20 Haziran 2016 13:53

Reza Zarrab'ın duruşması 6 Eylül'e ertelendi 

Reza Zarrab’ın New York'ta görülen davasının bir sonraki duruşması 6 Eylül’de yapılacak.

Paylaş

Kara para aklama, dolandırıcılık ve İran’a uygulanan yaptırımları delme suçlamaları ile ABD'nin New York kentinde tutuklu olarak yargılanan Reza Zarrab’ın New York'ta görülen davasının bir sonraki duruşması 6 Eylül’de yapılacak.

New York’ta yerel saatle 09.00'da (Türkiye saatiyle 16.00) başlayan ve 10 dakika süren duruşmada, Zarrab davasının işleyiş takvimi belirlendi. Reza Zarrab duruşmaya, tutuklu olarak kalmakta bulunduğu  Metropolitan Cezaevi’nden, yeraltından tünelle bağlantısı olan mahkemeye güvenlik görevlileri eşliğinde getirildi. İlk tutuklandığı sırada sakallarını kesen Zarrab’ın, yeniden sakal bıraktığı gözlendi.

Davaya bakan Yargıç Richard Berman, duruşmanın başında Zarrab’ın avukatı aracılığıyla yaptığı kefaletle serbest kalma başvurusunu reddettiğine değindi ve hem hem savunma hem de savcılık makamının davanın seyriine ilişkin görüşlerini sordu. Avukat Benjamin Brafman, yargıcın kefalet talebini reddetmesine ilişkin temyize başvurmayı düşündüklerini söyledi.

Brafman, davanın düşürülmesini istediklerini de belirtti. Brafman, yüzbinlerce para transferi ve email bulunduğunu, bazı yazışmaların İngilizce olmadığını, bunları incelemenin ve tercüme  etmenin zaman alacağını vurguladı. Buna göre, 15 Temmuz’da savunma davanın neden düşürülmesi gerektiğine ilişkin belgeleri içeren dilekçe sunacak .

Savcılık da 5 Ağustos tarihine kadar bu dilekçeye karşı görüşünü bildirecek ve 19 Ağustos tarihinde savunma yine bu görüşe karşı bildirimde bulunacak. Bu süreç içinde, davanın düşmemesi ya da herhangi bir anlaşmaya varılmaması durumunda, Reza Zarrab 6 Eylül’de yeniden yargıç karşısına çıkacak. Bu duruşmada da savunma ve savcılık makamları sözlü olarak kendi haklılıklarını kanıtlamaya çalışacak.

Avukat Benjamin Brafma yine davanın düşürülmesi talebinde bulunacak. Davanın düşmemesi ya da bir anlaşmaya varılmaması halinde, Reza Zarrab’ın yargılanması 23 Ocak 2017’de jürinin de görev alacağı mahkemede sürdürülecek.

Davaya bakan Yargıç Richard Berman, Türkiye, İran ve Makedonya pasaportları bulunan Zarrab'ın kefaletle serbest bırakılması durumunda kaçma riski bulunduğu gerekçesiyle geçtiğimiz hafta geri çevirmişti.

New York’taki Metropolitan Cezaevi'nde tutuklu bulunan Reza Zarrab hakkında 75 yıl hapis cezası isteniyor. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Sanayi ürünlerinin fiyatları yavaşladı

SONRAKİ HABER

Özgür Gündem'de yarın yayın yönetmeni Can Dündar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa