18 Haziran 2016 00:23

Dramatik düşüşler

Kulüpler siyasi partilerin güç odaklarına kulüp anahtarını teslim ederek, futbola değil günü kurtarmaya odaklanarak kötü sonları kendileri hazırlıyor.

Paylaş

Alper KAYA

Küme düşme kavramı, genel olarak kendi bünyesinde büyük bir dram taşırken; alt kademe liglerdeki bazı takımların son yıllardaki puanlık ve hatta averajlık düşüşleri muazzam bir psikolojik yıkım sebebi olsa gerek!

SEZONU TEK MAÇA BAĞLAYANLAR

2015-2016 sezonunda 2 puanlık farkla amatör liglere düşen Körfez İskenderun’u ele alalım mesela. Van BBSK ve Bergama Belediyespor’un iki puan gerisinde, sondan dördüncü sırayı alarak küme düşmüştü İskenderun temsilcisi. İlk devrede İzmir deplasmanında Bergama Belediyespor’a 5-1 yenilmeyip, en azından beraberlikle sahadan ayrılsaydı küme düşen taraf bir puanlık farkla İzmir ekibi olacaktı. 2014-2015 sezonunda bir puanla amatör lig yolunu tutan ve şimdilerde mahalli liglerde oynayan Balçova Yaşamspor, Bergama Belediyespor ve Ayvalıkgücü’nün bir puan gerisinde sondan üçüncü sırayı alarak küme düşmüştü. Deplasmanda oynadığı Bergama ve Ayvalıkgücü maçlarının ikisinde de yenilmeyip en azından birisinden beraberlik çıkartsaydı; diğer iki takımdan birisi küme düşecekti! 2013-2014 sezonunda bir puanla amatör kümeye düşen Yimpaş Yozgatspor keza, eğer deplasmanda oynadığı Van BBSK maçında beraberlik değil de galibiyetle sahadan ayrılsaydı; küme düşen kırmızı siyahlı Van temsilcisi olacaktı.

2012-2013 sezonunda biraz daha sıkıntılı bir tablo çıkıyor karşımıza. 38 puanla küme düşen Kastamonuspor’un bir puan üstünde ligi tamamlayan üç takım var: Sandıklıspor, Bergama Belediyespor ve Siirtspor. Bu üç takımla yaptığı maçlardan toplam iki galibiyet ve dört beraberlik çıkaran Kastamonuspor’un, beraberliklerden birisini galibiyet yaptığı taktirde rakibinin küme düşeceğini söylememe gerek yok sanırım... Benzer şekilde aynı sezonda rakipleri Trabzon Kanuni ve Bursa Nilüfer’den bir puanlık farkla küme düşen Kilimli Belediyespor da iki rakibine karşı hiç galibiyet alamadığı için amatör yolcusu olmuştu. Diğer grubun bir puanzedesi Emrespor ise, ligin ilk devresinde deplasmanda oynadığı Elazığ Belediyespor’dan bir değil üç puan koparabilseydi kümede kalıyordu!

TEZ KONUSU DENKLEM

2011-2012 sezonuna çevirelim gözlerimizi... 3. Lig 2. Grup’ta son hafta, yangın yeri. Kilimli Belediyespor 39, Oyak Renault ve Arsinspor 38, Karsspor 37 puanda. Arsinspor ve Karsspor küme düşme potasında; nispeten uzak sayılacak bir yerlerde de 40 puanlı Küçükçekmecespor var. Hangi ikili düştü dersiniz? Karsspor-Küçükçekmece maçını oynayan iki takım da Arsin ve Oyak Renault’un bir puan gerisinde yer alarak amatör liglere düştü.

İŞİ AVERAJA BIRAKANLAR

2013-2014 sezonunda hakim ve savcıların takımı Ankara Adliyespor averajla kümede kalırken düşen takım puandaşı Adıyamanspor oluyordu... İki takım da karşılıklı birer galibiyet alırken 2-1’lik mağlubiyete karşı 3-1’lik galibiyet koparan başkent temsilcisi kümede kalan taraftı. Aynı sezonda averajla rahat nefes alan bir diğer takımsa efsane Sakaryaspor oldu! İstanbul temsilcisi Çıksalınspor’u bir maçta yenen, bir maçtan da beraberlik çıkartan yeşil siyahlılar; derin bir “Oh” çekmiştir. Ayrıca belirtmek gerekir ki Çıksalınspor iki puan gerisinde olduğu Balçova Yaşamspor’la yaptığı iki maçtan sadece bir puan çıkarmakla yetinmeseydi; düşen ekip İzmir takımı olacaktı! Arsinspor’un dramı ise bir başka! 2015-2016 sezonu itibarıyla averajla küme düşmüş görünen Karadeniz ekibi, 4-1 yenildiği Kozan’ı kendi sahasında 3-1 değil de aynı skorla devirse bu kez Adana temsilcisi düşecekti! Benzeri şekilde bir puan gerisine düştüğü Silivrispor’la ligin sondan üçüncü haftası kendi sahasında yaptığı maçı 1-0 kaybetmek yerine bir puan çıkarsa, bu kez de İstanbul temsilcisi amatör liglerin yolunu tutacaktı! İşi biraz daha dramatik yapalım: Arsinspor’u yıkan golü atan Silivrisporlu futbolcu, Arsinspor’da yetişmişti.

İŞİN ASLI...

Buraya kadarki bütün rakamlar, kağıt üzerindeki sayısal değerler sadece! Zira son örnekteki gibi Arsinspor Silivrispor’a gene yenilip de bir hafta öncesinde oynadığı Düzyurt maçından bir puan değil, üç puan çıkarsa düşen taraf Silivrispor olacaktı. Yani sezonun kaderi elbette tek maçlık bir özetle, tek puanlık bir farkla belirlenemez. Hatta, pek çok örnekte görüleceği üzere tek sezonda bile bir takımın hikayesi çizilemez. Önümüzdeki yıl, son dört yılın üçünde bir puanla kümede kalan Bergama küme düşse kim bunu tek maça bağlayabilir mesela? Yahut Vanspor doğrudan son sırayı alsa, istikrarlı bir “kötü” gidişat bu sonun müsebbibi olmaz mı? Kulüpler kalıcı yatırımlar yapmayarak, bölgelerindeki siyasi partilerin güç odaklarına kulüp anahtarlarını teslim ederek, futbola değil günü kurtarmaya odaklanarak bu kötü sonları kendileri hazırlıyor. Peki çözüm ne?
O da gelecek haftaya...

ÖNCEKİ HABER

Evcil hayvan edinmeden önce düşünmeniz gereken 5 madde

SONRAKİ HABER

Bomontiada’da açık havada Başka Sinema

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...