03 Mayıs 2012 10:45

Diyarbakır Askeri Cezaevi raporu savcılıkta

78’liler Girişimi tarafından oluşturulan Diyarbakır Askeri Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu tarafından yapılan araştırma sonunda elde edilen bilgi ve verilerden oluşan rapor, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına sunuldu. Zulme karar verenler, uygulayanlar, bilerek ya da bilmeyerek ortak olanların yargılanmasını isteyen 78’ler Girişimi S&o

Diyarbakır Askeri Cezaevi raporu savcılıkta
Paylaş

78’liler Girişimi tarafından oluşturulan Diyarbakır Askeri Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu tarafından yapılan araştırma sonunda elde edilen bilgi ve verilerden oluşan rapor, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına sunuldu. Zulme karar verenler, uygulayanlar, bilerek ya da bilmeyerek ortak olanların yargılanmasını isteyen 78’ler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, “Diyarbakır Cezaevi, bir insan hakları müzesine dönüştürülmelidir” dedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan rapora ilişkin 45 dakika süren bir görüşme yapan heyet daha sonraDiyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, savcılığa sundukları raporun bir ön rapor olduğunu belirterek, Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananlarla ilgili olan sivil, asker, doktor, savcı, rütbeli ve rütbesiz gardiyan askerlerin komisyon tarafından tespit edildiğini söyledi. 3 yıllık çalışma sonucu Diyarbakır Askeri Cezaevinde 1980-84 yılları arasında kalmış 500 dolayında mağdur ile 800 saatlik görsel anlatım kaydı elde ettiklerini söyleyen Can, “Bugün sayın savcıya sunduğumuz belge, bilgi, anlatımların ana gövdesini; hukukçular, sosyologlar, siyaset bilimcileri, doktorlar, psikologlar, sanatçılar, gazeteciler ve insan hakları aktivistleri gibi farklı disiplinlerden gelen komisyon üyelerinin raporları ve titiz değerlendirmelerini içermektedir” dedi.

“Diyarbakır Askeri Cezaevinde zulme karar verenler, uygulayanlar, bilerek ya da bilmeyerek ortak olanlar yargılanmalı” diyen Can, “Diyarbakır Askeri Cezaevi bugüne dek topladığımız 100 bin imza verenin talebi doğrultusunda bir insan hakları müzesine dönüştürülmeli. Kurulacak müze için; bu coğrafyadaki bütün insanlar, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimler çalışmaya başlayıp; bu kapsamda bir zenginliği yaratacak; bilgi, belge, mektup, fotoğraf, resim, desen, giysi, günlük kullanım eşyası gibi tüm objeleri bir an önce derlemeye başlayacak bir organizasyon kurulmalıdır” şeklinde konuştu. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

3 ayda 98 çocuk yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Kato Dağı’nda, ölümle burun buruna çoban olmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...