20 Haziran 2016 12:03

‘Mülteciler için insanca yaşam hakkı’

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde İzmir’de eylem yapan mülteci ve insan hakları örgütleri mültecilerle dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

Paylaş

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde İzmir’de eylem yapan mülteci ve insan hakları örgütleri devletlere mültecilerle ilgili sorumluluklarını hatırlatarak mültecilerle dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

İzmir’de mülteciler ve insan hakları üzerine çalışma yapan kurumlar, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla eylem yaptı. Geçtiğimiz yaz binlerce mülteciye ev sahipliği yapan Basmane Hatuniye Parkı’ndaki eylemde mültecilerin devletlerce koşulsuz kabul edilmesi istendi. Eylemde, Türkçe, Kürtçe ve Arapça ‘Mülteciler İçin İnsanca Yaşam’ yazılı pankart ve ‘Mülteciler Hoşgeldiniz’, ‘Savaşları Durdurun’ ve ‘Türkiye-AB Anlaşması İptal Edilsin’ yazılı dövizler taşındı.

‘SAVAŞLARI DURDURMADAN GÖÇ KONTROL EDİLEMEZ’

Kurumlar adına açıklama yapan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, devletlere seslenerek “Göçü bir trajediye dönüştüren savaşlardır. Savaşları durdurmadan göçü sosyal ve siyasal olarak kontrol etmek imkansızdır. Bugün yapılmaya çalışılan göçmen-mülteci ayrımı sahte ve geçersizdir; amaç göçü kısıtlamaktır. Küresel kapitalist ekonominin çıkarlarını dayatan, bunun için bölgesel savaşlar yaratmaktan kaçınmayan, Ortadoğu ve Afrika’da hatta Asya’da askeri aktivasyon gösteren her ülke her bir göçmenden, her bir mülteciden; bu büyük  trajediden sorumludur” dedi.

‘YOKSULLARA SAVAŞ AÇILMIŞ DURUMDA’

Yaşanan durumun bir mülteci krizi değil, en zenginlerin en yoksullara karşı yürüttüğü ortak bir savaş olduğunu ifaden eden Terzi “Çıplak bedenlerinden başka hiçbir şeyleri olmayan milyonlarca insan kendi ulus devletlerinin yurttaşlık haklarından mahrum olduğu gibi, uluslararası karar alıcı örgüler tarafından da insan haklarından mahrum bırakılmış durumdadır. Tüm uluslar ailesinden dışlanmış, haklara sahip olma hakkı esirgenmiş bu insan topluluğuna karşı başta AB olmak üzere emperyalist devletler ortak bir savaş yürütüyor. Onları denizlere ya da savaş, çatışma alanlarına yani ölüme sürüyorlar” Açıklamada devletlerden mültecilere yönelik açık kapı politikası izlenmesi ve mültecilik statüsü sağlanması istendi.

KOŞULSUZ ‘HOŞ GELDİNİZ’ DEMELİYİZ

Devletlerin mülteci ve sınır tutumuna karşı halkların mültecilerle dayanışmayı büyütmesi gerektiğini de vurgulayan Terzi “Bize düşen bu savaşta mültecileri yalnız bırakmamaktır. Bize düşen bir büyük dünya barışı talep etmektir. Her türlü ırkçı ve ayrımcı mülteci söylemlerine karşı çıkmaktır. Bize düşen savaştan ve zulümden kaçan bu  insanlarla dayanışmak; onlara koşulsuz olarak ‘Hoş geldiniz’ demektir” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

EMEP'ten Dünya Mülteciler Günü açıklaması

SONRAKİ HABER

AB’ye çağrı: Suriyelileri Türkiye’ye geri göndermeyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...