18 Haziran 2016 08:38

Kıbrıslı gençler AKP'nin ofisini reddediyor

Kıbrıslıların sosyo-kültürel yapısını hedef alan Koordinasyon Ofisi'ne karşı mücadele büyüyerek devam ediyor.

Paylaş

AKP'nin Kıbrıs'ın kuzeyindeki yönetime dayattığı ve geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Meclisi'nde onaylanan Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi Anlaşması'na karşı tepkiler büyüyor. Dün ‘Reddediyoruz Platformu'nun’, "Asıl Şimdi Başlıyor" sloganı ile başkent Lefkoşa'da düzenlediği eyleme binlerce kişi katıldı. Akıncı ise anlaşmayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.

Kitle örgütleri, siyasi partiler ve sendikaların yer aldığı Reddediyoruz Platformu Lefkoşa'da büyük bir eylem düzenledi. Binlerce kişinin katıldığı eylemde Kıbrıslıların sosyo-kültürel yapısını hedef alan Koordinasyon Ofisi'ne karşı mücadelenin devam edeceği mesajı verildi. Mustafa Akıncı'nın Koordinasyon Ofisi Anlaşması'nı onaylamayarak Anayasa Mahkemesi'ne götürme kararına destek belirtilen açıklamada, gençleri görmezden gelen hükümet karşısında direnişin devam edeceği mesajı verildi.

YETKİLERİN DEVREDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ

Cumhurbaşkanlığı önünden sloganlarla Cumhuriyet Meclisi'ne geçen Kıbrıslılar, burada Kıbrıs şarkıları söyleyip dans ederek, asimilasyon politikaları karşısında yılmayacaklarını haykırdılar. Mecis'te anlaşmaya onay veren vekillerin isimlerinin tek tek okunduğu ve eleştirildiği eylemde, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıldı.

Meclis önünde gerçekleşen eylemde okunan basın açıklamasında, yürütme ve idare yetkilerinin başka bir ülkeye devredilmesinin kabul edilemeyeceği vurgulanarak, "Kendi kendimizi yönetme’ hakkımızı elimizden alacağı için hayati öneme sahiptir ve kabul edilemezdir. Kendi irademizle, kendi ülkemizi yönetmek ve spor, gençlik ve kültürümüzle ilgili kararları almak gibi meşru bir hakkı savunan Reddediyoruz Platformu, mücadelesinin meşruluğundan doğan bir güçle gün geçtikçe daha da toplumsallaşmaktadır" ifadeleri kullanıldı.  

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı;
“Bizler, hemen yanı başımızdaki Türkiye coğrafyasında halklara yöneltilen anti-demokratik, baskıcı ve gerici uygulamalardan endişe duymaktayız. Son on yılda Türkiye’de yaşayan insanların kutuplara ayrıştırıldığını, siyasi iktidar ile aynı düşünmeyenlerin ötekileştirildiğini gözlemlemekteyiz. Bugüne kadar Kıbrıslı Türkler, toplumsal kimliklerini verdikleri mücadeleler, gelenek, görenek ve yaşam biçimlerinden edinmişlerdir. Bu antlaşma ile Kıbrıslı Türklerin yaşam biçimi değiştirilmek istenmekte ve bir toplum mühendisliği amacı güdülmektedir. Kıbrıslı Türklerin maneviyatı üzerinden eleştirilerde bulunan kesimlerin, bu ülke gençliği üzerinde söz sahibi olmaya çalışarak neyi amaçladığı ortadadır. Bizler, toplumsal hoşgörümüzü ve yaşam biçimimizi tehlikeye sokan her türlü antlaşmayı reddediyoruz. Koordinasyon Ofisi antlaşması, toplumsal kimliğimize ilk veya son müdahale olmadığı gibi bizlerin mücadelesi de, kısa vadede sonuç ne olursa olsun, devam edecektir.”

ANLAŞMA NE DİYOR?

Türkiye Cumhuriyeti (TC) Yurtdışı Koordinasyon Ofisi Anlaşması'na göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) Spor ve Gençlik Daireleri işlevsiz bırakılacak, tüm proje ve uygulamalar, bu ofis tarafından belirlenecek, ofisin başına TC'den bir başkan atanacak ve ofis içerisinde çalışacak tüm personellerin istihdamı TC tarafından belirlenecek.

TC'den gelecek yetkililere diplomatik dokunulmazlık verilecek. Tüm gençlik kampları ve yeni yapılacak kamplar ayrıca bu kampların işletmesi ofise devredilecek. Tüm spor tesisleri ve yeni yapılacak tesislerin işletmesi bu ofise devredilecek. Projeler, KKTC tarafında sunulsa da, ofis uygun bulduklarını uygulayacak. KKTC’de var olan yurtların ve ileride yapılacak olan yurtların irade ve izinleri bu ofise devredilecek, ofisin istediği tüm bilgileri, KKTC devleti vermekle yükümlü olacak, projelere veya ofisin çalışmalarına KKTC olarak hiçbir engelleyici şart konulamayacak. Bu anlaşma, bir taraf tarafından iptal edilmediği her beş yılsonunda, beş yıl daha uzayacak. (Lefkoşa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Beyoğlu Anadolu'da karma eğitimin kaldırılmasına tepki

SONRAKİ HABER

Erdoğan'ın gezisi halkın cebinden mi karşılandı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...