19 Haziran 2016 14:42

Tutuklu Avukat Acinikli: Savunma hakkı gasbediliyor

ÖHD ve TUAD üyelerine dönük yapılan operasyon sonucunda tutuklananlar 22 Haziran’da ilk kez hakim karşısına çıkacak.

Paylaş

ÖHD ve TUAD üyelerine dönük yapılan operasyon sonucunda tutuklananlar 22 Haziran’da ilk kez hakim karşısına çıkacak. Baskınlar sonrası tutuklanan Avukat Ayşe Acinikli, söz konusu operasyonun amacının mahpusların savunma haklarını elinden almak ve insan hakları mücadelesini engellemek amacını taşıdığını söyledi.

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Acinikli hakkında Marmara Bölgesi’nde bulunan cezaevlerinde müvekkilleriyle yaptığı görüşme ve ziyaretler delil sayıldı. Cezaevinden gönderdiği mektup aracılığıyla yaşananları anlatan Acinikli, cezaevlerindeki hak ihlallerinin üstünü örtmek için avukatların susturulmak istendiğini belirtti. 

Acinikli, “Bize yönelik yapılan operasyonun amacı cezaevlerinde yaşanılan ihlallerinin örtülmesidir. Bu yüzden cezaevleri ile ilgili çalışan dernekler, bu dernekler ile çalışan avukatlar ve bizzat tutuklu ve hükümlüler hedef alınmıştır Savunma hakkı demokrasinin en temel unsurlarından biridir. Savunma saf dışı bırakılarak cezaevlerindeki direniş kırılmak isteniyor. Demokratik duyarlılığa sahip bütün arkadaşları duruşmaya bekliyoruz” dedi. 

‘ABSÜRTLÜĞÜN ADI YÖNETMELİK’

Sürekli olarak müvekkillerini görüşe gittiği cezaevine tutuklu olarak giren Avukat Acinikli, cezaevinde tanık olduğu ve bizzat yaşadığı hak ihlallerinin durumunun dışarıdan görüldüğünden daha vahim olduğunu söyledi. Cezaevinde bir şaldan masa örtüsü yapmanın dahi yasaklandığını aktaran Acinikli, benzeri yasakların nedenlerine dair cezaevi idaresine yazılan dilekçelere ise verilen tek yanıtın “yönetmelik böyle” şeklinde olduğunu söyledi.Acinikli’nin mektubunda dikkat çektiği bir başka hak ihlali ise son dönemde uygulamaya sokulan “görüşçüden başkası para yatıramaz” kuralı. Bu kural nedeniyle ailesi ziyarete gelemeyen ya da görüşçüsü olmayan mahpusların büyük zorluklar çektiğini aktaran Acinikli, durumdan en çok da yakınları Türkiye’de olmayan kadın mahpusların etkilendiğini söyledi. Acinikli, “Sorduğunuzda müdür kararı deniyor. Müdüre soruyorsun ‘savcılığın kararı’ diyor Bu faili meçhul karar herkesi ama en çok da yabancı uyruklu tutuklu ve hükümlüleri mağdur ediyor” dedi.

Yine keyfi disiplin cezaları verildiğini ve mahpusların tedavi hakkının engellendiğini dile getiren Acinikli, birçok mahpusun zamanında sevki yapılmadığı ve geciktirildiği için hastalığın aynı zamanda bir işkenceye dönüştüğünü söyledi.  (İstanbul/DİHA) 
 

ÖNCEKİ HABER

Otogarın sadece tabelası değişti!

SONRAKİ HABER

İÇDAŞ’ta işçi olmak...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...