20 Haziran 2016 14:58

Ordu'da bir maden gerçeği

Ordu Kabadüz İlçesi Akgüney Mahallesi’ndeki Zamanti Madencilik çalışmaları devam ederken halkın tepkileri de bitmiyor.

Paylaş

Coşkun ÖZBUCAK
Ordu

Sel olduğunda Melet Irmağı’na zehirli suyun bırakılması nedeniyle Ordu Belediyesi Melet Irmağı’ndan üç boyunca su alımını durdurmuştu. Şehir suyunu tehdit devam ederken yöre insanları da işçiler de dertli.

‘TOZ VE GÜRÜLTÜDEN BIKTIK’

Fethiye Yılmaz (75) yaklaşık 40 yıldır Kabadüz Akgüney Mahallesi’nde yaşıyor. Maden faaliyeti ise 30 yıldır devam ediyor. Fethiye Yılmaz, tozdan ve yirmi dört saat süren gürültüden çok şikâyetçi. Çünkü maden, gece gündüz demeden faaliyette. İşçiler günde üç vardiya halinde çalışıyor.

Fethiye Yılmaz şunları söyledi: “Her gün kapımdan 40 tonluk kamyonlar geçiyor, öyle yavaş da değil, hızla geçiyorlar. Kapı, pencere açamıyorum, çamaşırımı dışarıda kurutamıyorum. Çünkü kamyonlar geçtikçe sürekli toz kalkıyor. 

Maden gece gündüz çalışıyor; yerin altından ayrı gürültü geliyor, yerin üstünden ayrı. Bir zaman dinamit patlamaları yakınımızda oluyordu, ev sallanıyordu güldür güldür, şimdi uzaktan geliyor dinamit sesi. En çok gürültüyü kamyonlar yapıyor. Evimizin yola bakan tarafında toprak kaymaya başladı, şirkete söyledik, duvar yaptılar daha yeni. Bir de çalışan kepçelerin sesi geliyor gece gündüz. Sürekli dııt dıı tdıt. Gündüz neyse de gecenin sessizliğinde uyku bırakmıyor insanda.

‘SULAR KURUDU, ÖLÜMLER ARTTI’

Patlatma yapıldığı için kaynak sularımız yok oldu, çatlaklardan battı gitti. Dereler kokuyor, inekler bile dereden su içmiyor, öyle pis. Derede balık yok artık. Madende çalışıp 60 yaşını gören yok. 6-7 yıl içinde 6 kişi öldü hastalıktan, hasta olup hâlâ çalışan da var. Ölenlerin çoğu kanserden, akciğer kanseri. Arada iş kazaları oluyor. 3 kişi öldü, birinin de kolu koptu kazada.”

‘İŞÇİLER ÜCRETLERİNİ ALAMIYOR’

Konuşmasında işçilerden de söz eden Fadime Yılmaz, “Cuma çalışmayı durdurdu işçiler. 3 aydır maaşlarını alamıyorlar. Çok çalışın, vereceğiz paralarınızı diyorlar, işçiler tamam deyip çok çalışıyorlar ama yine de vermiyor şirket paralarını. 100’e yakın işçi çalıyor burada, üç vardiya. Yerin altında çalışanlar 300 metre aşağıya iniyor.” dedi.

‘DERELERİMİZ KİRLENİYOR’

Kabadüz Belediyesi Meclis Üyesi Aşkın Uslu, maden şirketinin halen kullanılan arıtma havuzlarının yetersiz olduğunu, daha etkili bir arıtma tesisinin kurulmasını ve düzenli bir şekilde çalıştırılması gerektiğini söyledi. Aşkın Uslu: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığına dilekçe yazdım, atıkların derelerimizi kirlettiğini bildirdim. Bir hafta sonra Ankara’dan geldiler ve çalışma alanından numune su aldılar, tahlil yapıp bildirecekler.” dedi.
 

ÖNCEKİ HABER

Funk’ın ustası Nile Rodgers, ilk kez Türkiye’de

SONRAKİ HABER

Basın-İş: Dayanışma kararlılığımızı sürdüreceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...