16 Haziran 2016 18:04

‘Rojava’da üç ay içinde anayasa yapılacak’

REUTERS haber ajansı, haberinde, Suriyeli Kürtlerin yeni bir federal hükümet sistemi oluşturmaya yaklaştıklarını iddia etti.

Paylaş

REUTERS haber ajansı, bir Kürt yetkilinin sözlerine dayandırdığı haberinde, Suriyeli Kürtlerin yeni bir federal hükümet sistemi oluşturmaya yaklaştıklarını iddia etti. Reuters’a konuşan Kürt yetkili, ‘üç ay veya daha kısa bir süre içinde anayasanın tamamlanacağını ve ardından seçimlere gidileceğini’ söyledi.

FEDERALİZM VURGUSU

Haberde, “Yeni ele geçirilen toprakların, ‘Kuzey Suriye - Rojava için Demokratik Federal Sistem’e dâhil edilmesi, geçen hafta IŞİD kontrolündeki Menbic’in idaresi için oluşturulan yerel konsey üyeleri tarafından görüşüldü” deniyor. Bu projenin idaresinden sorumlu olduğu belirtilen yerel konseyin eş başkanı üst düzey Kürt yetkili Hadiya Yousef de, “Üstünde çalıştığımız planla ilgili onlara bir fikir verdik ve Menbic’in özgürleştirildikten sonra demokratik federal bölgemizin bir parçası olması arzumu dile getirdik” diye konuştu.

Yousef, “Meseleye olumlu bir yaklaşım vardı. Planı sevdiler” dedi ve konseyin geçici olmasından dolayı nihai kararın daha sonra ‘kalıcı bir konsey’ tarafından alınması gerektiğini söyledi.

Menbic konseyinde görevli ismini vermek istemeyen bir yetkili de ajansa açıklamasında, ‘federal sistem hazırlığı beklentisinde olduklarını’ ifade etti ancak kendilerinin böyle bir yetkisi olmadığını kaydetti. Yousef de, ABD, Rusya ve Avrupa’da planlarını açıklamak için toplantılar düzenlendiğini ve amaçlarının bağımsız bir devlet kurmak olmadığı konusunda bilgi verildiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Cihatçılardan 6 ülkeye ‘Suriye’ye müdahale edin’ çağrısı

SONRAKİ HABER

Kuzey İrlanda, Ukrayna'yı 2 - 0'lık skorla devirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...