21 Haziran 2016 06:45

Nestle’de 900 işçi greve çıktı

Bursa Karacabey’deki Nestle çikolata ve cips fabrikasında 900 işçi greve çıktı.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Can KAYLAN
Bursa

Bursa Karacabey’de bulunan Nestle’de işçiler güne grevle başladı. Tek Gıda-İş Sendikası üyesi 900 işçi bugün greve çıktı. İşçiler sabahın erken saatlerinde fabrika önünde toplanırken gece vardiyasında çalışan işçiler de "Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz” sloganları atarak fabrika önünde bekleyen işçilerle buluştu. Daha sonra Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Genel Sekreter Mustafa Akyürek ve Türk-İş Marmara Bölge Temsilcisi ile birlikte işçiler fabrika girişine; "Bu İş Yerinde Grev Var” pankartını astı. Yapılan konuşmalardan sonra işçiler grev halayı çekerken sık sık; “Açlıktan ölmeyiz biz Bu yoldan dönmeyiz, Direne direne kazanacağız, İş ekmek yoksa barış da yok, Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı.

GEÇMİŞİN ALIŞKANLIKLARINI VE UYGULAMALARINI BİZE DAYATMAK İSTEDİLER

İşçilere seslenen Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mustafa Akyürek, “Bu onurlu direniş hepimize hayırlı uğurlu olsun. Biz toplu iş görüşmelerinin mutlu bitmesini istedik fakat Nestle işvereni buna yanaşmadı. Yapmış olduğumuz ön görüşmeden olumsuz sonuç aldık. Üyelerimizin 600'ü asgari ücret alıyor. Biz bunu kabul etmeyeceğimizi söyledik ve bugün greve çıktık. İş sağlığının hiçe sayıldığı bir ortamda çalışıyordunuz  ve eziyet edilmenize sendika olarak sessiz kalamayacağımızı söyledik. Sendikamız sadece ücretlerin artırılmasını değil bu çalışma koşullarının da düzeltilmesini istedi. Fakat işveren buna yanaşmadı. Geçmişin alışkanlıklarını ve uygulamalarını bize dayatmak istediler ama biz bunu kabul etmeyeceğimizi söyledik. İşverenin bize sunduğu taslağı kabul etmemizi kimse beklemesin” dedi.

KIDEM TAZMİNATI MECLİSE GELDİĞİ GÜN ŞALTERİ İNDİRECEĞİZ

Kıdem tazminatı dahil sermayenin istekleri boyutunda yasal düzenleme yapanlarla karşı karşıya olduklarını söyleyen Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, “Biz bu saldırılara karşı dik durmalıyız. Kiralık işçilik bürolarıyla Türkiye işçi sınıfı sınıfta kalmıştır. Saldırılar her geçen gün artmaktadır. Şimdi de kıdem tazminatımıza göz diktiler. Eğer kıdem tazminatımız giderse hiçbir şeyimiz kalmaz. Çocuklarımızın yüzüne bakamaz duruma düşmemek için kıdem tazminatımıza sahip çıkmalıyız” dedi. Türkel sözlerine şöyle devam etti: "Kıdem tazminatı meclise geldiğinde hiçbir yerden emir karar beklemeden tüm iş yerlerimizde şalteri indireceğiz. Bugün bütün bu saldırıların ortasında Nestle işçileri greve çıktı. Hepimizin yolu açık olsun. Bugün Nestle işvereni reklamlara harcadığı paranın yarısını işçilerin ücretlerine aktarsa bütün sorunlar ortadan kalkar” dedi.

DÜNYANIN MUTLU DEVİ NESTLE’NİN MUTLULUĞUNU BOZACAĞIZ

Çalışanların çalışma şartlarından şikayetçi olduğunu söyleyen Türkel, “İşçiler mutsuz ama Nestle işvereni çok mutlu. Kendilerini dünyanın mutlu devi olarak görenlerin mutluluğunu bozarız biz de. Biz bu işi masa başında çözmeye, işçilerimizin isteklerini karşılayacak bir sözleşmeyi imzalamaya hazırız. Ama işveren buna yanaşmamakta inat ediyor. Nestle işçisinin onayladığı  bir sözleşmeyi imzalamaya hazırız biz. Bu sözleşme imzalanana kadar grevimiz devam edecek. Nestle Su ve Erikli Su’da da grev kapıda. Biz bu işçilerimizle birlikte kader birliği yaptık. Ya işçilerin istediği bir sözleşme imzalanacak ya da grev sürecek” dedi.

ÖNCEKİ HABER

NATO’dan Irak ve Suriye’ye müdahale hazırlığı

SONRAKİ HABER

Kocaeli Demokrat Hekimler Grubu tutuklamalara tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa