21 Haziran 2016 10:21

Demirtaş: Yargı, Saray'ın listesine göre hareket ediyor

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında Fincancı, Önderoğlu ve Nesin'in tutuklanmasına tepki gösterdi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Meclis'teki grup toplantısında güncel gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.

MÜLTECİLER ŞANTAJ OLARAK KULLANILIYOR

Demirtaş, ilk olarak 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'ne ilişkin konuştu. Türkiye'nin Cenevre Sözleşmesi'ne çekince koyarak onay verdiğini hatırlatan Demirtaş, "Bizim Türkiye'deki hukuka göre güneyden ya da doğusundan gelenler bu çekince kapsamında mülteci hukukundan faydalanamıyor. Sadece Avrupa'dan gelenlerin mülteci statüsü kabul ediliyor. Dünyada 24 milyon mülteci ana vatanının terk etmiş, bunlardan 3 milyonu da Türkiye'de. Fakat bunların 260 bini AFAD, yani devlete bağlı mülteci kamplarında yaşıyor. Geri kalanları dışarıda" dedi.

Mültecilerin yaşadığı sorunların saymakla bitmeyeceğini ifade eden Demirtaş, şunları söyledi:

"Bugüne kadar sağlıklı bir mülteci politikası oluşturmayan AKP ve Saray'daki zat, 3 milyon kişiyi neden ülkeye aldı. Kendisinin insan sever olmadığından şüphemiz yok. Para sever bunu biliyoruz. Peki, 3 milyon insanı neden kabul etti? Birincisi; Suriye'nin belli bölgelerini insansızlaştırmak ve oralara çete örgütlerin iktidar alanı olarak kullanabilmelerini sağlamak. İkincisi; mültecileri kabul ederek, Suriye'ye müdahalede kendimizde hak görmek. Üçüncüsü; Avrupa'ya şantaj yapmak için bu insanları araç olarak kullandı. İnsanlık dramları yaparak, Avrupa'ya şantaj yaptı. Mültecileri Avrupa'ya süren de kendisidir.
Dördüncüsü; demografik yapıyı değiştirmek için kullanıyor. Maraş, Dersim gibi yerlerde iç göçü tetikleyip, ileride kendisine oy getirecek mültecileri yerleştirmeyi düşünüyor. Suriye-Türkiye hattında da benzer kentler oluşturarak, oralarda oluşturulacak yeni kentlerle oranın siyasi yapısını da değiştirmek istiyor. Bir başka hesap kayıt dışı iş gücü olarak faydalanmak isteniyor."

'ÖZGÜR GÜNDEM'İ İŞLEDİKLERİ SUÇLARI AÇIĞA ÇIKARIYOR DİYE HEDEF ALIYORLAR'

Demirtaş, Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışma nöbeti tutan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, gazeteci Erol Önderoğlu ve yazar Ahmet Nesin'in tutuklanmasına da sert tepki gösterdi. Demirtaş, tutuklama kararlarına dönük tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
"Her gün, her saat gazetecilere soruşturma, dava açılıyor. 39 gazeteci tutuklu. Bunlar bizi şok etmiyor. Fakat dünkü tutuklama apayrı bir şey. Tutuklanmış gazetecilere veya hakkında dava açılmış genel yayın yönetmeleri ile dayanışmak için bir günlük genel yayın yönetmenliği yapmışlar. Gazetenin çıkarılma aşamasında da pratikte sorumlu değiller. Türkiye'nin en önemli Adli Tıp uzmanı Şebnem Korur Fincancı. Bugüne kadar basın özgürlüğü konusunda duyarlılık göstermiş Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin.

'SARAY'DAKİ ZATIN ELİNDE BİR LİSTE VAR'

Bunlara karşı özel bir kin ve operasyon var. Muhtemeldir ki Saray'daki zatın elinde bir liste var. Şebnem hanım, Cizre'deki katliamların belgelenmesi konusunda çalışma yürütmüş, raporlar hazırlamıştı. Saray'daki zat da bunu hedef göstermişti. Şimdi anlaşılıyor ki bu beyefendinin elinde bir liste var. Kendisinin hukuk dışı faaliyetlerini belgelemeye çalışan, gazeteci, hukukçu kim varsa bunlardan hesap sormak için bu listeyi sürekli güncelliyor. Yoksa hiçbir savcı, hakim böyle bir dosyadan tutuklama çıkmayacağını iyi biliyor. Bu geri kalanlara korku salma operasyonudur.

Niye Özgür Gündem? Cizre'de, Sur'da işlediğiniz suçu açığa çıkardığı için mi intikam alıyorsunuz? Beğenmeyebilirsiniz, okumayabilirsiniz de ama dayanışma içinde bulunanları tutuklayamazsınız."

