18 Haziran 2016 08:53

Erdoğan'ın gezisi halkın cebinden mi karşılandı?

Erdoğan'ın ABD ziyaretinde 2 milyon lira harcandığı iddiaları Meclise taşındı. CHP'li Utku Çakırözer soru önergesi verdi.

Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyesi Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Saray’da AKP milletvekillerine verdiği iftar yemeğini ve boksör Muhammed Ali’nin cenazesi için ABD’ye yaptığı ziyareti Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Çakırözer, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesinde ABD ziyaretinin ve AKP grubuna verilen iftar yemeğinin Erdoğan’ın resmi programları olup olmadığını, masraflarının devlet tarafından mı yoksa Erdoğan tarafından mı karşılandığının kamuoyuna açıklanmasını talep etti.

Çakırözer, hazırladığı soru önergesinde Başbakan Yıldırım’a Cumhurbaşkanı’nın Saray’daki iftar sofrası ve ABD ziyaretine yönelik sorularına yanıt aradı. Çakırözer, Cumhurbaşkanı’nın boksör Muhammed Ali’nin cenazesine katılmak üzere gittiği ABD ziyaretinde özel donanımlı uçağın yakıtı için sadece 310 bin lira harcandığı, ABD’deki otel konaklaması ve diğer giderlerle birlikte yaklaşık 2 milyon lira harcandığı iddialarının olup olmadığını açıklamasını talep ederken, şu sorulara yanıt vermesini istedi:
“-Cumhurbaşkanı’nın ABD’ye yaptığı gezi devlet temsili içeren resmi bir ziyaret midir yoksa kişisel tercihle karar verilmiş özel bir ziyaret midir?
-Eğer devlet temsili söz konusuysa Cumhurbaşkanının torununun heyette olması  devlet geleneklerine uygun mudur?  
-Eğer özel bir ziyaret ise, Cumhurbaşkanlığı uçağının resmi olmayan kişisel veya özel ziyaretlerde kullanılması mümkün müdür?
-Muhammed Ali’nin cenazesine Türkiye'den giden heyetin masraflarının 2 milyon lirayı aştığı yönünde haberler basında yer almıştır. Cumhurbaşkanının ailesi ve beraberindeki heyetin ABD ziyareti için ulaşım, konaklama ve diğer masrafları ne kadardır?
-Bu masraf  kim tarafından karşılanmıştır?
-Gezi resmi bir ziyaret değil ise bu ziyaretin masrafları Cumhurbaşkanının şahsı tarafından karşılanacak mıdır?
-Eğer gezi devlet temsilini kapsayan bir resmi ziyaret ise, Cumhurbaşkanı neden asıl cenaze töreninin yapılacağı günü beklemeden ABD'den ayrılmıştır?   
-Gezinin hazırlıkları Dışişleri Bakanlığı tarafından mı yapılmıştır? Yoksa Cumhurbaşkanlığı ya da kişisel bağlantılarla mı program yapılmıştır?
-Eğer gezi Cumhurbaşkanlığı bütçesinden karşılanmışsa, vatandaşların vergileriyle toplanan bütçeden yapılan bu masrafa karşın, Cumhurbaşkanı’nın kutsal Kabe örtüsünü sunmak için dahi tabuta yaklaştırılmaması, Diyanet İşleri Başkanı’nın tabutun başında Kuran-ı Kerim okumasına izin verilmemesi gibi sadece Cumhurbaşkanını değil ülkemizi ve İslam alemini de son derece inciten uygunsuz protokolün sorumlusu kim ya da kimlerdir?
-Bu onur kırıcı “diplomatik fiyaskonun” bedelini sorumluları yerine vergi veren tüm yurttaşlar mı ödeyecektir?  
-Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde Erdoğan’ın Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayında 13 Haziran akşamı programı “Milletvekillerine iftar” olarak duyurulmuştur. Sözü edilen program hakkında Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerden hangilerine davet gitmiştir?
-Basında iftar yemeğinin sadece AKP milletvekillerine verildiği şeklindeki haberler doğru mudur?
- Söz konusu iftar yemeğine ne kadar masraf yapılmıştır? Bu yemek resmi bir program mıdır? Cumhurbaşkanlığı bütçesinden mi karşılanmıştır? Yoksa Cumhurbaşkanı'nın kişisel bir programı mıdır?
-Eğer resmi bir davet söz konusuysa 79 milyon yurttaşımızın vergilerinden oluşan devlet bütçesinden AKP'nin milletvekillerine yemek verilmesi etik ve doğru bir yaklaşım mıdır?  
-Eğer özel bir program ise daha önce 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in döneminde bazı durumlarda karşılaştığımız gibi Cumhurbaşkanı’nın kendisi tarafından masraflarının karşılanması gerekmez mi?” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kıbrıslı gençler AKP'nin ofisini reddediyor

SONRAKİ HABER

Aliağa’da ortak 15-16 Haziran eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...