20 Haziran 2016 14:37

Roma 5 Yıldızlı Raggi’de

İtalya’daki kısmi yerel seçimlerin ikinci turu oy verme işlemi son erdi iktidardaki Demokrat Parti (PD) hem başkent Roma’yı hem de Torino’yu kaybetti

Paylaş

İtalya’daki kısmi yerel seçimlerin ikinci turunda oy verme işlemi son erdi, sandık çıkış anketlerine göre iktidardaki Demokrat Parti (PD) hem başkent Roma’yı hem de Torino’yu kaybetti.

Kısmi yerel seçimlerin ikinci turu, seçimlere ilk kez 2013 yılında giren ve kısa sürede ana muhalefete yükselen protesto hareketi Beş Yıldız’ın yine siyasi dengeleri değiştirmesine sahne oldu. Hareketin iki kadın adayı, başkent Roma ve sanayi kenti Torino’da seçilerek, iktidar partisine büyük darbe indirdi. Seçim sonuçlarına göre, Roma’yı ilk kez bir kadın yönetecek. İçişleri Bakanlığı verilerine göre ise, aralarında başkent Roma ve ülkenin ikinci büyük kenti Milano ile Napoli, Torino ve Bologna başta olmak üzere 126 yerleşim yerinde yapılan ikinci tur seçim için kayıtlı 8 milyon 610 bin 142 seçmenden yüzde 50.54’ü sandık başına gitti.

RAKİBİNİ İKİYE KATLADI

Resmi olmayan sonuçlara göre; Roma’da Beş Yıldız Hareketinin (M5S) adayı Virginia Raggi oyların yüzde 67’sini alarak, “Ebedi Şehir” olarak anılan kentin yeni ve ilk kadın belediye başkanı oldu. Seçimlerden önce bir süre Roma Belediye Meclis üyeliği yapmış olan ve siyasi deneyimi olmadığı için kimi çevrelerin temkinli yaklaştığı Raggi, ilk turda Başbakan Matteo Renzi’nin liderliğindeki Demokrat Partinin (PD) Adayı Roberto Giachetti’yi yaklaşık 10 puan farkla geride bırakmıştı. İkinci turda ise Raggi ile hezimete uğrattığı rakibi arasındaki fark 34 puana yükseldi.  

Seçim kampanyasını “Cesaret. Birlikte her şeyi değiştireceğiz” sloganı üzerine kuran Raggi, “Roma felaket bir şehir. Toplu taşıma çökmüş, her yer çöp” sözleriyle başkenti tanımlıyordu. 

TORİNO’DA İKTİDARI SARSAN KADIN

İktidardaki geniş koalisyonun büyük ortağı Demokrat Partiye bir darbe de sanayi kenti Torino’da geldi.  23 yıldır Demokrat Parti başta olmak üzere merkez solun kalesi halinde olan kentte, yine Beş Yıldız Hareketinin 32 yaşındaki Kadın Adayı Chiara Appendino oyların yüzde 55’e yakınını alarak seçimi önde tamamladı. Oysa Appendino ilk turda, 2011’den beri şehri yöneten Demokrat Partili rakibi Piero Fassino’nun 10 puan kadar gerisinde bulunuyordu. 

Fassino, Beş Yıldız Hareketi kurulduğunda “Ömrünüz çok uzun olmayacak” demişti.  Başbakan Matteo Renzi ise, referandumda istedikleri sonucu elde edemezlerse istifa edeceğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER) 

ÖNCEKİ HABER

Meksika’da polis öğretmenlere ateş etti: 6 ölü

SONRAKİ HABER

Binlerce sivil Felluce’den kaçıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...