17 Haziran 2016 07:15

Bilgi'de akademisyenlerden karşı metin!

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden bir grup akademisyen, üniversitenin Prof. Dr. Zeynep Sayın Balıkçıoğlu’yu işten çıkarmasına dair açıklama yayımladı.

Paylaş

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden bir grup akademisyen, üniversitenin cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiaları üzerine Prof. Dr. Zeynep Sayın Balıkçıoğlu’yu işten çıkarmasına dair açıklama yayımladı.

"İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Bir Grup Akademisyen" imzalı öğrencilere, mezunlara ve kamuoyuna hitaben yazılan açıklamada Zeynep Sayın Balıkçıoğlu ile dayanışma içerisinde olduğu duyuruldu ve “İlişkimizi kesmiyoruz” denildi.

Akademisyenlerin açıklaması şöyle:

“Dün sabah bir meslektaşımıza ait olduğu iddia edilen ve gizlice alındığı söylenen bir ses kaydına ilişkin haberlerin yayınlanmasını takiben, Bilgi’de yarı zamanlı olarak ders veren Prof. Dr. Zeynep Sayın ile Üniversitemizin ilişiğinin Rektörlük tarafından kesilmiş olduğunu üzülerek öğrendik.

“Biz, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde çalışan bir grup akademisyen, üniversite yönetiminin muhbirlik müessesesini özendiren ve sınıf içindeki akademik ifade özgürlüğünü boğma riskini taşıyan bu tavrını kabul edilemez buluyoruz. Üniversite yönetiminin sorgusuz sualsiz aldığı ve yargısız infaz şeklinde kamuoyuna duyurduğu "ilişkiyi kesme" kararının haksız, hukuksuz ve her şeyden önce Üniversitemizin yıllardır benimsemiş olduğu özgürlükçü akademik ve insani değerlerle çelişen bir nitelik taşıdığı kanaatindeyiz. Alınan bu kararı da, bu kararın alınış ve duyuruluş biçimini de kınıyoruz.

“İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin tarihine bir utanç lekesi olarak geçecek bu kararı alanlar ve uygulayanlar bilsin ki bir üniversiteyi üniversite yapan, siyasi baskılara, ticari kaygılara veya kariyer hırslarına yenik düşerek hukuksuz kararlar alan ve uygulayan akademik ünvanlı memurlar değil, ifade özgürlüğüne sahip çıkan ve bu uğurda mücadele vermekten kaçınmayan akademisyenlerdir. İfade özgürlüğünün siyasal saiklerle boğulduğu bir kurum, üniversite adıyla anılmaya layık değildir.

“Biz, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin özgürlükçü ruhunu ve değerlerini taşıyan bir grup akademisyen, bu kurumun bir üniversite olma iddiasını kaybetmemesi için mücadele etmeye kararlıyız ve üniversite yönetiminin aksine, Zeynep Sayın ile ilişkimizi kesmediğimizi, kesmeyeceğimizi ve onun yanında durmaya devam edeceğimizi öğrencilerimize, mezunlarımıza ve kamuoyuna duyururuz.”

SABAH GAZETESİ HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Prof. Balıkçıoğlu'nun Cumhurbaşkanına hakaret ettiği, Türklüğü aşağıladığı ve öğrencilere Tevrat ile İncil okumalarını tavsiye ettiğine dair haberler Sabah gazetesinde yer almıştı.

Haberde “Milli değerlere ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret eden Zeynep Sayın Balıkçıoğlu bununla da yetinmedi”, “Bilgi Üniversitesi yönetimi tarafından, Profesör Bedra Zeynep Sayın Balıkçıoğlu'na yönelik herhangi bir yaptırım uygulanmadığı ortaya çıktı” gibi ifadelerle akademisyen hedef gösterilmişti.

Ayrıca derslerindeki konuşmalarına dair ses kayıtları olduğu ifade edilmişti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi de Balıkçıoğlu'yu işten çıkarırken şu açıklamayı yaptı:

"15 Haziran 2016 tarihinde bazı medya organlarında yer alan ve bir ders sırasında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan hakkında hakaret içeren ifadeler kullandığı belirtilen Prof. Dr. Zeynep Sayın Balıkçıoğlu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek isteriz.

"İletişim Fakültemizde Bahar 2016 döneminde ders saati ücretli olarak çalışan öğretim elemanı Prof. Dr. Balıkçıoğlu’nun üniversitemizle ilişiği; bahsi geçen konunun, Rektörlüğümüze intikalini takiben kesilmiştir. İlgili kişinin an itibari ile kurumumuz ile herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır.

"Rektörlüğümüz konunun detaylarının incelenmesi ve gerekli hukuki soruşturmaların yapılması talimatını, ivedilikle, vermiştir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Veliler: Çocuklarımız karanlık rüyaların figüranı değildir

SONRAKİ HABER

TGS: Cumhuriyet'te çözüm toplu sözleşmedir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...