20 Haziran 2016 07:23

Elazığ'ta tren faciası: 9 ölü, 1 yaralı 

Elazığ'da yolcu treninin, 'gayriresmi' olarak açılan geçitte, sera işçilerini taşıyan minibüse çarpması sonucu, 9 kişi öldü, 1 kişi ağır yaralandı.

Paylaş

Bitlis'in Tatvan İlçesi'nden gelerek Ankara'ya yolcu taşıyan 11 bin 532 sefer sayılı tren, Elazığ'ın merkeze bağlı Yurtbaşı Beledesi'nde, seraya yolcu taşıyan Mesut Karakoç yönetimindeki minibüse çarptı.

Kazada, 4'ü Suriyeli 9 kişi hayatını kaybetti. Minibüste bulunan 1 kişi, ağır yaralandı. Elazığ eski Bingöl yolu Yurtbaşı Beldesi Seralar Mevkii'ndeki kazada, kontrolsüz hemzemin geçitte uyarı veya bariyer bulunmadığı görüldü.

400 METRE SÜRÜKLENMİŞ 

Kaza yerine gelen Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, görevlilerden kaza ve sonuçları ile ilgili bilgi aldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kazada 9 kişinin hayatını kaybettiğini 1 kişinin de yaralandığını belirten Vali Zorluoğlu, şöyle dedi:

"Kaza sabah erken saatlerde meydana gelmiş. Serada çalışan işçileri alan minibüs hemzemin geçitten geçerken, Tatvan-Ankara seferini yapan yolcu treni çarpıyor. Yaklaşık 400 metre sürüklemiş. Sizin de gördüğünüz gibi hiç istemediğimiz sonuçların ortaya çıkmasına sebep oldu. Gerekli çalışmalar yapılacak. Soruşturmalar başlatıldı. Elim bir kaza yaşadık." (DHA)

'BU GEÇİTLERDEN YÜZLERCE VAR'

Kaza sonrası Evrensel'e konuşan bir makinist, kazanın meydana geldiği "gayriresmi" geçitten herkesin haberi olduğunu, Elazığ Tatvan arasında bunun gibi yüzlerce geçit olduğunu söyledi. Makinist, “Herkesin haberi var bunlardan. Sürekli bu geçitler kullanılıyor. Demiryolları yönetimi de bunlardan haberdar. Denetimli hemzemin geçitler yapılarak bu ölümlerin önüne geçilebilir” dedi.

Kaza sonrası bölgeye sevkedilen polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, AFAD, UMKE, itfaiye ve 112 acil servis ekipleri de hurdaya dönen minibüste ölenlerin cesetlerini uzun süren çalışma ardından çıkardı. İnceleme için kaza yerinde bekletilen cenazeler, daha sonra Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesine getirildi.

BTS: İNSANLAR ÖLÜME SÜRÜKLENİYOR

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Sekreteri İshak Kocabıyık: Yaşanan tren kazası sonucu 9 işçi hayatını kaybetti ve 1’i ağır yaralı. Bu işçiler Suriye’deki savaştan kaçarak karın tokluğuna tarım işçiliği yapan ve kaçak olarak çalışan işçiler. Tren işletmelerinin en büyük sorunu hemzemin geçit ile kara yollarının birleştiği yerlerdir. Belediye, karayolları, TCDD masraflı olduğu gerekçesiyle, bu birleşen yerleri alt ve üst geçit şeklinde düzenlemediği için sürekli can kaybı yaşanıyor. Bu şekilde devam ederse kazaların ardı arkası kesilmeyecek. Alın terleri ile çalışan insanlar göz göre göre ölüme sürükleniyor. Sendika olarak çok üzgün ve kaygılıyız.”

İŞÇİ UYGUN KOŞULLARDA TAŞINIRSA SEKTÖR ÇÖKER DEMİŞLERDİ

2015 yılında tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını incelemek için kurulan Meclis Araştırma Komisyonunda yer alan dönemin HDP Milletvekili, Emek Partisi MYK Üyesi Levent Tüzel, Elazığ’da yaşanan kazanın o günden bu yana tarım işçileri için değişen bir şey olmadığını gösterdiğini söyledi. Komisyonların belirli incelemeler yaptığını ve bir rapor hazırladığını anlatan Tüzel, ancak bu raporun gereği olan adımların atılmadığını söyledi. AKP’nin “işin içinde” dilerek büyük toprak sahibi AKP milletvekillerini komisyonda görevlendirdiğini hatırlatan Tüzel “Sigortası olursa, uygun koşullarda taşımaya ilişkin yaptırımlar olursa sektör çöker, ayakta diyorlardı. Dolayısıyla yerli olsun göçmen olsun tarım işçileri için iyileştirici can güvenliğini alan bir düzenleme yok” diye konuştu. (Elazığ/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Mülteci konumuna düşen kişilerin sayısı 65,3 milyona ulaştı

SONRAKİ HABER

Kadın tarım işçilerini taşıyan minibüs kaza yaptı: 26 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...