18 Haziran 2016 09:25

Emeklilere ‘ikramiye’ aldatmacası

Emeklilerin 30 yıl üzerindeki çalışma sürelerine ilişkin ikramiye farklarını ödemek için Hükümetin hazırladığı yasa tasarısı Meclis gündeminde.

Paylaş

Emeklilerin 30 yıl üzerindeki çalışma sürelerine ilişkin ikramiye farklarını ödemek için Hükümetin hazırladığı yasa tasarısı Meclis gündeminde. “Emeklilere müjde” olarak duyurulan tasarıya göre, emeklilerin geriye dönük ikramiyeleri bugünkü maaş katsayılarına göre değil, emekli oldukları tarihteki katsayılara göre hesaplanacak. Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, yasa tasarısının 'aldatmaca' olduğunu belirterek, geçmişe dönük hak edişlerin enflasyon karşısında yok olacağına dikkat çekti.

30 yıl üzerindeki çalışma süreleri için emekli ikramiyesi ödenmemesini yargıya taşıyan emeklilerin SGK ve hükümetin itirazlarına rağmen Anayasa Mahkemesince haklı bulunması üzerine,  emeklilerin eksik hesaplanan ikramiyelerini almak için açtıkları dava sayısı 40 bini aştı. 400 bin emeklinin daha  dava açması bekleniyor. SGK'nın artan masraflara dikkat çekmesi üzerine hükümet yeni bir yasa tasarısı hazırlayarak Meclis'e gönderdi. Basında “Emekliye ikramiye müjdesi” olarak verilen tasarıya göre, 30 yıldan fazla hizmet süresi olup da fazla süreler için emekli ikramiyesi almamış olanlara  alamadıkları ikramiyeler verilecek. Bunun için tasarının yasalaşması sonrasında 1 yıl içinde başvurmak yeterli olacak ve hesaplanacak ikramiyenin 7500 liraya kadar olan kısmı başvurudan itibaren 3 ay içinde, kalan kısmı ise faiziyle birlikte 2017 yılının aynı ayı içinde ödenecek.

'ESKİ KATSAYILARLA HESAPLANACAK'

DİSK'e bağlı Emekli Sen Genel Başkanı Veli Beysülen yaptığı yazılı açıklamada “Müjde” olarak basına yansıyan yasa tasarısını “aldatmaca” olarak niteledi.  Beysülen, ikramiye farkı ödemeleri, emeklilerin görevden ayrıldıkları tarihteki katsayılar esas alınarak ödeneceğine dikkat çekerek, anayasal eşitlik ilkesi ile adalet ilkesinin göz ardı edildiğini ve emekli memurlara haksızlık yapıldığını belirtti.

Beysülen, devletin kendi alacağı olduğunda ilk günden itibaren işlettiği yasal faiz uygulamasını, konu emeklilere gelince geriye dönük emekli ikramiyesi hesaplamasında göz ardı ettiğini vurguladı. Beysülen, yasanın bu haliyle geçmişe dönük hak edişleri enflasyon karşısında yok edeceğine dikkat çekti. Emekli ikramiyelerinin ödenmesinde emekli olunan tarihteki memur katsayısının esas alınmasının haksızlık olduğunu dile getiren Beysülen, yıllar önce emekli olmuş insanlara haksızlık yapılmaması için aradan geçen yıllardaki enflasyon oranlarının hesaba dahil edilmesi ve bugünkü maaş katsayıları üzerinden ödeme yapılması gerekliliğini vurguladı.

'BİTMEYEN ŞARKI PROMOSYON MÜJDESİ'

Beysülen, emeklilere promosyon ödemesinin yıllardır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın masasında duran ve hükümetin gündem değiştirme amaçlı ihtiyaç hissettiğinde gündeme getirdiği bir hayal kırıklığı olduğunu kaydetti. Emeklilere promosyon verilmesinin Bakanlık ile bankalar arasında tüccar mal sahibi pazarlığına döndüğünü söyleyen Beysülen, 2007 yılında Başbakanlık Genelgesi'nde promosyon ödemesine ilişkin düzenleme ve uyguları hatırlattı. Beysülen “Bu genelgeyle kamu çalışanlarına hangi esaslar çerçevesinde, ne kaç lira promosyon ödeniyorsa emeklilere de aynı miktar da promosyon ödenmelidir. Gerisi laf güzaftır, emekliyi seçim malzemesi olarak görmek ve oyalamaktır”dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Genel İş 7 Nolu genel kurulunda birlikte mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

Ankara ve Suruç için ortak adalet arayışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...