17 Haziran 2016 13:05

Kürtçe eğitim veren okullarda karne heyecanı

Diyarbakır ve Van'da Kürtçe eğitim verilen okullarda eğitim gören öğrenciler karnelerini aldı.

Paylaş

Diyarbakır merkez Bağlar Belediyesi'ne ait Kürtçe eğitim veren Ferzad Kemanger İlkokulu'nda 2015-2016 eğitim öğretim yılı tamamlandı. Eğitimlerini tamamlayan çocuklar, karnelerini aldı.

Karne sevinci yaşayan çocukları Büyükşehir Belediyesi adına tebrik eden Eş Başkan Fırat Anlı, öğretmenlere de emeklerinden dolayı teşekkür etti. Büyükşehir Belediyesi'nin her zaman halkın hizmetinde olacağını vurgulayan Anlı, hizmetlerinin anadil ve eğitim konusunu da kapsayacağını belirtti. Anadilde eğitimin kutsal bir çalışma olduğunu söyleyen Anlı, 10 ya da 15 yıl sonra çocukların anadilde üniversite eğitimi de göreceğini ve aldıkları diplomanın değerli olacağını sözlerine ekledi.

İLK MEZUNLAR KARNELERİNİ ALDI

Van'da Kürtçe eğitim veren okullarda öğrencilere dönem sonu karneleri dağıtıldı. Çaldıran ilçesinde geçtiğimiz yıl açılan Pêş Dîbistana Cemile Çaxırga Kreşi'nden mezun olan 12 öğrenci, düzenlenen törenle karnelerini aldı. Törene, Ebex Belediye Eş Başkanı Suna Atabay, öğretmen ve öğrenciler ile aileler katıldı. Tören öncesi anadilin önemine dikkat çekerek kısa bir konuşma yapan Atabay, "Yıllardır yasakçı bir zihniyet tarafından asimile edilmeye çalışılan çocuklarımıza eğitim vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Çocuklarımız asimilasyona karşı kendi dilini ve kültürünü eğitimin ilk evresi olan kreşlerde almaya başladı. Anadilimizi, çocuklarımızın temel eğitiminde olduğu gibi yaşamın her alanında yaygınlaştırmalıyız" dedi.

Konuşmanın ardından öğrenciler karnelerini Atabay'ın elinden alırken, Atabay mezun olan öğrencilere hediyeler vererek öğrencileri tebrik etti.

{{282864}

HELİN ŞEN ÖĞRENCİLERİ DE KARNELERİNİ ALDI

Erciş'te Alkanat Mahallesi'nde bulunan Helin Şen Kreşi de ilk mezunlarını verdi. Kreşten mezun olan 15 öğrenciye karnelerini öğretmenleri ve Erdîş Belediye Meclis üyeleri verdi. Burada konuşan kreş eğitmenlerinden Emine Erdem, altı aylık eğitimden sonra hiç Kürtçe bilmeyen öğrencilerin Kürtçe öğrenmeye başladıklarını belirterek bundan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. Erdem, tatilden sonra da çalışmalarına aralıksız olarak devam edeceklerini söyledi. Öğrenci velilileri ise çocuklarının anadillerinde eğitim görmelerinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

{{282846}

YENİ DÖNEMDE DE KÜRTÇE EĞİTİM VEREN KREŞLER AÇILACAK

Şınak'ın Silopi ilçesinde öldürülen ve cenazesi bir hafta sokakta bekletilen 11 çocuk annesi 57 yaşındaki Taybet İnan adına Edremit Belediyesi tarafından açılan Taybet İnan Kreşinde de öğrenciler karnelerini aldı. Kürtçe eğitim gören öğrencilere ilk karnelerini Belediye Eş Başkan Vekili Nurhayat Çelik verdi. Karne etkinliğinde kısa bir konuşma yapan Çelik, egemen zihniyetlerin tarihten bugüne kendi iktidarları uğruna farklı etnik kimliklere dönük asimilasyon politikalarını devreye koyduklarını ve bunun neticesinde bugün birçok ülkede halkların dillerini konuşamadığını belirtti. Belediye olarak asimilasyon politikalarına dur demek adına Taybet İnan adını verdikleri kreşi açarak çocuklara ana dilde eğitim görüp bu temelde sosyal bir alanda yaşıtlarıyla buluşmasına yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Çelik, bu temelde gelecek dönem için birçok mahallede daha kreş açacaklarını belirtti.

Kreşte verilen eğitime ilişkin bilgi veren Taybet İnan Kreşi Eğitmeni Zübeyde Ürgün, Mart ayında açılan kreşte ilk etapta şu an için 20'ye yakın öğrenciye ana dilde eğitim ve ortak alanda buluşma etkinlikleri yaptıklarını söyledi. Ürgün, bu dönem 15 öğrencinin eğitimini tamamladığını söyledi. (DİHA)

{{282844}

ÖNCEKİ HABER

Yaz Kuran kursları, kamu spotu oldu

SONRAKİ HABER

JİTEM davasında Veli Küçük ve Mesut Yılmaz dinlenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...