20 Haziran 2016 15:27

İstanbul LGBTİ Derneği: Karanlığa teslim olmayacağız

Trans Onur Yürüyüşü'nde LGBTİ bireylere polisin saldırısına ilişkin İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği İHD'de basın toplantısı düzenledi.

Paylaş

Önceki gün düzenlenecek olan ancak İstanbul Valiliği tarafından yasaklanan Trans Onur Yürüyüşü'nde LGBTİ bireylere polisin saatler süren saldırısına ilişkin İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği İHD Istanbul şubesinde  basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda yaşanan saldırıya deginilerek "yaratılan bu karanlığa teslim olmayacağız" dendi. 

Dernek adına açıklamayı yapan Eylem Çağdaş önceki gün polisin açıklamaya önce izin verip sonra engellediğini belirterek, "polis kuvvetleri kendi sözlerini dahi çiğnemis ve açıklama yapıldığı esnada kitleye saldırmaya başlamıştır."dedi. Çağdaş basın açıklamasını okuyan Onur Haftası Komisyonu üyesi Kıvılcım Arat'in polis tarafından hedef gösterildiğini, gözaltına alınmaya çalışıldığını dile getirerek "Bizler bu olayla bir kez daha gördük ki hak arama mücadelesi dahi tehlikeli bir rortaya sokulmuş,  dernek çalışanlarımız açık hedef haline getirilerek can güvenlikleri tehlikeye atılmıştır" şeklinde konuştu. Saldırıda sadece kendilerinin değil milletvekillerinin, basın mensuplarının da saldırıya maruz kaldığını söyleyen Çağdaş "cihatçı ve paramiliter gruplar polisle yanyana gezip gökkuşağı bayrakları yakarken vekillerimize, çağrıya cevap olan insanlarımıza ve basın emekçilerine şiddet hak görülmüştür " diyerek tepkisini dile getirdi. 

HAKLARINI ARAYACAKLAR

Yaratılan karanlığa teslim olmayacaklarını dile getiren Çağdaş " özgür ve demokratik bir ülkede eşit vatandaşlık haklarımızı almak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Haklarımızı, Birleşmiş Milletler Ayrımcılık Komik, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nda aramaya devam edeceğiz. Iç hukuk yollarını tüketip Avrupa Insan Hakları Mahkemesi'ne gideceğiz " ifadelerini kullandı. 

EREN KESKİN: BM'YE TAŞIYACAĞIZ

Burada konuşan  İHD başkan yardımcısı avukat Eren Keskin "Dün Türkiye Cumhuriyeti bir kez daha suç işledi. Dün yaşananlar Türkiye'nin altına imza attığı bir çok uluslar arası sözleşmeye aykırıdır ve son derece açık bir nefret suçudur "şeklinde konuştu.  Keskin bu tür dosyalar için iç hukuktan bir beklentilerinin kalmadığını ancak iç hukuk yollarının tüketilmesi gerektiği prosedüre işaret ederek bu yolları tükettikten sonra bu dosyayı Birleşmiş Milletler'e taşıyacaklarini söyledi. Birleşmiş Milletler'e bağlı Ayrımcılığı Önleme Komitesi olduğunu aktaran Keskin "Bu komite işte dün işlenen devlet suçların karşı bir başvuru merkezi. Bundan sonra biz Birleşmiş Milletler'i harekete çağıracağiz" die konuştu. Polis saldırısında hedef gösterilen ve polis şiddetine maruz kalan Kıvılcım Arat ise "başıma gelecek her türlü olumsuzluktan İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü sorumludur. Bununla ilgili suç duyurusunda bulunacağım" dedi. 

Yine saldırıda polis tarafından basılan İnfial Karşılıklı Yardımlaşma Derneği'nden Burak Özgüner de polisin derneği önceki gün içerisinde molotof kokteyli hazırlanıyor bahanesiyle bastığınızda ve mühür vuracagiz şeklinde tehditlerde bulunduğunu sabah saatlerinde de yine baskın yapıldığını belirterek suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Sanatçı Esmeray Özadikti ise bu baskılara yabancı olmadığını, eskiden de kendilerine dönük bu saldırıların hep var olduğunu söyleyerek "şimdi bu şiddetin sadece şekli ve yöntemi değişti." dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Malatya İHD: Hurşit Külter nerede?

SONRAKİ HABER

Fincancı: Umarım bu, onlar için sonun başlangıcı olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...