03 Mayıs 2012 10:38

3 ayda 98 çocuk yaşamını yitirdi

GÖÇ Vakfı, Ocak-Şubat ve Mart ayına ilişkin “Çocuk Hakları İzleme Raporu”nu açıkladı. Raporda, geçen aylara damgasını vuran Pozantı Cezaevi’nde yaşanan cinsel şiddet yer alırken, raporda, 3 ayda Türkiye’de 98 çocuğun yaşamını yitirdiği, 108 çocuğun ise yaralandığı belirtildi.Göç V

3 ayda 98 çocuk yaşamını yitirdi
Paylaş

GÖÇ Vakfı, Ocak-Şubat ve Mart ayına ilişkin “Çocuk Hakları İzleme Raporu”nu açıkladı. Raporda, geçen aylara damgasını vuran Pozantı Cezaevi’nde yaşanan cinsel şiddet yer alırken, raporda, 3 ayda Türkiye’de 98 çocuğun yaşamını yitirdiği, 108 çocuğun ise yaralandığı belirtildi.

Göç Vakfı, Ocak-Şubat ve Mart ayları “Çocuk Hakları İzleme” raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye’nin çocuk hakları sözleşmesine 2 Ekim 1995 tarihinde imzalandığı hatırlatılarak, ancak Türkiye’nin çocuk haklarının 17, 29 ve 30. maddelerine, Lozan Anlaşması hükümlerine uygun olarak yorumlama konusunda çekince koyduğu, çekince koyduğu bu maddelerin ise özellikle azınlık hakları ve anadil hakkı ile ilgili olduğu kaydedildi. Raporda, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 17 yıldır yürürlüğe girdiği ancak devletin bundan haberi yokmuş gibi davrandığını, bunun da bir hayal kırıklığına neden olduğunun altı çizilerek, Türkiye’de çocukların yaşam hakları da dahil olmak üzere sözleşmede güvence altına alınan temel hakların bizzat devlet eliyle ya da başka mekanizmalar nedeniyle ihlal edildiği vurgulandı.

‘13 YILDA 433 ÇOCUK KATLEDİLDİ’

Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 20. Maddesine herhangi bir çekince konulmamış olmamasına rağmen Türkiye’de kamuya ait çocuk bakım veya koruma merkezinde barınmakta olan çocukların etnik, dinsel, kültürel ve dil kimliği hakkı açıkça ihlal edildiğinin belirtildiği raporda, çocukların yaşadığı hak ihlallerinin demokrasi ve insan haklarının önemli bir boyutunu temsil ettiğinin altını çizdi. Türkiye’de çocukların özellikle çatışmalı süreçler ve zorunlu göç uygulamaları sonrasında ciddi mağduriyetler yaşadığının, son 20 yıldaki istatistiklerin ise bunu ortaya koyduğunun vurgulandığı raporda, İHD’nin verilerine göre de, 1988-2011 yılı arasında 433 çocuğun kolluk kuvvetleri tarafından katledildiği hatırlattı.

TUTUKLANAN ÇOCUKLARIN ÇOCUĞU BÖLGEDEN

Raporda, 3 aylık dönemde 98 çocuğun yaşamını yitirdiği, 108 çocuğun ise yaralandığı belirtilerek, erken zorla evlendirilen çocuk sayısının ise 9 olduğu kaydedildi. Cinsel istismara uğrayan çocuk sayısının 9 olduğu, cinsel sömürüye alet edilen çocuğun ise sayısının 2 olduğu belirtilen raporda, şiddette uğrayan ve ihmal istismar edilen çocuk sayısının ise 12 olduğu kaydedildi. Raporda, 3 ayda 52 çocuğun gözaltına alındığına dikkat çekilerek, tutuklanan ve ceza alan çocuk sayısının ise 28 olduğu kaydedildi. Raporda, gözaltına alınanların ve tutuklananların genel olarak bölgeden olması dikkat çekici noktalardan olurken, cinsel istismar başlığı altında yapılan gruplandırmada ise Pozantı Cezaevinde yapılan cinsel şiddet de yer aldı. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Bakanlığın 3 km ötesinde 35 işçi işten atıldı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Askeri Cezaevi raporu savcılıkta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa