18 Haziran 2016 15:24

Erdoğan: Gezi Parkı’na o tarihi eseri inşa edeceğiz

Erdoğan, 3 yıl önce Gezi eylemlerinin başladığı Taksim’deki Gezi Parkı'na inşa edilmek istenen Topçu Kışlası için 'O tarihi eseri inşa edeceğiz' dedi.

Paylaş

Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleştirilen ‘Antik Çağdan 21. Yüzyıla İstanbul’ etkinliğinde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 3 yıl önce Gezi Parkı'na yapılmak istenen  ancak ülke çapına yayılan eylemler sonrası vazgeçilen Topçu Kışlası'nı bir kez daha gündeme getirdi.

"GENÇLİĞİMİZ ÇOK SIKINTILAR YAŞIYOR"

"Yaşadığımız olayları, ülkemizdeki, bölgemizdeki gelişmeleri tarihin bize tuttuğu ışık doğrultusunda sürekli yeniden yorumlamak, değerlendirmek mecburiyetindeyiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim tarih çalışmalarımızın en önemli eksiğinin işte bu boyut olduğunu düşünüyorum. Şuanda gençlimizin içinde bulunduğu sıkıntının altında da bu yatmıyor mu? Şu anda gençliğimiz çok sıkıntılar yaşıyor. Ve hele hele son dönemlerde liselere, ortaokullara yönelik yapılan saldırıların altında da bu var. Onun için bizim lisede ve ortaokuldaki yavrularımızı tarih bilinciyle çok daha güçlü bir şekilde yetiştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"EVİNİN İÇİNDE İNEK BESLEYEN VAR"

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendisiyle mukayese edilebilecek şehirler içinde İstanbul gerçekten de farklı bir yere farklı bir güzelliğe sahip. Dünyada eşi benzeri yok. Kim ne derse desin. Bu şehir farklı bir şehir. Onun için doğduğum büyüdüğüm bu şehre ben aşığım, hastasıyım. Hastası olunmayacak bir şehir değil. Ama biz bu şehre çok zulüm, haksızlık ettik. Halen bu haksızlıklar devam ediyor. Evinin içinde bu şehirde inek besleyenler var. Ya yapma etme, artık bak süt marketten satılıyor işte. Yapmayın bizi bunu devredin, biz buralarda güzel evler yapalım. Sizi oralara yerleştirelim. 'Sen benim ineğimi aldığın zaman ben anama ne diyeceğim'. Mantık bu. Ve bunu da İstanbul'un en güzel yerinde yapıyor" dedi.

"ORAYA O TARİHİ ESERİ İNŞA EDECEĞİZ"

"İnşallah devam eden ve hazırlıkları süren yeni projelerle İstanbul'u çok daha ileriye taşıyacağız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben sayın başkanıma söylüyorum 'Cesur olacaksın' diyorum. Eğer cesur olmazsan biz bu işi başaramayız. Ve cesur olmamız gerekenlerden bir tanesi. Bak bugün burada yine söylüyorum; Taksim'deki Gezi Parkı, oraya o tarihi eseri inşa edeceğiz. Eğer tarihimize sahip çıkacaksak orada tarihi bir eser vardı, o tarihi eseri oraya yeniden kurduracağız. Ve adı bunun ister tarih müzesi olur, ister şehir müzesi olur. Bunu orada yapmamız lazım. İçeriği hakkında çok ilginç bilgilerimiz var. Geçenlerde Nabi hocamızla da biraz onları dertleştik. Ve bunun için de hani şuanda dünyada birçok şeyler konuşuluyor ediliyor ya. İşte yok bilmem Almanya'dakiler bir şeyler söylüyor. Onlara bir köşe yaparız orada. Ve o köşede onların neler yaptığını dünyaya tanıtırız. Fransızlara bir köşe yaparız, onları orada tanıtırız. Amerikalılara yaparız, onları da orada tanıtırız. Dünya hepsini tanısın, nerede neler yapmışlar hepsini görelim. Ama bu millete iftira atanlar bu milleti de orada görsün. Bizim tarihimiz kara tarih değil, ak tarihtir. Bunu görsün" ifadesini kullandı.

"AKM İLE İLGİLİ DE ÖN HAZIRLIKLAR, PROJE HER ŞEY VAR"

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü. "Bir diğeri Maksem. Maksem'in olduğu yere de inşallah, Taksim Meydan'ın ihtiyacı var, orada bir selatin cami oraya yerleşmesi lazım. Bunların projesi falan her şeyi hazır. Bir diğeri de AKM... AKM ile ilgili de ön hazırlıklar, proje her şey var. Daha güzeli de yapılabilir. Arkada devasa bir yer var. Oraya gerçekten dev bir opera binasını da oraya yerleştirmek suretiyle bizim sanat anlayışımız bu bunu da görün demek lazım. Şuandaki bina zaten depreme dayanıklı değil. O yönden sıkıntısı var, gitti gider. Ve Gümüşsuyu'ndan çıkarken araçlar yerin altına girecek, Mete Caddesi'nden de Taşkışla'nın oradan çıkacak. Taksim Meydanı da tamamen yayalaştırılmış olacak. Böyle güzel bir meydana bizim ihtiyacımız yok mu? Var. Taksim Meydanı'nı bu hale getirmemiz lazım. Onun için de cesaret. Kültür Bakanımız, Belediye Başkanımız burada; Cumhurbaşkanı olarak ben de buradayım. Başbakanımız zaten 'evet' dedi. Adımı atacağız biran önce yürüyeceğiz. Şunlar şöyle demiş bunlar böyle. Bırakın millet ne diyor biz ona bakalım. Dünyada her ülke bu tür meydanlarla anılır. Bizim doğru dürüst bir meydanımız yok." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

İrlanda'yı 3-0 yenen Belçika ilk galibiyetini aldı

SONRAKİ HABER

Alperenler, Onur Yürüyüşü'nü yasaklayan valiye teşekkür etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...