “İşçiler zaten zar zor geçinirken şimdi de maaşlarından 100 TL de BES için kesilecek. İşte tüm bu saldırılara karşı artık dur dememiz gerekir. Yoksa tüm haklarımız bir bir elimizden gidecek ve kölelik koşullarına geri döneceğiz.”

‘HAKLARIMIZI BİLMELİYİZ’

“Kadını işte değil de evde çocuk bakan bir şekilde görmek isteyenler her gün bir başka açıklama yapıyor” diyen Avukat Aslı Evke Yetkin ise şunları söyledi: “Kadınların Çalışma Yasası’nda bir çok hakları var ama bunu uygulayan yok. Emzirme izni var ama bunu uygulayan yok. Haklarını dile getirdiğinde ise işinden oluyorsun. Annelik haklarımızı bilmemiz gerekiyor. Bilmezsek daha fazla bizleri sömürmelerine olanak sağlamış oluyoruz.” Kadınların erkeklerle aynı işi yaptığını ancak aynı ücreti alamadığını dile getiren Yetkin, “Üstüne işyerlerinde tacize mobbinge uğruyoruz. Yani kadınlar yaşamın her alanında iki defa eziliyor” dedi. Mobbingle ilgili yeterli yasal düzenleme yapılmamasını eleştiren Yetkin, “Bu durum bile başlı başına bir sorun. Bizler işyerlerinde ki tüm haklarımızı bilmeliyiz ve ses çıkarmalıyız. Yoksa yaşamda olduğu gibi iş hayatında da iki kere baskı ve ezilmeyle karşı karşıya kalırız” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Mürsel Çoban serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

TGS’den dayanışma çağrısı: Herkes 19:30'da Galatasaray'a

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...