18 Haziran 2016 05:13

Tek kişinin ev geçindirme devri bitti

Kocaeli’de vatandaşın gündeme dair neler düşündüğünü anlamak için pazara gidiyoruz. Bir dokununca bin ah işitiyoruz.

Paylaş

Halil YILMAZ
Dilara AYYILDIZ
Kocaeli

Sokağa çıkma yasakları, çatışmalar, ölümler, insan hakkı ihlalleri, kutuplaşma, işten atmalar, geçim sıkıntısı… Bu sorunlardan biri yoldan çevirdiğiniz herhangi birine mutlaka değiyor. Kocaeli’de vatandaşın gündeme dair neler düşündüğünü anlamak için pazara gidiyoruz. Bir dokununca bin ah işitiyoruz.  

‘Asgari ücrete yapılan zam halkın alım gücünü rahatlatacak’ beklentisi ramazan ile birlikte bir kere daha boşa düşmüş. Ramazanın  başlamasıyla çarşı ve pazarda fiyatlara zam üstüne zam gelmiş. Vatandaş, başta domates, salatalık ve kabak olmak üzere gıda ürünlerinin fiyatlarındaki ciddi artıştan şikayetçi.

Esentepe pazarında emekçilerin geçim derdi, fiyat artışları ve ülkenin gündemine dair konuştuğumuz Metal İşçisi Necla, “Asgari ücret arttı, fakat bu durum beni ekonomik anlamda çok rahatlatmadı. Ben bekar olduğum halde zor geçiniyorum. Evli olanların durumu nedir bilemeyeceğim, onlar ev geçindiriyor, durumları bizden daha zordur diye düşünüyorum” dedi.  

‘Asgari ücrete zam yapılmadan önce şartlar nasıldı, şimdi nasıl?’, diye sorduğumuzda; “Ocakta asgari ücrete gelen zam sonrası, fabrika yönetimi ilk olarak fabrikanın düzenlediği sosyal faaliyetleri kısıtlamaya başladı. Memleketteki savaş ortamının devlet yetkilileri tarafından derhal çözülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

‘AİLEMİZDEN DESTEK ALIYORUZ ‘

Özel bir işletmede iş makinesi operatörü olarak çalışan Bülent ise “Hayat pahalı, yaşam pahalı, aldığımız üç kuruş para ama ay başını getiremiyoruz. Özel sektörde çalışıyorsun 12 saat için alınması gereken para, 2 bin 500, 3 bin lira olması gerekirken, şu an işçiler 1300-1500 hatta daha düşük ücretlerde maaş alıyor. Sorarsan herkes asgari ücreti arttırdık diyor, ama öyle bir durum söz konusu değil. Aldığımız maaşla hiçbir şeyi karşılayamıyoruz. Ailelerimizden destek almak zorunda kalıyoruz” dedi.
Bu durumun nasıl değişeceği ile ilgili sorduğumuz soruya ise, “İşverenlerin insanlara hak ettiği ücreti vermesi gerekiyor. Artık bir ailede tek kişinin çalışıp evi geçindirme dönemi bitti. Bir ailede en az iki-üç kişi çalışmalı ki o ev geçinebilsin” dedi. Çıkartılan iş kanunu yasalarıyla ilgili ise şöyle konuştu: “Gelecek neslin emeklilik hayali yok gibi bir şey.  Büyüklerimize baktığımız zaman maden ocağında, demir ocağında çalışmış hak ettiği para 3 bin, 4 bin lira iken bunu alamamış. Yurt dışında emekli olan kişiler ülkemize geliyor istediği gibi hayatını yaşıyor tatilini yapıyor. Bizim ülkemizde emekli olan insanlar, çocuğunu evlendirebilecek mi onu düşünüyor.”

‘ÖNCE KENDİLERİ GEÇİNSİN’

Başka bir işçiyle konuşuyoruz. Geçinemediğini şu sözlerle anlatıyor: “Asgari ücret 1300 lira oldu. Fakat bu durum ‘Bize yansıdı mı yansımadı mı?’ bunun bile farkında değiliz. Ben 4 çocuk okutuyorum. 1300 lira bana ne kadar yetebilir? Bu ülkeyi yönetenlerin, düşünmesi, etraflarına bakması lazım. 1300 lira ile ilk önce kendileri geçinebilir mi? Daha sonra halk bu parayla geçinebilir mi, bunu tartışmaları lazım” dedi.

‘HER ŞEY ÇOK PAHALI’

35 yıldır Körfez ilçesinde yaşayan Fikriye ise, “Pazar fiyatları çok pahalı. Çoluk çocuk olmamasına rağmen, tek başına geçinmek bile zor oluyor. Ülke gündemine dair ise, her gün asker, polis, siviller hayatını kaybediyor. Artık bunların olmamasını istiyoruz” diyor.
Pazarda alışveriş yapan Şeyma Boztepe adlı vatandaş da pahalılıktan şikayetçi. Fiyatların her hafta değişmesinden yakınan Boztepe, almaları gereken gıdaların artık daha azını aldıklarını anlatıyor. Asgari ücrete yapılan zamdan sonra her şeye zam yapıldığını aktaran Boztepe, “Asgari ücrete zam yapıldı ama bunun karşısında birçok gıda ürününe, elektriğe, doğal gaza, vergiye de zamlar yapıldı. Bunları söylemiyorlar” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Ankara JİTEM davası: Bakanlığını bile hatırlamıyormuş!

SONRAKİ HABER

Emek Araştırma dergisi yeniden yola çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa