19 Haziran 2016 04:06

Sultan-ı Yegâh yeniden yayınlandı

Türkiye müzik dünyasının en önemli sanatçılarından Nur Yoldaş’ın “Sultan-ı Yegâh” albümü CD formatında yeniden yayımlandı.

Paylaş

Türkiye müzik dünyasının en önemli sanatçılarından Nur Yoldaş’ın “Sultan-ı Yegâh” albümü CD formatında yeniden yayımlandı.
Müzik Tarihçisi Murat Meriç’in “Bütün zamanların en güzel albümü” olarak ifade ettiği ve 80 darbesinden sonrası “aydınlanmanın müziği” olarak tanımladığı “Sultan-ı Yegâh”, 1981’de ilk olarak Öncü Plak tarafından 45’lik oalrak yayımlandı. Aynı yıl Yoldaş, uzunçalar olarak da albümü yayımladı.
Müzik serüvenine Altın Mikrofon Yarışması ile başlayan Nur Yoldaş, ilk 45’liği “Aşk Bir Fantazi & Bile Bile”yi 1974 yılında Poly-dor Şirketinden Nur Belda adıyla çıkardı. Sanatçı, 1976’da müzisyen Ergüder Yoldaş ile evlendi ve bu ilk evliliğinden 1977’de oğlu Devrim Yoldaş dünyaya geldi.
Ergüder Yoldaş bestesi olan “Sultan-ı Yegâh” 45’liği ile 1981 yılında Türk popunda çığır açtı. Aralık 1981’de Öncü Plak tarafından yayımlanan farklı makamlarda bestelenmiş ve çok sesli Batı Müziği ile Türk Müziği’nin sentezini yapan on şarkının yer aldığı “Sultan-ı Yegâh” albümü 1982 yılına damgasını vurarak büyük başarı elde etti, “Sultan-ı Yegâh” başta olmak üzere, “Mihrimah”, “Saki”, “Nagehan Bustan Faslı”, “Nedir Yarabbi Derdim” ve “Sadabad” gibi eserler bu albümden çıkan belli başlı hit eserler oldu.

‘VİBRASYONU OLAN GÜÇLÜ BİR SES’

Nur-Ergüder Yoldaş çiftinin kurdukları Workshop Plakçılıktan 1983’te yayınlanan “Elde Var Hüzün” adlı albüm aynı zamanda Yoldaşların birlikte çıkardıkları son albüm. Albümün beklenen başarıyı getirmemesi Yoldaş’ın müziğe uzun yıllar ara verdiği sürecin de önemli nedenleri arasında olduğu söylenir. Murat Meriç’in “Vibrasyonu olan, taklit edilmesi çok zor ve güçlü bir sese sahip” olduğunu söylediği Nur Yoldaş, 1992’de Dönüş (Sakine) adlı albümünü çıkardı fakat müzik yaşamına Ankara Kent Orkestrası solisti olarak devam etmeyi tercih etti.
Bir döneme damgasını vurmuş, Yoldaş çiftinin adeta markası haline gelmiş olan efsane albüm “Sultan-ı Yegâh” ilk olarak 1998’de Beyoğlu Metropol tarafından CD formatında yayımlanmıştı. CD formatında yeniden yayımlandığını duyan müzik dünyası sosyal medyada albüme olan ilgilerini paylaştılar;
Murat Meriç: Şu şahane haberi duydunuz mu?
“Bütün zamanların en güzel albümü, CD formatında satışta! Yeniden. Bu kez kaçırmayın.”
İskender Paydaş: Türkiye’nin bence gelmiş geçmiş en iyi albümü yeniden raflarda... Ve birazdan benim ellerimde olacak.
Zehra Gürsoy: Türkiye’nin en güzel sesli kadın sanatçısı olduğunuzu Sultani Yegah ile keşfetmiştim. Severek dinlediğim istisnai parçalardan.
Sevda Noyan: Bu güne kadar çıkmış neredeyse en müthiş Türkçe albüm. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Jin Fikirli’ videolar

SONRAKİ HABER

Kongos’tan yeni albüm: Egomaniac

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...