20 Haziran 2016 08:50

Özgür Gündem'in 3 nöbetçi yayın yönetmenine tutuklama talebi

Özgür Gündem'in nöbetçi yayın yönetmenleri Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi

Paylaş

Baskı ve soruşturmaların hedefindeki Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak için başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılarak gazetenin bir günlük yayın yönetmenliği görevini üstlenen isimler hakkında gazetede çıkan haberler nedeniyle 'örgüt propagandası' yaptıkları iddiası ile Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne giden,  TİHV Başkanı ve Evrensel gazetesi yazarı Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin, Erol Önderoğlu, Cengiz Baysoy, İhsan Eliaçık, Beyza Üstün, Kemal Can savcılıkta ifade verdi. Savcılık,  Fincancı, Nesin ve Önderoğlu’nun örgüt propagandasını yaptığını iddia ederek tutuklanmaları talebi ile mahkeme sevk etti.

Savcılık sorgusunda Önderoğlu, 20 yıllık gazetecilik yaptığını ve mesleki dayanışma yaptığını belirterek, herhangi bir siyasi ayrım yapmaksızın herkesimden gazeteci ile dayanıştığını belirtti. Önderoğlu, “25 Temmuz 2015’de Başbakan Davutoğlu’nun gazetelerin genel yayın yönetmenlerine toplayarak mutabakata varması sonrasında Güneydoğu’da yaşananlara dair medyanın editöryal çizgileri radikal bir şekilde müdahale gördü. Bu kapsam haricinde yayın yapanlar ise terörle mücadele kanunun muhtelif maddeleri üzerinden orantısız müdahale maruz kaldı” dedi.

Ahmet Nesin de, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında destek olmaya gittiğini belirtti savcıya. 

Şebnem Korur Fincancı da gazete ile her zaman dayanıştığını belirterek, gazetede yayımlanan haberlerden ve içeriklerden haberdar olduğunu söyledi. 

Beyza Üstün de, halkın haber alma hakkı kapsamında tüm haber içeriklerine katıldığını belirterek, gazetecilik dayanışmasına her zaman katılacağını söyledi. İhsan El,açık ve Cengiz Boysoy da, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında dayanışma nöbneteine katıldıklarını beyan etti.

Fincancı, Nesin ve Önderoğlu’nun “örgüt propagandası” yaptığını iddia eden savcı, bu kişileri tutuklama talebi ile nöbetçi mahkemeye sevk etti.

 

Saat 14'te başlayan duruşmada Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu savunmalarını yaptı. Yapılan savunmalardan sonra mahkeme karar için ara verdi. 

Gazeteciler ifadeye girmeden önce adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, gazetecilerin gazetecilik yapmaktan çok adliyede ifade vermeye geldiklerini belirterek bu baskı sürecinin derhal sona ermesi gerektiğini söyledi. Şebnem Korur Fincancı, baskının özellikle Kürt gazeteciler üzerinden devam ettiğini belirterek, baskıya karşı dayanışmayı yükseltmekten başka çözüm olmadığını söyledi. Beyza Üstün de özgür başsının özgür toplum anlamına geldiğini belirtti. Son olarak konuşan İhsan Eliçık da, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kim olursa olsun kimliklere bakmadan herkesin hakkını savunmak gerektiği vurgusu yaptı. Savcı 3 nöbetçi genel yayın yönetmeni için tutuklama talep edildi.

TİHV: TUTUKLAMA TALEBİ, İŞKENCENİN ÖNLENMESİ MÜCALESİNİ ENGELLEME ÇALIŞMASI

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı'ya yönelik tutuklama talebine dair açıklama yapan TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, "Sadece ülkemiz için değil tüm dünya için hayatını işkencenin önlenmesi ve insan haklarının son bulmasına adayan sevgili başkanımız Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’yı tutuklama girişiminin ne anlama geldiğini biliyor musunuz?" diye sordu.

Bakkalcı, açıklamasına şöyle devam etti: "Özellikle son dönem hepimizin tanıklığında yaşananlar göz önüne alındığında bu tutuklama talebinin hukuki temelden yoksun, bir şekilde asıl amacın işkence ve insan hakları ihlallerinin önlenmesi mücadelesinin dolaylı yollarla engellenmeye çalışması anlamına gelmektedir.

Bu tutuklama talebi işleminin derhal son bulması için herkesi başkanımız ve arkadaşlarımızın yanında dayanışmaya çağırıyoruz.

Hep birlikte bu hukuksuz uygulamaya son vereceğimizden kuşkumuz yoktur." (HABER MERKEZİ)


İHD: FİNCANCI, NESİN VE ÖNDEROĞLU SERBEST BIRAKILSIN 

İnsan Hakları Derneği, (İHD) Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılmaları gerekçe gösterilerek tutuklama talebiyle mahkeye sevk edilen TİHV Başkanı ve gazetemiz yazarı Şebnem Korur Fincancı ile brilikte Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu'na destek verdi. 
İHD tarafından yazılı olarak yapılan açıklamada, “Özgür Gündem gazetesine baskılara yönelik dayanışma sergilemek ve basın özgürlüğünü savunmak için Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldığı için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına ifade vermeye giden Türkiye İnsan Hakları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı insan hakları savunucusu adli tıp uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı kendisi ile aynı gerekçe ile çağrılan Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu ile birlikte tutuklama talebi ile nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmiştir. İfade özgürlüğü hakkını kullanan ve hak savunucusu olarak basın özgürlüğünden yana tutum alan arkadaşlarımızın üzerinde kurulmaya çalışılan yargı baskısını kınıyor, arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmalarını talep ediyor, demokratik kamuoyunu acilen duyarlılığa davet ediyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
 

 

ÖNCEKİ HABER

Turizmde Ruslarda yüzde 98, Almanlarda yüzde 45 kayıp

SONRAKİ HABER

Star'ın yeni Kabataş'ı: Firuzağa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...