19 Haziran 2016 00:56

Yüksekova’da hasta ve engelliler de mağdur edildi

Hakkiri’nin Yüksekova ilçesinde aylarca süren savaş ortamı halkın yaşamını da olumsuz etkilemiş durumda.

Paylaş

Umut YEĞİN
Hürrem KARAOĞLU
Hakkari

Hakkiri’nin Yüksekova ilçesinde aylarca süren savaş ortamı halkın yaşamını da olumsuz etkilemiş durumda. Cumhuriyet, Orman ve Güngör mahallesinde yaşayan halk barınma ihtiyaçları sağlanmadığı için şehre geri dönseler de diğer mahallelerdeki akrabalarında kalıyorlar.

‘İNSAN GİBİ YAŞAMAYI TALEP EDİYORUZ’

Güngör Mahallesi’nde yaşayan Nezahat Yaşar geri döndüğünde en çok üzüldüğü şeyin 16 yaşındaki engelli çocuğunun elektrikli sandalyesinin yakılması olduğunu söylüyor. Psikolojilerinin bozulduğunu, evlerini, huzurlarını, maddi ve manevi her şeylerini kaybettiklerini  belirten Yaşar, “Hiç bir zaman bu manzarayı unutamayız. Hakaretli yazılar, küfürlü yazılar yazmışlar. Biz insan gibi yaşamayı talep ediyoruz. Çocuklarımız artık bu şiddeti görmesinler. Biz barış istiyoruz, kardeşlik istiyoruz biz. Artık insanlar ölmesin. Gençler ölmesin, polisler de ölmesin, askerler de. Hiç kimse ölmesin” diyor. 

‘HALKI KENDİLERİNE DÜŞMAN EDİYORLAR’

Köksal Yaşar ise “Yakılan son evler bu evler olsun” diyerek başlıyor söze. Devletin “halkın huzuru için” bunları yaptıklarını söylediğini ancak durumun öyle olmadığını söyleyen Köksal Yaşar, “Gelsinler de görsünler. Huzur nereye gelmiş? Halk perişan, halk aç. Dışarıda yatıyor. Çadır bile, konteyner bile vermiyorlar” diye konuşuyor. Her yere Türk bayrağı asıldığını ve bunun kendilerine de bir hakaret olduğunu vurgulayan Köksal Yaşar, “Sanki başka bir ülkenin toprağını almışlar gibi Türk bayrağı asmışlar. Halkı kendilerine düşman ediyorlar” diyor.

‘KARDEŞİM CAN ÇEKİŞİYORDU’

Celil Tekçi ise operasyonlar başladığı sırada engelli 3 kardeşi ile evinde kalmış. Tekçi, kardeşi ile yaşadıklarını şu şekilde anlatıyor: “Üç engelli kardeşim var. Buraya havan topu atılığında kardeşim panik atak geçirdi. 112’yi arıyordum, bana ‘kendi imkanlarınla getireceksin’ diyorlardı. Kendi imkanlarımla çarşıya getirebilsem zaten başka ile de götürürüm. Kardeşim burada can çekişiyordu. Kendi imkanlarımla kızaklarla ana yola kadar götürdüm. Oradan arabaya bindirip hastaneye götürdüm. Kardeşim üç buçuk ay yoğun bakımda kaldı Van’da. Sonra kalp krizi geçirip vefat etti. Geri döndüğümde kardeşlerimin engelli araçlarını da yakmışlardı.

BARINMA VE MALZEME İHTİYAÇLARI VAR

Yüksekovalıların ihtiyaçlarını karşılamak üzere Yüksekova Belediyesi ve Rojava Derneği tarafından oluşturulan yardım koordinasyon merkezi ise tek tek mahallelerde ihtiyaçları belirleyip sahiplerine ulaştırmaya çalışıyor. Rojava Derneği Van Temsilciliğinden şu an Yüksekova’da yardımların koordinasyonu ile ilgilenen Metin Alma, yasağın kaldırıldığı günden beri ihtiyaçları belirleyip halka ulaştırmak için çalıştıklarını söylüyor. Ramazan ayı vesilesiyle her gün sıcak yemek dağıtımı yaptıklarını belirten Alma, “yoğun olarak temel gıda ve barınma ihtiyaçlarını giderebilecek malzemeye ihtiyaç var. Battaniye, sünger ihtiyacı var. Kadın ve çocuklar için temizlik malzemelerine ihtiyaç var” diyor. Salgın hastalık başlamadan tedbirler almaya çalıştıklarına dikkat çeken Alma, “Bu anlamda öncelikle ailenin durumunu tespit ediyoruz. Evin hasar durumuna bakıyoruz. Ailenin nüfus sayısına bakıyoruz. Bu bilgiler bilgi işlemde harmanlanıyor. Ardından ihtiyaçlar depoda gönüllü arkadaşlarımız tarafından paketlenerek sahiplerine ulaştırılıyor” şeklinde konuşuyor. Yüksekova’nın büyük bir yer olduğunu ve bu nedenle daha fazla gönüllüye ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Alma, “Şu an için gelen yardımlarla birlikte en fazla fiziksel güce ihtiyaç var” diyor. Yardımların genel olarak Van Rojava Derneği aracılığı ile ulaştırıldığını belirten Alma, “Ayrıca bağış veya yardım yapmak isteyenler Yüksekova Belediyesine gönderebilirler. Resmi işlemlerde de bir problem yok şu an” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Mülteci çocuklar için okul da hayal, tatil de!

SONRAKİ HABER

Güney Marlen: Madem böyle bir ortamdayız o zaman şerefe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...