20 Haziran 2016 11:07

İzmir Barosu: Mültecilerin haklara ulaşımı engelleniyor

İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolasıyla bir yazılı açıklama yaptı.

Paylaş

İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolasıyla bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada mültecilerin GGM'lerde yaşayan mültecilerin temel haklarına erişemediği ifade edilerek bu konuda barolara görev düştüğü belirtildi. Açıklamada engellerin kaldırılması istendi. 

AB ülkelerinin iltica hakkını zorlaştırılması için karar aldığının belirtildiği açıklamada " AB, Türkiye gibi “geçiş” ülkelerini, sıkı önlemler almaya zorlayarak, bunun için ucu açık, gerçekleşip gerçekleşmeyeceği meçhul vaatlerle finans desteği sunmaktadırlar. Bunun neticesinde, parçalanmış yaşamlar, aileler, sağlıksız-kötü yaşam koşulları baş göstermekte, belirsizlik ve yıllarca süren dönüş özlemi ağır ve dayanılmaz bir yük oluşturmaktadır. Binlerce mülteci maalesef Aylan bebek gibi bu uğurda yollarda yaşamını yitirmektir" denildi. 

'MÜLTECİLERİN HAKLARA ULAŞIMI ENGELLENİYOR'

GGM'lerdeki mültecilerin durumuna değinildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi "Ancak bu hukuki metinlerde kabul edilen hakların, pratikte uygulanmadığı, meslektaşlarımızın Geri Gönderme Merkezlerinde tutulan kişilere erişimlerinin zaman zaman engellendiği de bilinmektedir. Hukuki yardıma erişemeyen mültecilerin, yasal haklarını kullanmaları neredeyse imkânsız olmaktadır. Başta Suriye ve Afganistan olmak üzere, savaş ve şiddet ortamından kaçan, istemeyerek ülkelerini terk etmek zorunda bırakılan milyonlarca insanın bir hak ihlali ile karşılaştığında veya haklarına erişimde sıkıntı yaşadıklarında, adalete erişimlerinin sağlanmasında Baroların sorumluluklarının farkındayız". 

Açıklamada son olarak "İzmir Barosu, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesi ile, savaşa ve şiddete yol açan devletlere, bu savaş ortamını sonlandırmaları, temel insan hakkı olan iltica hakkına saygının geliştirilerek sürdürülmesi, pratikte karşılaşılan zorlukların ve özellikle avukatların mültecilere erişiminde karşılaşılan uygulamadaki engellerin kaldırılmalıdır" denildi. (İzmir/EVRENSEL) 
 

ÖNCEKİ HABER

Fincancı, Nesin, Önderoğlu nöbetlerini yazmıştı

SONRAKİ HABER

İklim felaketlerine dikkat çekmek için geleceğe mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...