19 Haziran 2016 09:52

Tekiner ve Yükselbaba anıldı: 12 Eylül’ün karanlığı sürüyor

1980'de CHP Nevşehir İl Başkanlığı görevini yaparken katledilen Zeki Tekiner ve CHP üyesi Yavuz Yükselbaba Ankara'da anıldı.

Paylaş

1980'de CHP Nevşehir İl Başkanlığı görevini yaparken katledilen Zeki Tekiner ve CHP üyesi Yavuz Yükselbaba ölümlerinin 36. yıl dönümünde Ankara’da anıldı. Anma töreninde konuşan aileler, yaşanan hiçbir faili meçhul cinayetin ardındaki gerçek sorumluların ortaya çıkarılmadığını vurgulayarak, 12 Eylül dönemi karanlığının bugün halen devam ettiğini söyledi.

15. dönem CHP Nevşehir Milletvekilliği görevini de yapan avukat Zeki Tekiner ve Yavuz Yükselbaba için Ankara Sanat Tiyatrosu'nda Toplumsal Bellek Platformu ve CHP Çankaya İlçe örgütü tarafından anma etkinliği düzenlendi.

Anmaya Zeki Tekiner ve Yavuz Yükselbaba'nın ailelerinin yanısıra diğer faili meçhul cinayetlerde katledilerin de yakınları da katıldı.

‘BABAMI TANIMA FIRSATI BULAMADIM’

Zeki Tekiner'in oğlu CHP İnsan Hakları İzleme Komisyonu üyesi Bülent Tekiner anmada yaptığı konuşmada, “Babam öldürüldüğünde 4 yaşındaydım. Onu hep ailemden, babamın arkadaşlarından dinledim. Hep onur verici, güzel şeyler duydum hakkında. Herkes, bana iyi, cesur, adaletli bir insan olduğunu anlattı” diyerek duygularını paylaştı. Tekiner, babasını öldürenlerin sadece birer tetikçi olduğunu, bu ve benzeri cinayetleri asıl planlayan üst aklın, 12 Eylül darbesini planlayan ve yapanlar olduğunu söyledi. Tekiner, 1980 öncesi cinayetlerde katledilen CHP'lilere ilişkin bir envanter çalışması yaptıklarını söyledi. Yavuz Yükselbaba'nın oğlu Oğuz Yükselbaba ise babasını hiç tanıma fırsatı bulamadığını, Tekiner ve Yükselbaba cinayetlerinde sadece insan olarak değil, onların savundukları fikirlerin de yok edilmek istendiğini belirtti. Yükselbaba, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar hep babamın 4 çocuğunu evde bırakarak, ölüme nasıl gittiğini düşündüm. Sonra şuna karar verdim, o başka babalar çocuklarını daha çok sevebilsin diye kendi çocuklarından vazgeçti.”

HURŞİT KÜLTER NEREDE?

Toplumsal Bellek Platformu adına ortak metni okuyan Sivas Katliamında yaşamını yitiren şair-doktor Behçet Aysan'ın kızı Eren Aysan da, devletin faili meçhul cinayetlerin ardından üzerine düşeni yerine getirmediğini, cinayetlerin ardındaki gerçek sorumluların bulunmadığını ifade etti. Yan yana gelişlerinin sebebinin adaletin yerine gelmemesi olduğunu vurgulayan Aysan, “Orta Anadolu'da neden düşünce ikilimi yok” sorusunun cevabının Zeki Tekiner ve onun gibi mücadeleci insanların öldürülmesi olduğunu belirtti. Aysan,  bugünde benzer acıların yaşandığını belirterek, 23 gündür kendisinden haber alınamayan Hurşit Külter'in nerede olduğunu sordu.

‘YÖNETMELİK YENİ CİNAYETLERİN HABERCİSİ’

Konuşmaların ardından Zeki Tekiner'in arkadaşları, ailesi, avukatı ve dönemin siyasileri, Zeki Tekiner'i, suikaste giden süreci, o dönem CHP Genel Başkanı olan Bülent Ecevit ve 120 vekilin katıldığı cenaze töreninde gerçekleşen silahlı saldırıyı anlattıkları “Bir muşkara öyküsü: Mehmet Zeki Tekiner” belgeselinin gösterimi yapıldı. Belgesel gösteriminde duygu dolu anlar yaşandı.  Belgeselin ardından gerçekleşen panele CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, 1994 yılında faili meçhul cinayette katledine Yusuf Ekinci'nin oğlu Sertaç Ekinci ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Kansu Işık katıldı.  Anmaya katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, faili meçhul cinayetlerde katledilen insanların aileleri olarak yan yana geldiklerinde cinayetlerin arkasındaki tetikçilerin benzerliğini fark ettiklerini ve bazı cinayetlerde faillerin bile aynı olduğunu söyledi. Altıok konuşmasında, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink'in “Bir çocuktan nasıl katil yaratmayı başardınız” sözlerini hatırlatarak “Sivas Katliamı’nın görüntülerinde bir baba 7-8 yaşlarındaki çocuğunu omuzlarına alarak insanların nasıl diri diri yakıldığını izletiyor. Bugün yaşananlar o babanın ektiği tohumlardır. O görüntüler, o bebeklerden nasıl katil yaratıldığının göstergesidir” dedi. Yusuf Ekinci'nin oğlu Sertaç Ekinci ise, Zeki Tekiner'i katleden karanlığın bugün halen devam ettiğini söyledi. MİT'in envanterine girecek silahların kaydının tutulmayacağına ilişkin bir ay önce çıkan yönetmeliği hatırlatan Ekinci, bunun yeni cinayetlerin habercisi olduğunu söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DSİ’de işçiler adına açılan muvazaa davası kazanıldı

SONRAKİ HABER

Yasaklanan Onur Yürüyüşü öncesi Taksim'de polis ablukası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...