'HALEN KORKUYORLAR'

AKP'nin yargı alanındaki "darbe" niteliğindeki düzenlemelerine de değinen Demirtaş, "Ellerindeki yargı gücü şu haliyle yetmiyor olacak ki halen tedirginler, halen korkuyorlar. Geçen hafta 3 bin 726 kişinin yerini değiştirdiler. Emirlerini kabul etmeyen, taze bıyıklı adalet bakanı işi gücü bırakmış bununla ilgilenmiş, listeyi HSYK'ye götürmüşler, bunların yeri değişecek. Neye göre; dokunulmazlıklara göre. Akademisyenler tutuklanacaksa bu tutuklamayı kendilerine doğrudan bağlı hakim yapsın diye bu düzenlemeyi yaptılar. Yetmedi ki Danıştay ve Yargıtay'da düzenleme yapmak için kanun teklifini Meclis'e sundular. AKP'liler kadro yetiştirememişti bugüne kadar, daha çok cemaatler üzerinden yapıyorlardı. Cemaatle de ortaklık bitince kendine yakın avukatları hakim ve savcı olarak hukuksuz bir şekilde atadırlar" diye konuştu.

DGM'LER YENİDEN GELİYOR

Demirtaş, Meclis'e getirilen Danıştay ve Yargıtay'daki kimi düzenlemeleri kapsayan kanun tasarısının bir tür eski DGM'lerin yeniden gündeme gelmesi olacağını işaret ederek, bu düzenlemenin Türkiye'de adaletin artık anılmaz hale getireceğini de ifade etti.

Demirtaş'ın gündemindeki bir diğer konu 'örtülü ödenekte' yapılan harcamalar oldu. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığın yılın ilk 5 ayındaki harcamalarına dikkat çeken Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ünlü boksör Muhammed Ali'nin cenazesine gidişte dahi Cumhurbaşkanlığı'nca 2 trilyon harcandığını hatırlatıp, "İnsan 2 trilyon ile kendisini anca bu kadar rezil edebilir. Bizim paramızı bu şekilde harcama, biz seni rezil ederiz. Milletin parasını çarçur etme" dedi.

DBP'li belediyelere kayyım atama girişimleri üzerinde duran Demirtaş, "Yıllardır belediyelerimizden müfettişler çıkmış değil. Müfettişler bir yıldır odaları belediyelerde her gün evrak istiyorlar. Belediye ile ne kadar evrak varsa istiyor. Denetim 3-5 gün sürer bir şey bulamadılar. Çünkü bir şey yok. 'Belediyeler teröre deste veriyor' diyorlar, ama savcıların elinde bunu kanıtlayan tek bir belge bilgi yok. Saray'ın yıllık elektrik su gideri 200 trilyon, Van Belediyesi'nin bir yıllık hazineden giden yardımı 400 trilyon. Bununla Wan'da ne hizmetler yapıldı" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, tüm kesimlere seçilmiş belediye eş başkanlarına sahip çıkılması çağrısında bulundu. Demirtaş, "Yolsuzluk yapıldı diye kayyum atanacaksa Saray'a kayyumun atanması gerekir. Her şeyi ters yüz edip, yalanı doğru doğruyu yalan gösterip operasyonları meşrulaştırmak istiyorlar. Hali hazırda zaten 21 belediye başkanı tutuklu bulunuyor. Ama bunlar seçimle alamayacakları için bu şekilde el koyamaya çalışıyorlar" dedi.

Demirtaş'ın gündemindeki bir diğer konu ise İsrail ile Türkiye arasındaki görüşmeler ve hükümetin Rusya politikası oldu.

Hükümete bu konuda "Dün İsrail düşmanlığı üzerinden oy topladınız, bugün gizli kapılar arasında İsrail hükümeti ile her türlü ahlaksız görüşmeler yapıyorsunuz. Suriye'de Esad'a katil dediler ama şimdi Cezayir'de görüştükleri ortaya çıktı. Rusya'nın savaş uçağı düşürüldüğünde neredeyse milli bayram ilan edeceklerdi. Ben o zaman Moskova'ya gidip bunu diyalogla çözelim dediğimde devrik Başbakan bana 'vatan haini' dedi. Ama şimdi onlar Putin'e ağlamaklı, çiçekli mektup gönderiyorlar. Biraz ahlaklı olun" sözleriyle yüklenen Demirtaş, daha sonra konuşmasını tamamladı. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Fincancı'dan ilk mesaj: İyi bir şey yaptığımızın göstergesi

SONRAKİ HABER

Gazeteci Mürsel Çoban serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...