20 Haziran 2016 00:53

İSDEMİR, işçiyi ezerek ve sömürerek büyüyor

İSO’nun “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasının 2015 sonuçlarına göre, İskenderun Demir Çelik fabrikası 9. sıraya yerleşti.

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

İSO’nun sanayinin devler ligini belirleyen “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasının 2015 sonuçlarına göre, İskenderun Demir Çelik fabrikası 9. sıraya yerleşti. Geçtiğimiz yıl içinde binin üzerinde işçi atan ve iş kazalarının yaşandığı İSDEMİR’in büyümesini işten atılan ve halen çalışan işçilerle konuştuk. 

İSDEMİR’de çalışırken işten atılan Fuat Kurtça, fabrikanın kendileri sayesinde büyüdüğünü söyledi. İSDEMİR’de yılardır bedenlerinin eridiğini, sağlıklı girip birçok meslek hastalıkları yaşadıklarını söyleyen Kurtça, daha sonra kendilerinin kapı dışı edildiğini dile getirdi. İSDEMİR’de eski işçilerin atıldığını yeni işçilerin daha düşük ücretle işe başlatıldığını söyleyen Kurtça, şöyle devam etti: “İSDEMİR nasıl bu kadar kâr yapıyor. İlk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında nasıl 9. sıraya geliyor. İşçiyi ezerek, daha çok sömürerek. Sürekli genç ve düşük ücretli işçi çalıştırarak. Beni işten attıkları için işe iade davası açtım ve kazandım. Ama iş başı yaptırmıyorlar. Yasaya, kanuna dünya devi uymuyor.” 

TEKNOLOJİYLE BİRLİKTE İŞÇİLER DE YENİLENİYOR

İşten atılan işçilerden Yunus Karaca ise, İSDEMİR’in hızlı büyümesinin nedenini taşeronlaştırmaya ve ucuz işçi çalıştırmasına bağlıyor. Türk Metal’in İSDEMİR’e girmesi ile yaşanan rekabetin de fabrikada sendikasızlık getirdiğini hatırlatan Karaca, “İSDEMİR örgütsüz sendikasız hale getirildi. İSDEMİR’de ücreti yüksek görülen işçiler atılıyor yerine asgari ücretle onun biraz üstünde çalışacak işçiler alınıyor. Sürekli teknoloji yenileniyor. Teknoloji ile birlikte genç ve kalifiye işçiler alınıyor. Kıdemi olan, kadrolu bir işçi yerine iki işçi çalıştırılıyor, daha fazla üretim ve daha çok kâr elde ediliyor” dedi. 

SENDİKA YOK, SÖZLEŞME YOK

Halen çalışan iki işçiyle görüşüyoruz. İşten atılma tehlikesi nedeniyle isimleri bizde kalıyor. İşçilerden biri İSDEMİR’in internet sitesinde “Ekip ruhuna inanıyoruz”, “Değer yaratıyoruz” ve “Sanayi yıldızı” gibi sözlerini hatırlatarak “Bugün değer yaratan, sabahtan akşama çalışan. 1600 derece sıcaklık karşısında çalışan işçi. Ama ‘başarı yolculuğunda bir adım daha’ diye reklam edilen İSDEMİR şirketi. İşçileri gören, işçilerin emeğini sayan yok. Zaten işçilerin birliği, beraberliği kalmadı. Sendika desen yok, sözleşme yok. İSDEMİR büyümesin de kim büyüsün” dedi. 

İŞÇİ FEDAKÂRLIK YAPTIKÇA ONLAR BÜYÜYOR

Diğer işçi ise şu değerlendirmeyi yaptı: “İSDEMİR’de birçok, ünite bölüm, taşerona teslim edildi. İSDEMİR’de amaç işçi ücretlerini düşürmek, az işçi ile çok iş yapmak. Eşit işe eşit ücret verilmiyor. Kademesi yüksek olan işçilerin kademesi düşürülüyor böylece ücretleri de azalıyor. Bütün bu uygulamalar İSDEMİR’in büyümesinin yolunu açıyor. Hep İSDEMİR’in zarar ettiği söylendi ve işçinin fedakarlık yapması istendi. Ama açıklanan kâr oranları, ciroları en büyük 500 sanayi kuruluşu arsında yükseldiği yer de gösteriyor ki. İşçinin yaptığı her fedakarlık onarlın daha fazla büyümesi demek.”

ÖNCEKİ HABER

Liselilerle birlikte  başaracağız

SONRAKİ HABER

İşçiler arası rekabeti kışkırtıp sömürüyü derinleştiriyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...